Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Ιουλ-2022 16:20

  Βασίλης Ψάλτης: "Η Alpha Bank, φορέας ανάπτυξης και προόδου"

  Βασίλης Ψάλτης: "Η Alpha Bank, φορέας ανάπτυξης και προόδου"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης της Alpha Bank γίνεται αναφορά στην υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου, "Project Tomorrow”, που, μεταξύ άλλων, στοχεύει στην ένταξη των κριτηρίων ESG σε όλους τους  άξονες δραστηριοτήτων του Ομίλου. Επιπλέον, εκτενής αναφορά γίνεται στις πρωτοβουλίες του Ομίλου για τη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, τη δημιουργία υπεύθυνων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και προϊόντων, καθώς και την υποστήριξη των πελατών, της  κοινωνίας και των εργαζομένων του.

  Τι επιτεύχθηκε το 2021

  Προχώρησε στη χορήγηση 2,4 δισ. ευρώ σε Μικρές Επιχειρήσεις, 6,4 δισ.  σε Μεσαίες και Τουριστικές Επιχειρήσεις και 5,5 δισ. σε Μεγάλες Επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο χρηματοδότησης  δραστηριοτήτων που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη:

  - Υπέγραψε με τη ΔΕΗ Α.Ε. σύμβαση Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους έως και 300 εκατ. ευρώ

  - Ενέκρινε το 78,5% των αιτήσεων που έλαβε για το σύνολο των δανειακών προγραμμάτων "Alpha  Πράσινες Λύσεις", που αντιστοιχεί σε 9,8 εκατ.

  - Χρηματοδότησε σε σειρά επενδύσεων (Ενέργεια και δίκτυα διανομής, μεγάλες  υποδομές, ΣΔΙΤ) συνολικού προϋπολογισμού περίπου Ευρώ 2,6 δισ. Ειδικά στον τομέα των  ΑΠΕ, η Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει με Ευρώ 880 εκατ., εν όλω ή εν μέρει, περισσότερα από 43 έργα, όπως Φωτοβολταϊκά Πάρκα, Αιολικά Πάρκα και Μονάδες Βιοαερίου, συνολικής ισχύος περίπου  1 GW.

  Η Τράπεζα ανέλαβε μία σειρά δράσεων,  οι οποίες οδήγησαν στη μείωση κατά 13,4% των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κατά 11% τη συνολική κατανάλωση ενέργειας και κατά 9,4% των εκπομπών ρύπων Scope 3.  

  Μείωσε κατά 12,3% τον ετήσιο ρυθμό κατανάλωσης χαρτιού, ενώ ανακύκλωσε  660.817 κιλών χαρτιού, 27.840 κιλών πεπαλαιωμένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού και 5.885 κιλών αναλωσίμων εκτυπωτών. Μέσω των δωρεών πάγιου ηλεκτρονικού υλικού και εξοπλισμού  γραφείου που πραγματοποιήθηκαν το 2021, ενισχύθηκε η αρχή της κυκλικής οικονομίας, ενώ  ταυτόχρονα απετράπη η εκπομπή ισοδύναμων 38,9 τόνων CO2.

  Μείωση της κατανάλωσης λίτρων υδάτινων πόρων ανά τετραγωνικό μέτρο κατά 24% σε σχέση με το 2020.

  Έδωσε δυνατότητα αναστολής πληρωμής των  δόσεων των οφειλών τους, σε οφειλέτες στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων που επλήγησαν  από την πανδημία, και υλοποιώντας πάνω από 10.000 τέτοια αιτήματα.  

  Αύξησε σε 67% το ποσοστό των  καταστημάτων που είναι προσβάσιμα σε άτομα με κινητικές δυσκολίες, από 60% που ήταν το 2019,  ενώ το 20,5% των ΑΤΜs της ανά την Ελλάδα περιλαμβάνουν ειδικές ρυθμίσεις ώστε να μπορούν να  χρησιμοποιηθούν από συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

  Υλοποίησε το σχέδιό της για τη μετάβαση στην Ψηφιακή Εποχή, κατευθύνοντας και  εκπαιδεύοντας ένα μεγάλο μέρος των Πελατών της στις ψηφιακές συναλλαγές, γεγονός που  αποδεικνύεται από το ότι το 94% των εγχρήματων συναλλαγών πραγματοποιήθηκαν μέσω των  Ψηφιακών Δικτύων, με 7 στους 10 χρήστες να χρησιμοποιούν την εφαρμογή της Τράπεζας για κινητά σε  μηνιαία βάση και έναν στους δύο συνδρομητές e-Banking να χρησιμοποιεί αποκλειστικά το myAlpha Mobile.  

  Υστερα από έρευνες που διεξήχθησαν για λογαριασμό του Ομίλου, 9 στους 10 Πελάτες  χαρακτήρισαν την Alpha Bank ως "Τράπεζα που μπορείς να εμπιστευτείς" και βρήκαν θετική την  ανταπόκρισή της στις συνθήκες της πανδημίας.

  Στο σύνολό του, ο Όμιλος απασχολούσε στις  31.12.2021, 8.529 εργαζόμενους, πετυχαίνοντας σημαντική πρόοδο στον τομέα της ίσης αντιπροσώπευσης των φύλων, με το 56% των ανθρώπων του Ομίλου να είναι γυναίκες, ενώ γυναίκες  καταλαμβάνουν το 37% των διευθυντικών θέσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την έγκριση της  πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης της 22 Ιουλίου, η Τράπεζα αύξησε πλέον και την αντιπροσώπευση των γυναικών στο Διοικητικό της Συμβούλιο ξεπερνώντας το 30% των μελών.

  Το 2021 εκπαιδεύτηκαν 5.172 άτομα με τον μέσο όρο ωρών εκπαίδευσης  ανά εργαζόμενο της Τράπεζας, να ανέρχεται σε 24,1 ώρες.

  Συνέχισε να επενδύει στην κοινωνική της συνεισφορά, διαθέτοντας συνολικά το  ποσό των 2.819.758 ευρώ σε δράσεις για τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση, την Υγεία, την Κοινωνία, την  Επιχειρηματικότητα και το Περιβάλλον.  

  Συμμετέχει ενεργά στην πολιτιστική ζωή του τόπου μέσω της οικονομικής  υποστήριξης εκδηλώσεων και δράσεων, όπως, μεταξύ άλλων:

  • το πρόγραμμα "Οι φθορές που πληγώνουν", με στόχο την αποκατάσταση και συντήρηση γλυπτών  που βρίσκονται σε εμβληματικούς χώρους κεντρικών πόλεων της Ελλάδας,  

  • το πρόγραμμα "Όλοι μαζί στην όπερα", το οποίο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την καθολική  πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε εκδηλώσεις όπερας και μπαλέτου και

  • το πρόγραμμα "Σινεμά για όλους", χάρη στο οποίο περισσότεροι από 10.000 συνάνθρωποί μας με  περιορισμούς όρασης, ακοής ή κινητικότητας και αναπηρίες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την  κινηματογραφική εμπειρία.

  Πρωταγωνίστησε με δράσεις ευαισθητοποίησης και προστασίας του περιβάλλοντος,  με ενδεικτική την πρωτοβουλία που έλαβε η Διεύθυνση Επενδυτικών Χαρτοφυλακίων, παρουσιάζοντας για  πρώτη φορά την έννοια του "Impact Investing” σε Πελάτες Private Banking, δημιουργώντας ένα σύστημα  περιβαλλοντικού "bonus” που συνδέεται με Δομημένα Ομόλογα. Μέσω αυτής της δράσης, επιτεύχθηκε η  φύτευση 17.379 νέων δέντρων στο δάσος Αρωνά του Δήμου Κατερίνης, τα οποία αντιστοιχούν σε  απορρόφηση 2.606 τόνων εκπομπών CO2.

  Σημαντική είναι η συμβολή της Alpha Bank να καταστεί η Αστυπάλαια νησί-πρότυπο στον τομέα της  βιωσιμότητας στη Μεσόγειο, μέσα από:

  • τη συμμετοχή της στην κρατική δράση e-Astypalea, με το καταναλωτικό δάνειο "Alpha Πράσινες  Λύσεις – Ηλεκτροκίνηση", το οποίο αποτελεί την ιδανική λύση χρηματοδότησης για την αγορά  οικολογικού μέσου μεταφοράς, με ιδιαίτερα προνομιακούς όρους, αποκλειστικά για τους μόνιμους  κατοίκους της Αστυπάλαιας

  • την εκπαιδευτική πρωτοβουλία "Κυκλική οικονομία στην πράξη", με κύκλο εργαστηρίων ύστερα  από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής  κουλτούρας και την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς του νησιού, και

  • ως Μεγάλη Χορηγός του "AstyBus”, της νέας "πράσινης" και on-demand υπηρεσίας ηλεκτρικών  αστικών συγκοινωνιών στο νησί.

  Υψηλές επιδόσεις σε διεθνείς δείκτες ESG και διακρίσεις

  Η Alpha Bank κατάφερε να λάβει  αξιολόγηση AA στον δείκτη MSCI ESG Ratings και να είναι από τους πρώτους οργανισμούς που  υπέγραψαν την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών "UNEP FI”, συνεισφέροντας σε 10 Στόχους Βιώσιμης  Ανάπτυξης (SDGs). Αποτέλεσμα αυτής της συστηματικής προσπάθειας, είναι η βελτίωση των επιδόσεων της Τράπεζας στον δείκτη ESG Quality Score του ISS, κατά 5 βαθμίδες, από το 2019 έως σήμερα.

  Βασίλης Ψάλτης

  Στο μήνυμά του που συνοδεύει τον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης 2021, ο CEO του Ομίλου Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, τονίζει χαρακτηριστικά: "Προσβλέποντας στο μέλλον, παραμένουμε προσηλωμένοι στην κινητοποίηση του κεφαλαίου μας, στην παροχή εξειδικευμένων συμβουλών και ολοκληρωμένων σειρών προηγμένων προϊόντων, υπηρεσιών και ψηφιακών εργαλείων που θα βοηθήσουν να δημιουργήσουμε έναν πιο βιώσιμο κόσμο. Για τον σκοπό αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε βιώσιμη επιχειρηματική ανάπτυξη, οικονομική σταθερότητα, μία ισότιμη και δίκαιη κοινωνία, την προστασία του περιβάλλοντος και, τελικά, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ