Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Οκτ-2022 08:24

  Η λίστα με τα ονόματα των συμβούλων πώλησης τραπεζικών μετοχών του ΤΧΣ

  Οι τράπεζες παγώνουν μειώσεις προσωπικού και καταστημάτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, βρίσκεται η λίστα που ετοίμασε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να επιλεγεί ο Σύμβουλος Διάθεσης.

  Σύμφωνα με τον νέο νόμο του ΤΧΣ, ο υπ. Οικονομικών θα επιλέξει έναν από τους τρεις υποψήφιους της λίστας, ο οποίος μαζί με τον Σύμβουλο Αποεπένδυσης θα δημιουργήσουν τη στρατηγική εξόδου του Ταμείου από τις τράπεζες μέχρι το τέλος του 2025.

  Στη shortlist περιλαμβάνονται τρία μεγάλα ονόματα, γνωστά από χρόνια στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για τη JP Morgan, τη Goldman Sachs και την Bank of America.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επομένων ημερών και μέχρι τέλος του μήνα, ο κ. Σταϊκούρας θα έχει επιλέξει τον Σύμβουλο Διάθεσης. Σύμβουλος Αποεπένδυσης έχει ήδη επιλεγεί η Rothschild.

  Άδεια επέκτασης

  Πρόκειται για ονόματα μεγάλων οίκων που μαζί με άλλες επενδυτικές τράπεζες, όπως για παράδειγμα η Deutsche Bank και η Nomura έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους στην Τράπεζα της Ελλάδος για άδεια προκειμένου να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα, με έμφαση στην επενδυτική και επιχειρηματική τραπεζική.

  JP Morgan

  Είναι διεθνείς οίκοι με τεράστια γνώση και εμπειρία της ελληνικής αγοράς, με Έλληνες επικεφαλής και ομάδες με κορυφαία στελέχη στην Αθήνα. Για παράδειγμα, στη JP Morgan, επικεφαλής στην Αθήνα είναι ο Managing Director της Τράπεζας στο Λονδίνο, κ. Στέλιος Παπαδόπουλος, γνωστός από την εποχή που βρισκόταν στο τιμόνι του ΟΔΔΗΧ την περίοδο 2012-2018. Πριν υπήρξε στέλεχος στη BNP και στη Citi.

  Ο Τάκης Γεωργακόπουλος, επικεφαλής της JP Morgan για τα συστήματα πληρωμών από τη Νέα Υόρκη, ήταν ο άνθρωπος που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο ντιλ με τη Viva Wallet, κάτι που έγινε γνωστό και με ανάρτηση της είδησης στο LinkedIn. Σημαντική η συμβολή και του Αριστείδη Βουράκη από το Λονδίνο, όπου εργάζεται στην Τράπεζα τουλάχιστον για τα τελευταία 20 χρόνια.

  Goldman Sachs

  H Goldman Sachs, με γραφεία στη Λεωφόρο Κηφισίας, αποτελεί ένας από τους μεγάλους παίκτες στο χώρο των επενδύσεων και των συμβουλευτικών υπηρεσιών σε μεγάλες εκδόσεις, αυξήσεις κεφαλαίου, συγχωνεύσεις, κά. Με τον δραστήριο Χάρη Ηλιάδη έκλεισαν πρόσφατα, ενδεικτικά, η πράσινη ομολογιακή έκδοση της ΔΕΗ και η πώληση του 49% της ΔΕΔΔΗΕ.

  Bank of America

  Στην Bank of America, με γραφεία στη Βασιλίσσης Σοφίας, με 16ετή εμπειρία στην Τράπεζα από το Λονδίνο, ιωσήφ Κιουρούκογλου και τον Θάνο Βαμβακίδη, βρίσκονται πίσω από πολλές και μεγάλες επιτυχημένες κινήσεις στην Ελλάδα.

  Rothschild

  Στη Rothschild, το όνομα του Νάσου Ζαμπάρα είναι ταυτισμένο εδώ και 30 χρόνια με την Τράπεζα στην Ελλάδα, με επίσης, μεγάλες και επιτυχημένες κινήσεις από το γραφείο στο Κολωνάκι στην οδό Πλουτάρχου. Στο πλευρό του, ο Θανάσης Γόντικας, ο οποίος βρίσκεται στην Τράπεζα τα τελευταία 20 χρόνια, με το γραφείο του στη Γενεύη.

  Ενδιαφέρον για τα μερίδια του ΤΧΣ

  Στο μεταξύ, το τελευταίο εξάμηνο, τουλάχιστον 20 μεγάλα ονόματα επενδυτικών κεφαλαίων και ιδιωτών έχουν περάσει την πόρτα του ΤΧΣ προκειμένου να ενημερωθούν για τα μερίδια που κατέχει στις ελληνικές τράπεζες, τις προθέσεις και την πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας.

  Τελευταία το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο 20% της Εθνικής Τράπεζας από το 40% που κατέχει το ΤΧΣ. Μεταξύ των επενδυτών και των κρατικών κεφαλαίων είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου και πρόεδρος του Κρατικού Επενδυτικού Κεφαλαίου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

  Εξάλλου, πληροφορίες εδώ και αρκετούς μήνες έφεραν τη διάθεση του 20%, με βιβλίο προσφορών, να πραγματοποιείται στο β’ εξάμηνο του έτους.

  Ωστόσο, καθυστέρησε από την αλλαγή του νόμου του ΤΧΣ και τις σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται, όπως σύνταξη στρατηγικού σχεδίου αποεπένδυσης και διαφορετικού πλάνου διάθεσης -ένα γενικό και ένα για κάθε τράπεζα ξεχωριστά-, λαμβάνοντας υπόψη κάθε φορά τις συνθήκες στην αγορά.

  Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και για τα υπόλοιπα ποσοστά που κατέχει το ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες, όπως (ξεκινώντας από το μικρότερο) της Eurobank (1,4%), της Alpha Bank (9%) και της Τράπεζας Πειραιώς (27), πέραν της Attica Bank (63%), όπου δρομολογούνται ήδη εξελίξεις με την Ellington.

  Επιτάχυνση

  Κυβέρνηση, ΤΧΣ και αρμόδιες αρχές τρέχουν παράλληλα την εκπόνηση των σχετικών σχεδίων αποεπένδυσης με την αξιολόγηση επενδυτικών προτάσεων. Στόχος, ο εντοπισμός συμφέρουσας πρότασης, η οποία να μην μπει στον "πάγο” εξαιτίας απουσίας πλάνων αποεπένδυσης και διάθεσης.

  Έτσι, η αξιολόγηση, ο τρόπος και ο χρόνος διάθεσης μπορεί να τρέχουν και εφόσον είναι έτοιμα, τότε, πάλι σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο υπ. Οικονομικών μπορεί να αποφασίσει για το εύρος και το ύψος της αποδεκτής τιμής της προσφοράς.

  Το οικονομικό επιτελείο, το ΤΧΣ, οι τράπεζες και οι αρμόδιες αρχές θεωρούν ότι είναι σημαντικό στην παρούσα φάση να πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο και συμφέρον ντιλ στην ελληνική αγορά, ειδικά λόγω του διεθνούς αρνητικού περιβάλλοντος. Ένα μεγάλο και συμφέρον ντιλ αναβαθμίζει την εμπιστοσύνη προς την ελληνική αγορά, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και την εθνική οικονομία.

  Διαδικασία

  Σύμφωνα με τον νέο νόμο, πέραν από την πρόσληψη συμβούλου για τη στρατηγική αποεπένδυσης, απαιτείται ειδική έκθεση από ανεξάρτητο σύμβουλο για τη διάθεση των μετοχών ανά πιστωτικό ίδρυμα (σύμβουλος διάθεσης). Η διάθεση των μετοχών θα γίνεται μέσω βιβλίου προσφορών, η τιμή διάθεσης και το ελάχιστο ποσοστό κάλυψης θα ορίζονται από το ΔΣ του ΤΧΣ, με βάση την έκθεση αποτίμησης του συμβούλου διάθεσης.

  Στην περίπτωση πώλησης πακέτων μετοχών από το Ταμείο, ο υπουργός Οικονομικών λαμβάνει τις σχετικές εκθέσεις και αποτιμήσεις και έχει δικαίωμα βέτο, αν η προτεινόμενη τιμή διάθεσης βρίσκεται εκτός του εύρους των αποτιμήσεων.

  Για την επιλογή του συμβούλου διάθεσης, το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη γνώμη του προς το Ταμείο σε λίστα με τουλάχιστον τρεις υποψήφιους συμβούλους. Για διάστημα 1 έτους από τη λήξη της σύμβασης, ο σύμβουλος διάθεσης δεν μπορεί να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο ή φορέα για οποιοδήποτε ζήτημα που σχετίζεται με το περιεχόμενο της στρατηγικής αποεπένδυσης.

  Σημειώνεται ότι η στρατηγική αποεπένδυσης θα πρέπει να επικαιροποιείται, λαμβάνοντας τις αλλαγές στις συνθήκες της αγοράς και άλλες σημαντικές μεταβολές στα πιστωτικά ιδρύματα και να ενημερώνεται το υπ. Οικονομικών.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Ξένες τράπεζες ανοίγουν γραφεία στην Ελλάδα

  - Πρόσω ολοταχώς για αποχώρηση του ΤΧΣ από τις τράπεζες

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ