Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Ιαν-2023 14:19

  Ένταξη επιχειρήσεων με συμβάσεις μερικής απασχόλησης που έληγαν προ 31.12 στην επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών ζητούν οι λογιστές

  Ένταξη επιχειρήσεων με συμβάσεις μερικής απασχόλησης που έληγαν προ 31.12 στην επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών ζητούν οι λογιστές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την ένταξη στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων που μετέτρεψαν τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης που έληγαν προ της 31ης.12.2022 σε πλήρους απασχόλησης ζητούν οι σύλλογοι των λογιστών με κοινή επιστολή τους προς τον υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη.

  Όπως εξηγούν, οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν μπορούν να ενταχθούν στο μέτρο γιατί αναγκαστικά κατά την ημερομηνία λήξης (πριν την 1.1.2023) των συμβάσεων μερικής απασχόλησης που είχαν συναφθεί μέχρι και τις 9.9.2022, ανανέωσαν αυτές και παρότι τις μετέτρεψαν σε πλήρους απασχόλησης δεν τηρούν τον όρο της παραγράφου 1 που θέλει η μετατροπή να υλοποιείται από 1ης.1.2023 μέχρι και τις 31.12.2023, όπως επίσης και τον όρο της παραγράφου 5 σύμφωνα με την οποία ως ημερομηνία σύναψης και μετατροπής των συμβάσεων εργασίας της παρ. 1 λογίζεται η ημερομηνία υποβολής της σχετικής δήλωσης στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ το οποίο υπόψη δεν έχει μέχρι σήμερα προσαρμοστεί για την υποβολή των δηλώσεων μετατροπής.

  Αναλυτικά, στην επιστολή τους οι σύλλογοι λογιστών αναφέρουν τα εξής:

  "Κύριε Υπουργέ,

  Σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 4997/2022 δώσατε κίνητρο για τη μετατροπή συμβάσεων εργασίας μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης (επιδότηση κατά ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου και του εργοδότη επί 1 έτος).

  Στις παραγράφους 1, 2 και 5 του άρθρου αυτού προβλέπεται:

  1. Θεσπίζεται πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες, από 1ης.1.2023 μέχρι και τις 31.12.2023, μετατρέπουν συμβάσεις εργασίας μισθωτών εργαζομένων με μερική απασχόληση σε συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης με βάση τα οριζόμενα στο παρόν.

  2. Το πρόγραμμα αφορά κάθε είδους επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, οι οποίες στις 9.9.2022 απασχολούν μισθωτούς εργαζομένους με σύμβαση εργασίας μερικής απασχόλησης σε ποσοστό ανώτερο του πενήντα τοις εκατό (50%) του συνόλου των μισθωτών εργαζομένων και επιλέξιμες για μετατροπή είναι οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης που έχουν συναφθεί μέχρι και τις 9.9.2022.

   5. Ως ημερομηνία σύναψης και μετατροπής των συμβάσεων εργασίας της παρ. 1 λογίζεται η ημερομηνία υποβολής της σχετικής δήλωσης στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ (Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ).

  Θέλουμε να σας επισημάνουμε ότι με τις παραπάνω διατάξεις οι επιχειρήσεις που την 9.9.2022 απασχολούσαν προσωπικό με συμβάσεις μερικής απασχόλησης οι οποίες έληγαν πριν την 31.12.2022 και επιθυμούν να ενταχθούν στο μέτρο αυτό, δεν μπορούν να επιδοτηθούν για τους παρακάτω λόγους:

  Γιατί αναγκαστικά κατά την ημερομηνία λήξης (πριν την 1.1.2023) των συμβάσεων μερικής απασχόλησης που είχαν συναφθεί μέχρι και τις 9.9.2022, ανανέωσαν αυτές και παρότι τις μετέτρεψαν σε πλήρους απασχόλησης δεν τηρούν τον όρο της παραγράφου 1 που θέλει η μετατροπή να υλοποιείται από 1ης.1.2023 μέχρι και τις 31.12.2023, όπως επίσης και τον όρο της παραγράφου 5 σύμφωνα με την οποία ως ημερομηνία σύναψης και μετατροπής των συμβάσεων εργασίας της παρ. 1 λογίζεται η ημερομηνία υποβολής της σχετικής δήλωσης στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ το οποίο υπόψη δεν έχει μέχρι σήμερα προσαρμοστεί για την υποβολή των δηλώσεων μετατροπής.

  Αν δεν ανανέωνε τις συμβάσεις πριν την 1.1.2023 δεν θα μπορούσε να απασχολεί νόμιμα το προσωπικό αυτό.

  Κύριε Υπουργέ,

  Επειδή οι συνθήκες της αγοράς είναι ακόμη δυσμενείς και οι επιχειρήσεις χρειάζονται κάθε είδους στήριξη την οποία μπορείτε να τους παράσχετε, θεωρούμε ότι είναι δίκαιο να συμπεριλάβετε και τις επιχειρήσεις αυτές, λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη σας ότι για το διάστημα από την ημερομηνία μετατροπής μέχρι την 31.12.2022 έχουν καταβάλει εισφορές πλήρους απασχόλησης χωρίς καμία επιδότηση σε αντιδιαστολή με τις άλλες επιχειρήσεις που διατήρησαν το προσωπικό τους με μερική απασχόληση.

  Συνεπώς, αιτούμαστε την τροποποίηση ή συμπλήρωση της νομοθετικής διάταξης προκειμένου να συμπεριληφθούν οι ως άνω επιχειρήσεις”.

  Οι Σύλλογοι,

  ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ
  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ-Π.Ε.Φ.Ε.
  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΑΞΟΥ, ΑΜΟΡΓΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΘΗΡΑΣ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ