Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Νοε-2022 16:48

  Αύξηση 7,75% στις κύριες συντάξεις το 2023 ''δείχνει" ο προϋπολογισμός

  Αύξηση 7,75% στις κύριες συντάξεις το 2023 ''δείχνει" ο προϋπολογισμός
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  TEΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20.32

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Αύξηση 7,75% στις κύριες συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2023 ''δείχνει'' η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού (2023) την οποία κατέθεσε σήμερα το ΥΠΟΙΚ στη Βουλή.

  Η αύξηση αυτή προκύπτει από τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ σε σχέση με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό φέτος. Θα δοθεί στους συνταξιούχους στα τέλη Ιανουαρίου 2023 μαζί με τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2023, σύμφωνα με δηλώσεις αρμοδίων στελεχών. Δηλαδή, οι δικαιούχοι θα λάβουν διπλή αύξηση (Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2023). 

  Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει φέτος στο 5,6%, ενώ ο πληθωρισμός στο 9,9%. 

  Με βάση την εξίσωση υπολογισμού της αύξησης των κύριων συντάξεων  το 2023 (σ.σ. κατά 50% με βάση την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από την αύξηση του δείκτη τιμών το 2022), προκύπτει μία αύξηση της τάξεως του 7,75%. Το ποσοστό επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας, κος Κωστής Χατζηδάκης με δήλωσή του σήμερα. 

  Υπενθυμίζεται πως με δηλώσεις του την προπερασμένη εβδομάδα, ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, κος Παναγιώτης Δουφεξής είχε αναφέρει πως η αύξηση θα ανέλθει ‘’τουλάχιστον” στο 7,5%, ενώ νωρίτερα  με δημοσίευμα του η εφημερίδα "Κεφάλαιο" και το Capital.gr είχαν αναφέρει πως η αύξηση στις κύριες συντάξεις θα μπορούσε να φτάσει "γύρω στο 8%".

  Υπενθυμίζεται πως οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις του Υπουργείου Εργασίας (αρχές Οκτωβρίου 2022) μιλούσαν για αύξηση 7%. 

  Η προς τα πάνω αναθεώρηση τους (λόγω της προς τα πάνω αναθεώρησης των προβλέψεων όχι μόνο του πληθωρισμού αλλά και του ΑΕΠ το 2022) οδήγησε στην προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων της αύξησης των κύριων συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2023.

  Η αλλαγή αυτή οδηγεί σε δύο αποτελέσματα:

  1. Οι συνταξιούχοι (γύρω στο 35% του συνόλου) για τους οποίους, από τις αρχές Οκτωβρίου 2022, η αύξηση (σ.σ. 7%) στις πραγματικές αποδοχές τους θα λάβουν  -προφανώς- μεγαλύτερη αύξηση και συγκεκριμένα 7,75%.

  2. Μειώνεται δραστικά το πλήθος των συνταξιούχων οι οποίοι, με βάση τις αρχικές προβλέψεις (σ.σ. για αύξηση 7%) είχαν αποκλεισθεί από την αύξηση στις πραγματικές αποδοχές, καθώς η προσωπική διαφορά τους ήταν πάνω από 7%. Όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr η μεγάλη πλειοψηφία της μερίδας αυτής (γύρω στο 35% του συνόλου), έχουν προσωπική διαφορά λίγο πάνω από 7%. Έτσι μία αύξηση 7,75% -σαν αυτή που "δείχνει" η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού το 2023- ενσωματώνει και αυτούς στο πλήθος εκείνων οι οποίοι θα λάβουν αύξηση στις πραγματικές αποδοχές τους ενώ παράλληλα θα εκμηδενισθεί η αρνητική προσωπική διαφορά τους. 

  Σημειώνεται πως οι υφιστάμενες προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό το 2022 θα αναθεωρηθούν το φθινόπωρο του 2023. Αυτό θα οδηγήσει σε αναθεώρηση των προβλέψεων για αύξηση των συντάξεων, η οποία θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2023. Ωστόσο, η όποια αυξομείωση θα ενσωματωθεί στην αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2024, η οποία θα κλειδώσει στο τέλος του 2023, σύμφωνα με όσα προβλέπει σχετική διάταξη του νέου ασφαλιστικού νομοσχέδιου, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες του Capital.gr.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ