Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 08-Φεβ-2023 08:36

    Σταθμοί φόρτισης: Από 58 το 2019, 2.000 το 2022 και ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης

    Χωροθέτηση υποδομών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα σε όλους τους δήμους της χώρας
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Φώτη Φωτεινού 

    Εκτός από τις όποιες επιδοτήσεις της Πολιτείας, μέσω προγραμμάτων, αναγκαία προϋπόθεση για τη μεγαλύτερη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα αποτελούν οι σταθμοί φόρτισης.

    Από τα 58 δημοσίως προσβάσιμα σημεία φόρτισης που υπήρχαν πανελλαδικά το 2019, σήμερα ξεπέρασαν τα 2.000, με στόχο τα 25.000 έως το 2030.

    Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε την ένταξη του έργου "SUB1. Ηλεκτροκίνηση - Φορτίζω παντού" στο Ταμείο Ανάκαμψης που αφορά στην επιδότηση μέρους του κόστους αγοράς, εγκατάστασης και διασύνδεσης στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ δημοσίως προσβάσιμων σταθμών ταχείας και υπερταχείας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, που θα εγκατασταθούν σε αστικές και περιαστικές περιοχές και σημεία ενδιαφέροντος, όπως πρατήρια καυσίμων, χώροι στάθμευσης, λιμάνια και αεροδρόμια και σε σημεία κατά μήκος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.

    Το ύψος της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου, ενώ επίσης εξαρτάται από τον τύπο του σημείου. επαναφόρτισης Η/Ο, την περιφερειακή ενότητα στην οποία ανήκει η κάθε επιλέξιμη υποδομή, και το εύρος ισχύος του φορτιστή.

    Η δημόσια δαπάνη του έργου που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται στα 79,79 εκατ. και προβλέπει, έως τα τέλη του 2025, την ολοκλήρωση της εγκατάστασης τουλάχιστον 8.000 δημόσια προσβάσιμων σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε στρατηγικές αστικές και προαστιακές τοποθεσίες εντός πόλεων και σε σημεία ενδιαφέροντος, καθώς και των επιλεγμένων μονάδων λειτουργίας.

    Στην αύξηση των σημείων φόρτισης συντέλεσε σημαντικά και η συμφωνία που πραγματοποίησε το υπουργείο με τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητόδρομων και είχε ως αποτέλεσμα την πύκνωση του δικτύου υποδομών φόρτισης στο εθνικό οδικό δίκτυο, εάν και ανασταλτικός παράγοντας για την πύκνωση του δικτύου – σύμφωνα με στελέχη της αγοράς αυτοκινήτου – συνεχίζουν να αποτελούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά και επιμέρους τεχνικά προβλήματα που παρατηρούνται στους φορτιστές.

    Η εξέλιξη των πωλήσεων ηλεκτρικών και επαναφορτιζόμενων αυτοκινήτων

    Σύμφωνα με τον ΣΕΑΑ, τα επαναφορτιζόμενα BEV – PHEV αυτοκίνητα ανήλθαν στο 7,9% επί των συνολικών ταξινομήσεων έναντι 6,9% το 2021, 2,6% το 2020 και 0,5% το 2019, κυρίως λόγω της αποτελεσματικότητας του προγράμματος "Κινούμαι Ηλεκτρικά".

    Σε απόλυτα νούμερα και σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, το 2022 ταξινομήθηκαν 8.320 επαναφορτιζόμενα αυτοκίνητα έναντι 6.961 το 2021 και 2.135 το 2020.

    Τα αμιγώς ηλεκτρικά ήταν 2.827 και τα επαναφορτιζόμενα υβριδικά 5.493, ήτοι σύνολο 8.320, με την πλειοψηφία αυτών (85%) να αφορά εταιρικές πωλήσεις.   

    Από την άλλη πλευρά, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα υπολείπεται στο ποσοστό διείσδυσης της ηλεκτροκίνησης, καθώς στην Ευρώπη οι ταξινομήσεις επαναφορτιζόμενων αυτοκινήτων κινήθηκαν στους έξι πρώτους μήνες του 2022 στο 18,8%.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ