Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Οκτ-2022 16:15

  Κ. Σκρέκας: Αυτή είναι η ελληνική πρόταση για το πανευρωπαϊκό πλαφόν στο φυσικό αέριο

  Κ. Σκρέκας: Αυτή είναι η ελληνική πρόταση για το πανευρωπαϊκό πλαφόν στο φυσικό αέριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η Ευρώπη αγοράζει το πιο ακριβό αέριο και δεν υπάρχει κάποια άλλη αιτία για αυτό πέραν της σπέκουλας, τόνισε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία της πρότασης που πρώτη κατέθεσε η Ελλάδα και υποστηρίζεται από ακόμη 16 κράτη μέλη για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που αγοράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Με κάθε δήλωση που γίνεται εκτινάσσονται οι τιμές, χωρίς να υπάρχει λόγος, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ένωση να αγοράζει το φυσικό αέριο σε πενταπλάσια τιμή, τόνισε ο κ. Σκρέκας ο οποίος ανέφερε ότι τα 16 κράτη μέλη έχουν συνταχθεί και ζητούν από την Επιτροπή να μελετήσει έναν μηχανισμό πλαφόν που αναμένεται να συζητηθεί και την ερχόμενη Τρίτη στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας.

  Η Γερμανία, τόνισε ο κ. Σκρέκας, ακούει το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο αλλά δεν συμφωνεί και εγείρει προβληματισμούς για ενδεχόμενο πρόβλημα στον εφοδιασμό της Ευρώπης από τη μεταφορά φορτίων από την Ευρώπη στην Ασία. 

  Ως προς την πρόταση για πλαφόν ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι υπάρχουν δύο τρόποι: πρώτον να οριστεί ένας απόλυτος αριθμός, λύση που όμως συνεπάγεται αρκετά προβλήματα και δεύτερον να προταθεί ένα μεταβαλλόμενο όριο που θα κυμαίνεται ανάλογα με τη διακύμανση των υπόλοιπων αγορών όπως το Henry Hub στις ΗΠΑ, ο δείκτης της Ασίας και της Αυστραλίας. Μέσα από έναν σταθμισμένο μέσο όρο θα προκύπτει μια τιμή ανάλογα με το πώς θα κινούνται οι αγορές και άρα εντός της πραγματικότητας του διεθνούς περιβάλλοντος. Εφόσον λυθούν τα θέματα ρευστότητας των χρηματιστηρίων αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ανώτατο όριο σε καλές τιμές χωρίς να φεύγουν φορτία από την Ευρώπη, ανέφερε ο κ. Σκρέκας. 

  "Δεν έχουμε μείνει σε μια γενικόλογη πρόταση, έχουμε δουλέψει για να τη στοιχειοθετήσουμε και να συμφωνήσουμε στις βασικές αρχές ώστε η Επιτροπή να καταθέσει πρόταση για κανονισμό" τόνισε ο υπουργός. 

  Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στις επιδοτήσεις που δίνει η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις υψηλές τιμές, τονίζοντας ότι η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί. "Έχουμε προγραμματίσει να υπάρχουν οι πηγές, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήσουμε αστήρικτα τα νοικοκυριά για όσο διαρκεί η κρίση.

  Νέος μηχανισμός

  Ο κ. Σκρέκας υπεραμύνθηκε του μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων που εφαρμόζει από τον Ιούλιο η κυβέρνηση τονίζοντας ότι καλύπτει σημαντικό μέρος των επιδοτήσεων που εφαρμόζονται για τους καταναλωτές. Ο ίδιος προανήγγειλε τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού μέσω του οποίου θα ανακτώντα πιθανά υπερέσοδα των εταιρειών προμήθειας, σε περίπτωση που η πρόβλεψη που έχουν κάνει στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού της αγοράς, οδηγεί σε αυξημένα κέρδη. Σημειώνεται ότι κάθε μήνα οι εταιρείες προμήθειας καθορίζουν την τιμή πώλησης του ρεύματος για τον επόμενο μήνα. Εάν λοιπόν η πραγματική τιμή είναι χαμηλότερη τότε προκύπτουν αυξημένα έσοδα, ενώ εάν η τιμή είναι υψηλότερη τότε οι εταιρείες οδηγούνται σε ζημιές. "Θα εφαρμόσουμε έναν νέο μηχανισμό που κάθε 11μηνο θα υπολογίζει τις προσαυξήσεις και τη ζημία ή το επιπλέον έσοδο που έχει προκύψει για την πωλούμενη ενέργεια. Εφόσον προκύπτει διαφορά αυτή θα επιστρέφεται μέσω του νέου αυτού μηχανισμού, που θα ξεκινήσει από φέτος και το μήνα Νοέμβριο. 

  Φορολόγηση εταιρειών πετρελαίου

  Ο κ. Σκρέκας ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων ήδη από το 2022 με έτη αναφοράς την τετραετία από το 2018 έως το 2021. Ο υπολογισμός για το ύψος της έκτακτης εισφοράς θα γίνει από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών καθώς πρόκειται για φόρο. 

  Παράλληλα ο υπουργός Ενέργειας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη του στόχου αύξησης της λιγνιτικής παραγωγής στο 20% του παραγωγικού μείγματος.

  Θα έχουμε επάρκεια, "όχι" σε διακοπές

  Τέλος ο υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να έχουμε επάρκεια φέτος τον χειμώνα. Δεν υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση της Ελλάδας για υποχρεωτικά μέτρα μείωσης της κατανάλωσης, δεν θα υπάρξουν υποχρεωτικά μέτρα περικοπής φορτίων γιατί έχουμε κάνει σειρά από παρεμβάσεις που διασφαλίζουν την επάρκεια εφοδιασμού, τόνισε ο κ. Σκρέκας. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Αναλυτικά η πρόταση "δυναμικής τιμολόγησης" στο φυσικό αέριο από Ελλάδα, Ιταλία και Πολωνία

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ