Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Φεβ-2023 07:30

  Θετικά μηνύματα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού - Γιατί ξεχώρισε την Ελλάδα

  Θετικά μηνύματα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού - Γιατί ξεχώρισε την Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Πολύ θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, που προβλέπει πως οι αφίξεις φέτος στην Ευρώπη θα επανακτήσουν τη δυναμική τους και θα επιστρέψουν στα επίπεδα προ της πανδημίας. Σημειώνεται πως τη χρονιά που πέρασε η Ευρώπη υποδέχθηκε 585 εκατομμύρια επισκέπτες, αριθμός που μεταφράζεται στο 80% των προ-πανδημικών επιπέδων.
  Η Ελλάδα εντωμεταξύ περιλαμβάνεται στο τελευταίο Βαρόμετρο του ΠΟΤ, ανάμεσα στους ταξιδιωτικούς προορισμούς που ξεχώρισαν για τις επιδόσεις τους στο σκέλος των εσόδων τη χρονιά που πέρασε.


  Υπενθυμίζεται πως στο ενδεκάμηνο του 2022, σύμφωνα με το ισοζύγιο πληρωμών του Νοεμβρίου, οι εισπράξεις έφτασαν τα 17,4 δισ., από 10,3 δισ. το 2021 και 4,28 δισ. το 2020 (χρονιά που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού), επιβεβαιώνοντας τις τελευταίες εκτιμήσεις των επιχειρηματιών του χώρου πως τα έσοδα την περσινή σεζόν θα προσεγγίσουν τα επίπεδα του 2019.

  Η επιστροφή των Κινέζων τουριστών

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Η πρόσφατη άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών που σχετίζονται με τον κορονοϊό στην Κίνα, τη μεγαλύτερη πηγή εξερχόμενους τουρισμού στον κόσμο το 2019, είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα. Βραχυπρόθεσμα, η επανέναρξη των ταξιδιών από την Κίνα είναι πιθανό να ωφελήσει ιδιαίτερα τους ασιατικούς προορισμούς. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί επίσης από τη διαθεσιμότητα και το κόστος των αεροπορικών ταξιδιών, τους κανονισμούς έκδοσης βίζας και τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον κορονοϊό στους προορισμούς. Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, συνολικά 32 χώρες είχαν επιβάλει συγκεκριμένους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που σχετίζονται με ταξίδια από την Κίνα, κυρίως στην Ασία και την Ευρώπη.

  Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΤ Zurab Pololikashvili δήλωσε μάλιστα πως η νέα χρονιά φέρνει περισσότερους λόγους αισιοδοξίας για τον παγκόσμιο τουρισμό και πως αναμένεται μια ισχυρή περίοδος, ακόμη και εν μέσω διαφορετικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής κατάστασης και της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας. "Οι οικονομικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που οι άνθρωποι θα ταξιδέψουν το 2023 και ο ΠΟΤ αναμένει ότι η ζήτηση για εγχώρια και περιφερειακά ταξίδια θα παραμείνει ισχυρή και θα βοηθήσει στην ευρύτερη ανάκαμψη του κλάδου" είπε.

  Οι προβλέψεις

  Ταυτόχρονα, η ισχυρή ζήτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηριζόμενη από ισχυρό δολάριο, όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, θα συνεχίσει να ενισχύει την ταξιδιωτική αγορά. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να απολαμβάνει ισχυρές ταξιδιωτικές ροές από τις ΗΠΑ, και λόγω του ασθενέστερου ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

  Σημαντικές αυξήσεις στις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις έχουν καταγραφεί στους περισσότερους προορισμούς, σε αρκετές περιπτώσεις υψηλότερες από την αύξηση των αφίξεων. Αυτό υποστηρίχθηκε από την αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι λόγω μεγαλύτερων περιόδων παραμονής, την προθυμία των ταξιδιωτών να ξοδέψουν περισσότερα στον προορισμό τους και το υψηλότερο κόστος ταξιδιού λόγω του πληθωρισμού. Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση θα μπορούσε να μεταφραστεί σε τουρίστες που θα υιοθετήσουν μια πιο προσεκτική στάση το 2023, με μειωμένες δαπάνες, μικρότερα ταξίδια και ταξίδια πιο κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

  Επιπλέον, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και άλλες αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, καθώς και οι προκλήσεις για την υγεία που σχετίζονται με την COVID-19 αποτελούν επίσης σημαντικούς κινδύνους και θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάκαμψη του τουρισμού τους επόμενους μήνες.

  Συνεχίζεται το θετικό κλίμα για τη φετινή σεζόν

  Η αεροπορική εταιρεία Air Serbia από τον ερχόμενο Απρίλιο θα πραγματοποιεί τακτικές πτήσεις σε 4 νέους ελληνικούς προορισμούς: 3 πτήσεις/εβδομάδα για Ηράκλειο (από τον Ιούνιο 4 πτήσεις καθώς θα προστεθεί άλλη μία),  3 πτήσεις/εβδομάδα για Χανιά, 2 πτήσεις/εβδομάδα για Κέρκυρα και 2 πτήσεις/εβδομάδα για Ρόδο.

  Είναι μια τελευταία εξέλιξη που προέκυψε από τη  χθεσινή συνάντηση του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια με αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Σερβίας- Ελλάδας του Κοινοβουλίου της Σερβίας και τoν Πρέσβη της Σερβίας Dusan Spasojevic.

  Την ίδια ώρα, όσον αφορά την αμερικανική αγορά, από τις 11 Μαρτίου έρχεται η πρώτη πτήση της Delta από τη Νέα Υόρκη. Μέχρι τώρα έχουν ήδη ανακοινωθεί 56 πτήσεις την εβδομάδα από ΗΠΑ και Καναδά.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ