Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Φεβ-2023 07:45

  Ποιοι συνταξιούχοι δικαιούνται προκαταβολές επικουρικών συντάξεων

  Συνταξιουχοι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Προκαταβολές επικουρικών συντάξεων ύψους 100 ευρώ τον ερχόμενο Μάρτιο ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Εργασίας, κος Κωστής Χατζηδάκης για 40.000 συνταξιούχους οι οποίοι έχουν υποβάλλει αίτηση για σύνταξη έως την 1η Ιουλίου 2022.

  Συγκεκριμένα, βάσει των εξαγγελιών του κου Χατζηδάκη, όποιος έχει υποβάλλει αίτηση για σύνταξη έως την 1η Ιουλίου 2022 και έχει λάβει οριστική κύρια σύνταξη, δικαιούται αυτόματα - δηλαδή χωρίς να προβεί σε κάποια ενέργεια ο ίδιος - προσωρινή επικουρική σύνταξη γήρατος ύψους 100 ευρώ (50 ευρώ για συντάξεις αναπηρίας και χηρείας) από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για σύνταξη έως και την ημερομηνία καταβολής της προσωρινής σύνταξης.

  Έτσι για παράδειγμα, έστω συνταξιούχος ο οποίος υπέβαλε αίτηση για σύνταξη τον Ιανουάριο του 2022 και έλαβε οριστική κύρια σύνταξη το Μάιο του 2022. Με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, δικαιούται επικουρική σύνταξη (καθόσον εκδόθηκε η οριστική κύρια σύνταξη του) και με βάση την εξαγγελθείσα τροπολογία Χατζηδάκη δικαιούται και προσωρινή επικουρική σύνταξη ύψους 100 ευρώ/μήνα. Έτσι ο εν λόγω συνταξιούχος θα λάβει αναδρομικά προσωρινές συντάξεις για το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2022 – Μαρτίου 2023, δηλαδή για 13 μήνες, ύψους 1.300 ευρώ (13 μήνες Χ 100 ευρώ).

  Σύμφωνα με πηγές του Capital.gr από αρμόδια στελέχη των ταμείων, ο εν λόγω συνταξιούχος θα συνεχίσει να λαμβάνει την προσωρινή επικουρική σύνταξη μέχρι την έκδοση της οριστικής επικουρικής σύνταξής του (δηλαδή και μετά την καταβολή των αναδρομικών προσωρινών επικουρικών συντάξεων).

  Με την έκδοση της οριστικής επικουρικής σύνταξης, θα λάβει αναδρομικά τη διαφορά μεταξύ της προσωρινής επικουρικής σύνταξης και της οριστικής επικουρικής. Στο παραπάνω παράδειγμα, αν ο συνταξιούχος λάβει π.χ. οριστική επικουρική σύνταξη το Δεκέμβριο του 2023 ύψους 200 ευρώ, θα λάβει αναδρομικά 24 μηνών τη διαφορά 100 ευρώ/μήνα μεταξύ της προσωρινής (100 ευρώ) και της οριστικής επικουρικής σύνταξης (200 ευρώ).

  Δηλαδή, το Δεκέμβριο του 2023, βάσει του ίδιου παραδείγματος, θα λάβει το ποσό των 2.400 ευρώ.

  Επίσης, ο κος Χατζηδάκης εξήγγειλε και ένα ακόμα μέτρο. Η δεύτερη παρέμβαση αφορά στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του μηχανισμού έκδοσης επικουρικών συντάξεων με διαδικασία fast track που έχει ήδη θεσπιστεί με το άρθρο 48 του Ν. 4921/2022. Προβλέπει δε ότι οι επικουρικές συντάξεις θα εκδίδονται από τον τελευταίο πρώην φορέα στον οποίο υπαγόταν ο συνταξιούχος, όταν πρόκειται για συνταξιούχους που έχουν 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (4.500 ημέρες) εφόσον έχουν ηλικία 67 ετών ή το σύνολο ή μέρος της επικουρικής τους ασφάλισης έχει διανυθεί στο πρώην ΕΤΕΑΜ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών) ή σε φορείς επικουρικής ασφάλισης που είχαν ενταχθεί σε αυτό. Το μέτρο αυτό απλουστεύει και επιταχύνει τη διαδικασία έκδοσης σύνταξης.

  Πιο αναλυτικά, ο κος Χατζηδάκης σε σχέση με τις προσωρινές επικουρικές συντάξεις, ανέφερε πως ειδικά για τις επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος, ο αιτών θα πρέπει να έχει συμπληρώσει κατ΄ ελάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης).

  Η προκαταβολή χορηγείται έως τις 15 Μαρτίου 2023 –χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου- και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης, για επικουρικές συντάξεις γήρατος.

  Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου.

  Με άλλα λόγια, εάν κάποιος που πληροί τις προϋποθέσεις περιμένει έναν χρόνο να πάρει την επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος, θα εισπράξει έως τα μέσα Μαρτίου εφάπαξ ποσό 1.200 ευρώ (100 ευρώ επί 12 μήνες αναμονής), εάν περιμένει δυο χρόνια 2.400 ευρώ κ.ο.κ.

  Ερωτώμενος για το πόσοι είναι οι δυνητικά ωφελούμενοι από το μέτρο αυτό, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι οι ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις για τις οποίες έχει εκδοθεί ήδη απόφαση κύριας σύνταξης είναι περίπου 80.000.

  Από αυτές περί τις 40.000 αναμένεται να έχουν εκδοθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου. Και τούτο διότι –όπως εξήγησε- λόγω των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί από τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ (εισαγωγή αυτοματοποιημένων διαδικασιών και ψηφιακών εργαλείων, μαζική ανάληψη φακέλων ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων από τους εισηγητές που μέχρι πρότινος εξέδιδαν κύριες συντάξεις, θέση σε λειτουργία ειδικού Πύργου Ελέγχου και για τις επικουρικές συντάξεις) αναμένεται μεγάλη επιτάχυνση του ρυθμού απονομής επικουρικών συντάξεων από 9-10.000 το μήνα πέρυσι, σε 20.000 το μήνα για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023.

  Επομένως, η προκαταβολή εκτιμάται ότι θα αφορά 40.000 περίπου ασφαλισμένους. Το ποσό θα είναι εφάπαξ διότι και σε αυτές τις περιπτώσεις η απόφαση για την απονομή της επικουρικής σύνταξης αναμένεται να εκδοθεί έως το καλοκαίρι.

  Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: "Αφού δώσαμε λύση στη ντροπή των εκκρεμών κύριων συντάξεων, προχωρούμε τώρα με τις επικουρικές ! Με τροπολογία που καταθέτουμε προβλέπουμε ότι όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για επικουρική σύνταξη μέχρι τον Ιούνιο 2022 και έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξή τους, θα λάβουν 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης, μέχρι τις 15 Μαρτίου. Παράλληλα, ανεβάζουμε ταχύτητες με σειρά μέτρων για να εξαλείψουμε το "στοκ" των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων ως το καλοκαίρι. Για να το πετύχουμε αυτό, θα προχωρήσουμε με την ίδια ομάδα και τις ίδιες επιτυχημένες μεθόδους και ψηφιακά εργαλεία που εφαρμόσαμε και για τις κύριες συντάξεις. Υπάρχουν συμπολίτες μας που περιμένουν κάποιους μήνες ή και χρόνια να πάρουν την επικουρική τους σύνταξη. Το να δώσουμε λύση και σε αυτό το ζήτημα είναι για εμάς θέμα τιμής !".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ