Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Δεκ-2022 16:27

  Σύγκλιση ΥΠΟΙΚ - τραπεζών για τους ευάλωτους δανειολήπτες

  Σύγκλιση ΥΠΟΙΚ - τραπεζών για τους ευάλωτους δανειολήπτες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινώσουν οι εμπορικές τράπεζες την πρότασή τους για την κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους εξυπηρέτησης ενήμερων στεγαστικών δανείων οικονομικά ευάλωτων δανειοληπτών.

  Αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε, μετά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των τραπεζών, ότι υπάρχει πρόοδος στο θέμα και ότι οι διοικήσεις θα δημοσιοποιήσουν την πρότασή τους πριν από την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023, το ερχόμενο Σάββατο. Όπως τόνισε η ίδια πηγή, οι εμπορικές τράπεζες παρουσίασαν την πρότασή τους για κάλυψη του επιπλέον κόστους στις μηνιαίες δόσεις των εν λόγω στεγαστικών δανείων, η οποία δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος. Με άλλα λόγια στην ελάφρυνση των ευάλωτων δανειοληπτών δεν θα συμμετέχει με χρηματοδότηση το ελληνικό δημόσιο, όπως ζητούσε από την αρχή του υπουργείο Οικονομικών.

  Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η πρόταση των τραπεζών που παρουσιάστηκε σήμερα έχει μια αρχική συναίνεση και από τον ενιαίο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Εποπτείας των τραπεζών (SSM), με την τελική, επίσημη έγκρισή της να αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες. 

  Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα αιτήματα του υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, τη μείωση των τραπεζικών προμηθειών και την επιτάχυνση των εγκρίσεων των αιτήσεων ρύθμισης οφειλών μέσω του εξωδικαστικού, από το υπουργείο Οικονομικών τόνιζαν ότι οι τράπεζες έχουν αρχίσει να καταρτίζουν σχέδια για αλλαγές. Τα σχέδια αυτά αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέσα από νέες συναντήσεις που θα έχουν τα δύο μέρη του επόμενους 3-4 μήνες. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Χρ. Σταϊκούρας: Λύση για 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες - Καλύπτεται το 50% της αύξησης των δόσεων δανείων

  * Οι τέσσερις όροι των Θεσμών για στήριξη των δανειοληπτών

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ