Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Σεπ-2022 20:00

  Σε real estate και βιομηχανία τα περισσότερα νέα δάνεια

  Ποιοι παίρνουν τα περισσότερα δάνεια από τις τράπεζες το 2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Οι επενδύσεις στο ελληνικό real estate και στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας προσέλκυσαν το μεγαλύτερο ποσοστό της τραπεζικής χρηματοδότησης από την αρχή του έτους. Πρόκειται για συνολικά δάνεια 1,8 δισ. ευρώ που επιβεβαιώνουν τα στοιχεία για τις εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων στην κτηματαγορά και τις εκτιμήσεις των τραπεζών ότι μόνο το 15%-20% των συνολικών κινήσεων στο ελληνικό real estate γίνεται με τραπεζικό δανεισμό.

  Real estate

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι μεγαλύτεροι επενδυτές στο ελληνικό real estate, με δανεισμό και με ίδια συμμετοχή, ήταν ξένοι επενδυτές (με περίπου 350 εκατ. ευρώ το τρίμηνο). Στη δεύτερη θέση ακολουθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, με 0,9 δισ. ευρώ, και στην τρίτη θέση τα νοικοκυριά, με 0,7 δισ. ευρώ. Ο μικρότερος τραπεζικός δανεισμός κατευθύνθηκε προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του real estate (150 εκατ. ευρώ στο οκτάμηνο). Ο συνολικός τζίρος για οικιστικά ακίνητα εκτιμάται από τις τράπεζες γύρω στα 5 δισ. ευρώ, ενώ ο συνολικός τζίρος (μαζί με τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια και τις εταιρείες ακινήτων) γύρω στα 8 δισ. ευρώ.

  Τα στοιχεία αυτά δείχνουν την έντονη αύξηση της πιστωτικής επέκτασης φέτος, παρά την ενεργειακή κρίση και την αβεβαιότητα από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τον πληθωρισμό και τα επιτόκια. Αντίθετα, φαίνεται ότι η αύξηση των τιμών πρώτων υλών και του ενεργειακού κόστους αύξησαν τις ανάγκες για κεφάλαια κίνησης και χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και ειδικότερα του μεταποιητικού τομέα.

  Μεταποίηση

  Πράγματι, οι νέες εκταμιεύσεις προς τον μεταποιητικό τομέα στο οκτάμηνο ανήλθε σε 0,8 δισ. ευρώ, περιλαμβάνοντας ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων, από κλάδους τροφίμων και αλευρόμυλων, μέχρι εταιρείες πετρελαιοειδών και άλλων της βαριάς βιομηχανίας. Σε αυτό συνέβαλαν και δρομολογημένα ντιλ. Στο παραπάνω ποσό δεν περιλαμβάνονται οι αναχρηματοδοτήσεις που σχεδόν διπλασιάζουν τις συνολικές εκταμιεύσεις.

  Εμπόριο, συνεργεία, ορυχεία

  Εντύπωση, επίσης, παρουσιάζει το γεγονός ότι ο ευρύτερος κλάδος του τουρισμού (ξενοδοχεία, εστίαση κ.λπ.) δεν βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στις χρηματοδοτήσεις, αλλά ακολουθεί αυτούς του εμπορίου και των ορυκτών και λατομείων. Στον κλάδο του εμπορίου, μαζί με τα συνεργεία, οι νέες εκταμιεύσεις διαμορφώθηκαν στο οκτάμηνο σε 0,7 δισ. ευρώ και αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ορυχεία και λατομεία οι εκταμιεύσεις ήταν 0,5 δισ. ευρώ.

  Τουρισμός

  Στον κλάδο του τουρισμού, στα δάνεια κυριαρχούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 203 εκατ. ευρώ και ακολουθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις με 200 εκατ. ευρώ. Αρκετά χαμηλότερα βρίσκεται ο τομέας των υπηρεσιών, με συνολικές χρηματοδοτήσεις 200 εκατ. ευρώ και των επαγγελματιών με 160 εκατ. ευρώ.

   

  Αποπληρωμές, υποχρεώσεις και καταθέσεις

  Στον επιχειρηματικό τομέα, παρατηρούνται αποπληρωμές από τον τουριστικό κλάδο λόγω του υψηλού τζίρου (ρεκόρ τουριστικών εσόδων) και από συγχρηματοδοτούμενα και εγγυημένα δάνεια που είχαν δοθεί για 18 μήνες στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης για τον Covid. Πρόκειται για συνολικά δάνεια 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία ξεκίνησαν να λήγουν σταδιακά από τον Ιούνιο.

  Η πίεση των υποχρεώσεων φαίνεται περισσότερο στις καταθέσεις των επιχειρήσεων παρά των νοικοκυριών. Για παράδειγμα, τον Αύγουστο, οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ, ενώ των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ, όσο περίπου αυξήθηκαν οι καθαρές εισροές της κεντρικής κυβέρνησης από πληρωμές φόρων (συνολική αύξηση 500 εκατ. ευρώ). Ταυτόχρονα, ο καθαρός νέος δανεισμός των επιχειρήσεων τον Αύγουστο ήταν 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά από μικρομεσαίες.

  Διπλάσια δάνεια προς επιχειρήσεις

  Συνολικά, η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 94% που οφείλεται κυρίως στον τριπλασιασμό των δανείων προς τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι συνολικές εκταμιεύσεις ανέρχονται σε 6,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,7 δισ. ευρώ αφορούν σε μεγάλες επιχειρήσεις. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε εκείνο των άμεσων ξένων επενδύσεων μέχρι στιγμής, από τα 4,2 δισ. που αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους.

   

  Νοικοκυριά και καταναλωτικά

  Προς τα νοικοκυριά, τα νέα δάνεια αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 25% και ανήλθαν σε 1,5 δισ. ευρώ, με πρωταγωνιστές τα καταναλωτικά. Οι συνολικές νέες εκταμιεύσεις στην καταναλωτική πίστη ξεπέρασαν μέχρι τον Αύγουστο τη στεγαστική πίστη κατά 32 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών. Τα επίσημα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος στις αρχές Οκτωβρίου.

  Η μεγάλη άνοδος της καταναλωτικής πίστης οφείλεται αφενός στις αυξημένες υποχρεώσεις, αλλά και στην είσοδο νέων παικτών και νέων μεθόδων πώλησης, όπως η εφαρμογή για γρήγορα δάνεια μέσω κινητού από μία συστημική τράπεζα (εισήλθε στον χώρο το 2022) και οι προσφορές των "άτοκων δόσεων” και των μεθόδων πληρωμής "αγόρασε τώρα, πλήρωσε μετά”. Μόνο τα δάνεια από λιανικές αλυσίδες με τις άτοκες δόσεις κ.λπ. υπολογίζονται σε 150-180 εκατ. ευρώ (από τα συνολικά των 760 εκατ. ευρώ της καταναλωτικής πίστης). Από τα υπόλοιπα, ένα μικρότερο πλέον μέρος αποτελεί η αγορά αυτοκινήτου (λόγω ελλείψεων, ενώ η ζήτηση παραμένει αυξημένη). Το μεγαλύτερο μέρος της καταναλωτικής πίστης προέρχεται από το δίκτυο των τραπεζών.

  Στη στεγαστική πίστη, οι αιτήσεις σημειώνουν άνοδο κατά 40% σε σχέση με πέρυσι και οι εκταμιεύσεις είναι αυξημένες κατά 30%. Ωστόσο, δεν παρατηρείται η άνοδος που είχε αρχικά προβλεφθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι τράπεζες αναθεωρούν προς τα κάτω τον ετήσιο στόχο του 1,2 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες έχουν χαλαρώσει τα κριτήρια και έχουν ανεβάσει σχεδόν στο 65% το ποσοστό χρηματοδότησης. Ωστόσο, όπως εκτιμούν, μόνο το 15%-20% των αγοραπωλησιών πραγματοποιείται με τραπεζικό δανεισμό, καθώς οι περισσότερες συμφωνίες στην κτηματαγορά κινείται μέσω καταθέσεων. Και στην περίπτωση των νοικοκυριών, με ενίσχυση των νεότερων από την οικογένεια.

  Καθαρή πιστωτική επέκταση

  Η καθαρή πιστωτική επέκταση είναι αρκετά μικρότερη. Μάλιστα προς τα νοικοκυριά είναι αρνητική, καθώς οι αποπληρωμές συνεχίζουν να είναι μεγαλύτερες από τις νέες εκταμιεύσεις. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι λήγουν παλαιότερα δάνεια των οποίων το μέσο ποσό ήταν αρκετά μεγαλύτερο από το μέσο ποσό που εκταμιεύεται σήμερα (αρκετά πιο συντηρητικοί δανειολήπτες).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ