Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 01-Νοε-2022 20:00

    Τράπεζες για νέα business plans: "Διαχειρίσιμες" οι επιπτώσεις της κρίσης

    32177939
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Βάσως Αγγελέτου

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο εποπτικός διάλογος ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) με αντικείμενο τα επικαιροποιημένα επιχειρησιακά σχέδια που είχαν προθεσμία να καταθέσουν τα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης έως εχθές, 31 Οκτωβρίου.

    Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο Capital.gr ότι, παρότι και οι τέσσερις τράπεζες -Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Εθνική Τράπεζα- κατέθεσαν εμπρόθεσμα τα νέα business plans, απαιτούνται προσαρμογές -κυρίως λόγω της αλλαγής πολιτικής για το πρόγραμμα στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRΟs).

    Θυμίζεται ότι, εν μέσω πανδημικής κρίσης, η ΕΚΤ χορήγησε δάνεια 2,1 τρισ. ευρώ με αρνητικό επιτόκιο, ενώ την ίδια στιγμή οι τράπεζες μπορούσαν να επανεπενδύουν την πλεονάζουσα ρευστότητα με επιτόκιο που σήμερα αγγίζει το 0,75%. Η "ανισορροπία" αυτή έχει γεμίσει τα ταμεία των τραπεζών με 28 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την εκτίμηση της Morgan Stanley.

    Η πρόσφατη αλλαγή πλεύσης από τη Φρανκφούρτη συνεπάγεται, όπως είναι λογικό, μια μικρή χρονική παράταση για τα εποπτευόμενα ιδρύματα προκειμένου να συμπεριλάβουν στα σενάριά τους εναλλακτικές πηγές κερδοφορίας εν όψει της αυστηροποίησης των TLTRΟs. 

    Σε ό,τι αφορά, πάντως, την αντικατάσταση των κερδών που αποκομίζουν σήμερα οι τράπεζες από τη διευκόλυνση της ΕΚΤ, πηγές του κλάδου εκτιμούν ότι αυτή είναι δυνατή σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα χωρίς ουσιαστικές επιπτώσεις για τις τράπεζες -δεδομένης μάλιστα της πλεονάζουσας ρευστότητας που διαθέτει το τραπεζικό σύστημα μετά την πανδημία.

    Ο SSM αρνείται, ωστόσο, να σχολιάσει τη διαδικασία υποβολής των business plans από τις ελληνικές τράπεζες.

    Αυξημένες προβλέψεις λόγω μακροοικονομικής συγκυρίας

    Ο επερχόμενος "δύσκολος χειμώνας" δεν απειλεί μόνο την ευρωστία των πολιτών και των επιχειρήσεων αλλά και των πιστωτικών ιδρυμάτων. Τούτων δοθέντων, και δεδομένου ότι τα assumptions των προηγούμενων business plans έχουν πλέον καταστεί παρωχημένα, ο Επόπτης κάλεσε τον Σεπτέμβριο τις τράπεζες να αναθεωρήσουν τα πλάνα τους λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες και τις μελλοντικές οικονομικές προκλήσεις.

    Η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός που έχει εκτιναχθεί σε ιστορικά επίπεδα και οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και πρώτες ύλες διαβρώνουν με μεγάλη ταχύτητα τα εισοδήματα των νοικοκυριών και την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματα αναμένεται σύντομα να γίνουν ορατά και να έχουν, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, επίπτωση στο δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών. 

    Ιδιαίτερη σημασία έχει, στο πλαίσιο αυτό, η χθεσινή δήλωση του Ιταλού κεντρικού τραπεζίτη Ιγκνάτσιο Βίσκο στο Bloomberg ότι υπάρχει κίνδυνος τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια "να αυξηθούν σημαντικά" το 2023 ως αποτέλεσμα της οικονομικής επιβράδυνσης, κυρίως για τις επιχειρήσεις. 

    Φυσικά, οι επιπτώσεις διαφέρουν από τράπεζα σε τράπεζα ανάλογα με την έκθεση και την ποιότητα των χρηματοδοτήσεων. "Δεν βράζουν όλες οι (ελληνικές) τράπεζες στο ίδιο καζάνι, καθεμιά έχει τις ιδιαιτερότητές της που επηρεάζουν ουσιαστικά τα σενάρια που τρέχουν", παραδέχεται στο Capital.gr πηγή του κλάδου.

    Αισιοδοξία για διαχειρίσιμες επιπτώσεις

    Αισιόδοξες εμφανίζονται, πάντως, οι τραπεζικές διοικήσεις ότι οι αυξήσεις των προβλέψεων στα αναθεωρημένα πλάνα "δεν είναι δραματικές" και ότι οι επιπτώσεις είναι "διαχειρίσιμες", με βασικό επιχείρημα τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την πιθανότητα αποτροπής της ύφεσης το επόμενο έτος.

    Παραδέχονται, πάντως, ότι τα stress scenarios περιλαμβάνουν αισθητά χειρότερες παραδοχές δεδομένων των μακροοικονομικών συνθηκών, υφιστάμενων και αναμενόμενων. "Το μέλλον είναι πολύ αβέβαιο, φαίνεται πως εισερχόμαστε με υψηλή πιθανότητα σε στασιμοπληθωρισμό στην Ευρωζώνη και δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι ακριβείς επιπτώσεις", εκτιμά πηγή του Ευρωσυστήματος.

    Σε ό,τι αφορά στην κερδοφορία των εγχώριων τραπεζών, τέλος, εκτός από τα TLTROs που συνιστούν αρνητική εξέλιξη για τον κλάδο, η σταθερή άνοδος των επιτοκίων του ευρώ τονώνει το bottom line τους και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί. Αρκεί, φυσικά, να μην οδηγήσει σε ασφυξία τόσο τη ζήτηση νέων χορηγήσεων όσο και την αποπληρωμή των υφιστάμενων οφειλών.
     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ