Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 16-Ιουλ-2022 08:08

  "Τέλος" η ταλαιπωρία των πολιτών στις μεταβιβάσεις αυτοκινήτων

  'Τέλος' η ταλαιπωρία των πολιτών στις μεταβιβάσεις αυτοκινήτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Φώτη Φωτεινού 

  Με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη, τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής

  Διακυβέρνησης παρουσίασαν χθες τις δύο νέες ψηφιακές υπηρεσίες, τη Ψηφιακή Μεταβίβαση Οχημάτων και το MyAuto.

  Με την πρώτη εφαρμογή καταργείται η προσκόμιση αρκετών δικαιολογητικών, όπως το δελτίο ΚΤΕΟ, η βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας από την αρμόδια ΔΟΥ, διάφορες υπεύθυνες δηλώσεις – αιτήσεις, ενώ με τη δεύτερη, οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν πρόσβαση, σε πραγματικό χρόνο, σε όλα τα στοιχεία του οχήματός τους, όπως αυτά τηρούνται στα μητρώα φορέων της δημόσιας διοίκησης.

  Πλέον, το επόμενο βήμα, το οποίο θα υλοποιηθεί στα τέλη του μήνα, αφορά το "πέρασμα" του διπλώματος οδήγησης και της ταυτότητας στο κινητό τηλέφωνο και σε επόμενο χρόνο, η αυτοματοποίηση του "Συστήματος Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών" (Point System).  

  405.000 προσωρινές άδειες οδήγησης έχουν εκδοθεί ψηφιακά 

  Των δυο ανωτέρω εφαρμογών προηγήθηκαν η προσωρινή άδεια οδήγησης, η ανανέωση άδειας οδήγησης, το αντίγραφο άδειας οδήγησης, η αντικατάσταση άδειας οδήγησης και το αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας οχήματος. 

  Από τις αρχές του 2020 έως και σήμερα έχουν εκδοθεί 405 χιλιάδες προσωρινές άδειες οδήγησης. 

  Αντίστοιχα, στην ανανέωση διπλώματος, έχουν υποβληθεί 20.000 αιτήσεις, καθώς οι πολίτες μπορούν να ανανεώσουν ψηφιακά την άδεια οδήγησης, η οποία παύει να είναι σε ισχύ λόγω ηλικιακών ορίων ή για ιατρικούς λόγους, καθώς και τις επαγγελματικές άδειες. 

  Η φυσική παρουσία του πολίτη απαιτείται μόνο κατά τη διενέργεια των ιατρικών εξετάσεων, ενώ η ψηφιακή διαδικασία υποστηρίζεται από την ΗΔΙΚΑ και την έχουν ήδη χρησιμοποιήσει περίπου 4.500 γιατροί σε όλη τη χώρα. 
  Έχουν εξετάσει περισσότερους από 17 χιλιάδες πολίτες και έχουν εκδώσει περίπου 36 χιλιάδες ιατρικά πιστοποιητικά.

  Ανάλογη είναι και η ανταπόκριση στην ψηφιακή αίτηση για την έκδοση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας, λόγω απώλειας, κλοπής ή φθοράς μέσω του gov.gr. 

  Οι πολίτες έχουν καταθέσει ηλεκτρονικά: περισσότερες από 30.000 αιτήσεις για αντικαταστάσεις διπλωμάτων και 9.200 αιτήσεις για αντίγραφα αδειών κυκλοφορίας οχημάτων. 

  Συνολικά, έχουν εκδοθεί περισσότερα από 45 χιλιάδες διπλώματα με τη χρήση νέων εφαρμογών, ενώ κάθε μήνα αποστέλλονται περισσότερα από 30 χιλιάδες SMS που πληροφορούν τους πολίτες για το στάδιο που βρίσκεται η αίτησή τους.

  Ψηφιακή μεταβίβαση οχημάτων 

  Σχετικά με την ψηφιακή μεταβίβαση οχημάτων και σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 82 του νόμου 4954/2022, η διαδικασία θα ολοκληρώνεται μέσω του drivers-vehicles.services.gov.gr, με λίγες ενέργειες από πλευράς τόσο του πωλητή, όσο και του αγοραστή.

  Τα πλεονεκτήματα της νέας διαδικασίας είναι τα ακόλουθα: Αυτοματοποιείται ο έλεγχος των προϋποθέσεων μεταβίβασης, καταργείται η προσκόμιση των δικαιολογητικών, καθιερώνεται η ψηφιακή βεβαίωση, με την οποίο ο αγοραστής μπορεί να ασφαλίσει άμεσα το όχημα, ο πωλητής αποδεσμεύεται από την υποχρέωση επίσκεψης στην υπηρεσία και μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος ελέγχου της αίτησης από τον αρμόδιο υπάλληλο.

  Επίσης, ενισχύεται η διαφάνεια και εξασφαλίζεται η πρόσβαση του αγοραστή σε όλα τα στοιχεία του, προς πώληση, οχήματος (αριθμός πλαισίου, ημερομηνία πρώτης άδειας, ημερομηνία εισαγωγής στη χώρα).

  Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής αίτησης, ο αγοραστής θα εκδίδει ψηφιακά, μέσω του gov.gr, βεβαίωση υποβολής αιτήματος και πλήρωσης των προϋποθέσεων μεταβίβασης της κυριότητας του οχήματος. 

  Με τη συγκεκριμένη βεβαίωση, θα μπορεί να ασφαλίζει και να κυκλοφορεί εντός της ελληνικής επικράτειας το, υπό μεταβίβαση, όχημα για χρονικό διάστημα τριάντα ημερών.

  Η βεβαίωση υποβολής αιτήματος και πλήρωσης των προϋποθέσεων μεταβίβασης της κυριότητας του οχήματος θα αναρτάται και στις προσωπικές θυρίδες (my.gov.gr) του αγοραστή και του πωλητή.

  Μόλις η αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών εκδώσει τη νέα άδεια κυκλοφορίας, ο αγοραστής θα ειδοποιείται για να την παραλάβει, προσκομίζοντας το αποδεικτικό εξόφλησης των τελών αδείας και μεταβίβασης του οχήματος.

  Ο ηλεκτρονικός φάκελος MyAuto

  Αντίστοιχα, το MyAuto αποτελεί τον ηλεκτρονικό φάκελο κάθε οχήματός. Μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας, ο πολίτης μπορεί, με το πάτημα ενός κουμπιού, να έχει πρόσβαση στο σύνολο της πληροφορίας γύρω από το όχημά του. 

  Είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες μπορούν να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για το όχημά τους, χωρίς πολλαπλές και χρονοβόρες επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες.

  Μέσω του MyAuto, οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο σε όλα εκείνα τα στοιχεία του οχήματός τους, όπως αυτά τηρούνται σε μητρώα φορέων της δημόσιας διοίκησης. Τα στοιχεία ομαδοποιούνται σε κατηγορίες βάσει των μητρώων από τα οποία αντλούνται. Οι πληροφορίες που αντλούνται είναι οι εξής:

  - Στοιχεία αδειών κυκλοφορίας, τα οποία αντλούνται από Μητρώα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

  - Στοιχεία τεχνικών ελέγχων οχημάτων – ΚΤΕΟ, τα οποία αντλούνται από Μητρώα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

  - Στοιχεία καταβολής τελών κυκλοφορίας, ακινησίας και ιδιοκτησίας, τα οποία αντλούνται από Μητρώα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

  - Εύρεση ασφάλισης οχημάτων, τα οποία αντλούνται από Μητρώα από το Κέντρο Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ