Συνεχης ενημερωση
Μεγαλύτερη σύνταξη που μπορεί να φτάσει ως και τα 754 ευρώ δίνουν οι έξτρα εισφορές που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, είτε είναι σε ένα ταμείο είτε έχουν παράλληλη ασφάλιση, είτε ανήκουν στο ειδικό καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Κερδισμένοι από τις έξτρα εισφορές είναι όλοι οι ασφαλισμένοι είτε ξεκίνησαν να ασφαλίζονται πριν είτε μετά το 1993. Εφόσον κατέβαλαν επιπλέον εισφορές στα ταμεία τους, τότε για κάθε 1% επιπλέον εισφοράς, κερδίζουν προσαύξηση στο ποσοστό αναπλήρωσης με συντελεστή 0,075% για κάθε έτος.
Το μπόνους στις συντάξεις από αυξημένες εισφορές εφαρμόζεται σε όσους συνταξιοδοτούνται από 13/5/2016 και μετά και ειδικότερα σε τέσσερις κατηγορίες ασφαλισμένων που είναι οι εξής:
1.Ασφαλισμένοι σε Ταμεία ΔΕΚΟ-Τραπεζών που κατέβαλαν για το μεγαλύτερο διάστημα ή και για το σύνολο του εργασιακού τους βίου εισφορές σύνταξης υψηλότερες από το 20% που ισχύει για τους υπόλοιπους μισθωτούς. Για αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων η σύνταξη υπολογίζεται με εισφορά εργαζόμενου και εργοδότη ως και 35% αντί 20% που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους. Στα ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών οι έξτρα εισφορές σύνταξης είχαν φτάσει (Ταμείο Εθνικής τράπεζας) ως 37,5% και άρχισαν να μειώνονται σταδιακά μετά το 2012 για να φτάσουν στο 20% από το 2020 και μετά.
2.Ασφαλισμένοι σε επικουρικά ταμεία που είχαν εισφορές άνω του 6%. Και σε αυτή την κατηγορία οι ασφαλισμένοι παίρνουν έξτρα ποσό σύνταξης που υπολογίζεται με συντελεστή 0,075% για κάθε μια μονάδα επιπλέον εισφοράς άνω του 6%. Υπάρχουν 14 ταμεία στα οποία οι ασφαλισμένοι καταβάλουν εισφορές άνω του 6%. Για παράδειγμα, στα επικουρικά των τραπεζών (π.χ. της Εθνικής) η εισφορά είναι 12% αντί 6%. Ωφελημένοι όσον αφορά την έξτρα επικουρική σύνταξη είναι κυρίως οι παλαιοί ασφαλισμένοι, καθώς για τους νέους μετά το 1993 ισχύουν οι κανονικές εισφορές (εργαζόμενου και εργοδότη) με 6%.
3.Ασφαλισμένοι σε δυο ταμεία παράλληλα ως το 2016 και με ενιαία εισφορά στον ΕΦΚΑ από 1/1/2017 και μετά. Στην περίπτωση της παράλληλης ασφάλισης οι επιπλέον εισφορές μπορούν να αξιοποιηθούν είτε ως προσαύξηση σύνταξης (που συμφέρει τους περισσότερους) είτε ως δεύτερη ανταποδοτική σύνταξη.
4.Ασφαλισμένοι με εισφορές για βαρέα και ανθυγιεινά. Στο μεν ιδιωτικό τομέα (ΙΚΑ), δίνουν πρόσθετο ασφάλιστρο 3,6% (συνολικά 23,6%), ενώ στα βαρέα και ανθυγιεινά στους Δήμους το πρόσθετο ασφάλιστρο είναι 4, 5% (συνολικά 24,5%), με ανάλογη προσαύξηση στην τελική σύνταξη.
Για τους ασφαλισμένους στα βαρέα ΙΚΑ υπάρχει όμως και μια κρυφή παγίδα που μπορεί να ακυρώσει την προσαύξηση σύνταξης, αν οι ασφαλισμένοι συνταξιοδοτηθούν με τα όρια ηλικίας των βαρέων που είναι χαμηλότερα κατά 5 χρόνια.
Με διάταξη νόμου το 2018 προβλέφθηκε ότι οι ασφαλισμένοι με καθεστώς βαρέων στο ΙΚΑ αν αξιοποιήσουν τις διατάξεις βαρέων για να βγουν στη σύνταξη 5 χρόνια νωρίτερα, δηλαδή στα 62 αντί 67, δεν θα πάρουν προσαύξηση στη σύνταξη από τις επιπλέον εισφορές. Αν όμως συνταξιοδοτηθούν στα 67 τότε θα πάρουν την προσαύξηση των βαρέων.
Η ανατροπή αυτή ισχύει μόνον για τα βαρέα ΙΚΑ και όχι για τα βαρέα στους ΟΤΑ ή τα βαρέα για ορισμένες ειδικότητες εργαζομένων στις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ,λπ)
Έξτρα σύνταξη ως 754 ευρώ
Τα οφέλη στη σύνταξη από τις έξτρα εισφορές φαίνονται στα παρακάτω ενδεικτικά παραδείγματα που παραθέτει το Capital.gr:
1.Ασφαλισμένος με 35 έτη σε ταμείο ΔΕΚΟ, ή τράπεζας εκ των οποίων για τα 20 έτη είχε έξτρα εισφορές 15%, θα πάρει σύνταξη με ποσοστό αναπλήρωσης 59,81% από τις επιπλέον εισφορές. Με συντάξιμο μισθό 2.661 ευρώ, η σύνταξη για το 2024 είναι 2.065 ευρώ μικτά ενώ η κανονική σύνταξη (χωρίς τις έξτρα εισφορές) θα ήταν 1.419 ευρώ. Το κέρδος από τις επιπλέον εισφορές είναι 646 ευρώ μεγαλύτερη σύνταξη τον μήνα.
2.Ασφαλισμένος με 39 έτη εκ των οποίων για τα 20 έτη είχε έξτρα εισφορές σύνταξης 15%, θα πάρει σύνταξη με ποσοστό αναπλήρωσης 69,96% από τις επιπλέον εισφορές. Με συντάξιμο μισθό 3.104 ευρώ, η σύνταξη για το 2024 είναι 2.663 ευρώ μικτά ενώ χωρίς τις έξτρα εισφορές η σύνταξη είναι 1.899 ευρώ. Το κέρδος από τις έξτρα εισφορές φτάνει στα 754 ευρώ τον μήνα!
-
17:19 Μέτσολα για ανταγωνιστικότητα: "Η Ευρώπη έχει ένα στενό παράθυρο ευκαιρίας"
-
17:17 Ζαχάροβα: Ρώσος πολιτικός και διπλωμάτης ο "Ιβάν Καποδίστριας" - Πατριωτική υπηρεσία ότι εξελέγη κυβερνήτης της Ελλάδας
-
17:08 Γαλλία: Νέο ενεργειακό πρόγραμμα με ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας
-
16:59 Κεφαλονιά: Τρεις συλλήψεις για διαρρήξεις κατοικιών - Άνω των 70.000 ευρώ η λεία
-
16:56 Wall Street: Ήπιες μεταβολές με focus στα σημάδια για την οικονομία
-
16:55 Eurobank: Ενίσχυση της συνολικής απασχόλησης και της παραγωγής στη μεταποίηση το δ’ τρίμηνο 2025
-
16:54 Bloomberg: Ρωσικό έγγραφο περιγράφει το πιθανό οικονομικό deal Ρωσίας - ΗΠΑ αν επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία
-
16:46 Μελόνι: "Στην Ευρώπη υπάρχει μια ιταλογερμανική ατμομηχανή, αλλά δεν αποκλείουμε κανέναν"
-
16:42 Αρχίζει την Παρασκευή η Διάσκεψη του Μονάχου - Διατλαντικές σχέσεις, Ουκρανία και Ιράν στο επίκεντρο
-
16:30 Στρ. Παραδιάς για ακαθάριστα οικόπεδα: Nα εξορθολογιστεί και να απλοποιηθεί η περιγραφή του περιεχομένου της έννοιας του καθαρισμού
-
JP Morgan: Σχεδόν όλοι οι οίκοι θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα στις Ανεπτυγμένες Αγορές το 2026 – Ποιες ελληνικές μετοχές θα πάρουν το "χρυσό" εισιτήριο
-
Πώς προκύπτει το σενάριο των €3 – Οι αριθμοί πίσω από την αποτίμηση
-
Καρυστιανού ήταν και πέρασε
-
Goldman Sachs: Στις 2.500 μονάδες βλέπει τον Γενικό Δείκτη, εκτοξεύει τις τιμές-στόχους για τις τράπεζες
-
AI της Anthropic: Το τέλος του δικηγορικού επαγγέλματος;
-
Οι νοικάρηδες που θυμίζουν το 1940
-
Φιντάν στους FT: Οι ΗΠΑ "πρόθυμες" να ανεχθούν κάποιο βαθμό εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν
-
Ισχυρά κέρδη πέτυχαν οι τράπεζες το 2025 - Οδεύουν σε μερίσματα τα ρεκόρ
-
Τουρισμός: Τι δείχνουν τα early bookings για τη φετινή σεζόν μέχρι στιγμής
-
Η παραίτηση Ζελένσκι είναι ο όρος που ζητά ο Πούτιν να λήξει τον πόλεμο
-
Η "έκρηξη" των smart lockers στην Ελλάδα: 5.500 σημεία και 330.000 θυρίδες - Μάχη επενδύσεων και μεριδίων (47)
-
Πώς η Ευρώπη είναι εξαρτημένη από τις ΗΠΑ (45)
-
Καρυστιανού ήταν και πέρασε (37)
-
Οι νοικάρηδες που θυμίζουν το 1940 (22)
-
AI της Anthropic: Το τέλος του δικηγορικού επαγγέλματος; (16)
-
Ισχυρά κέρδη πέτυχαν οι τράπεζες το 2025 - Οδεύουν σε μερίσματα τα ρεκόρ (14)
-
Κάτω από το 1% οι μισθωτοί που μπήκαν στο 13ωρο – Πόσες επιχειρήσεις εφάρμοσαν το 6ημερο (13)
-
Το σαφές μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα για άρση του casus belli και η δήλωση Ερντογάν για "ακανθώδη ζητήματα που μπορούν να επιλυθούν" (10)
-
ΠΑΣΟΚ: Η προσυνεδριακή "σφαγή", το "αγκάθι" Παναγόπουλου και η "έκρηξη" Α. Γεωργιάδη (4)
-
Ντ. Μπακογιάννη: Δεν έχω ακούσει ποτέ τον κ. Σαμαρά να θέτει το θέμα του casus belli (3)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ