Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 08-Φεβ-2024 12:11

    Η ακτινογραφία του ελληνικού ποντοπόρου στόλου

    192996532
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Εντυπωσιακά για ακόμα μία χρονιά είναι τα στοιχεία που αφορούν την ελληνική ναυτιλία και παρουσιάστηκαν χθες κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. 

    Σύμφωνα με την Ένωση, η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία αντιπροσωπεύει το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας, διαθέτοντας το 23% των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου όπως και το 30% και το 25% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων και φορτηγών πλοίων, αντιστοίχως.

    Στην Ευρώπη, η κυριαρχία της ελληνικής ναυτιλίας είναι συντριπτική κατέχοντας το 60% της χωρητικότητας της ευρωπαϊκή ναυτιλίας, διαχειρίζοντας το 75% των δεξαμενοπλοίων, το 80% των πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου και το 82% των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

    Η ελληνική ναυτιλία διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο που λειτουργεί εναλλακτικά καύσιμα, ενώ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στόλος παγκοσμίως που έχει εγκαταστήσει στα πλοία της  καθαρισμό θειικών οξειδίων (scrubbers). 

    Σε απόλυτους αριθμούς, ο ελληνικός στόλος αριθμεί: 2.602 φορτηγά πλοία, 910 δεξαμενόπλοια, 507 χημικά και δεξαμενόπλοια προϊόντων, 504 πλοία μεταφοράς containers, 229 πλοία γενικού φορτίου, 163 υγραεριοφόρα πλοια (LPG), 147 πλοία μεταφοράς LNG και 71 πλοία μεταφοράς οχημάτων. 

    Τα τελευταία 10 χρόνια, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών έχει υλοποιήσει ένα μεγάλο οικονομικό πρόγραμμα, όπου πάνω από 130 εκατ ευρώ δόθηκαν σε σημαντικές δωρεές όπως την περίοδο του Covid, εκ των οποίων τα 50 εκατ ευρώ δόθηκαν στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, ενω το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 χορηγήθηκαν 100+1 υποτροφίες. 

    Αναστασία Βαμβακά 
     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ