Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Ιουλ-2022 21:10

  Tα σενάρια για τα νέα μέτρα στήριξης για τον Σεπτέμβριο

  Tα σενάρια για τα νέα μέτρα στήριξης για τον Σεπτέμβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Το τελικό κόστος για την υλοποίηση των μέτρων που έχουν ήδη εξαγγελθεί, όπως η παρέμβαση στα τιμολόγια ρεύματος, ή πρόκειται να εφαρμοστούν, όπως το Fuel Pass 2, θα κρίνει τη συνέχεια των μέτρων στήριξης μέχρι και το τέλος του έτους. 

  Αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ δηλώνουν τώρα ότι στην παρούσα φάση έχουμε έναν θετικό και έναν αρνητικό παράγοντα. Από τη μια ο τουρισμός υπόσχεται ότι μπορεί, μέχρι και το τέλος του 2022, να δώσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο 3 δισ. ευρώ, φτάνοντας -ή ακόμη και ξεπερνώντας- σε τζίρο το 2019. Από την άλλη πλευρά, έχουμε το ράλι του φυσικού αερίου, με την τιμή χθες να έχει ξεπεράσει τα 161 ευρώ τη θερμική μεγαβατώρα, από τα 93 ευρώ που ήταν πριν από μόλις 20 ημέρες, στα μέσα Ιουνίου. Οι εισαγωγές του καυσίμου με τη συνεχώς αυξανόμενη τιμή μειώνουν τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο με μεγάλη ταχύτητα.

  Ήδη η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κάνει μεγαλύτερο και τον προϋπολογισμό του μέτρου της έμμεσης αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, στα τιμολόγια ρεύματος, από τον Αύγουστο μέχρι και τα μέσα του 2023. Πηγές από το ΥΠΟΙΚ δηλώνουν με βεβαιότητα ότι τα 2 δισ. που έχουν υπολογιστεί για το μέτρο δεν θα επαρκέσουν. Τούτο με δεδομένο ότι η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού βρίσκεται εδώ και πολλές μέρες πάνω από 300 ευρώ (χθες ήταν στα 323 ευρώ), ενώ ο προϋπολογισμός έγινε με τιμή βάσης τα 250 ευρώ. Θα χρειαστεί συνεπώς να συνδράμει περισσότερο ο προϋπολογισμός για να απορροφηθούν οι αυξήσεις για τα τιμολόγια επιχειρήσεων και νοικοκυριών. 

  Όσον αφορά το δεύτερο μέτρο το οποίο έχει ήδη εξαγγελθεί και θα αρχίσει να τρέχει από το τέλος του μήνα, τη δεύτερη κατά σειρά επιδότηση στα καύσιμα (Fuel Pass 2), γίνεται πιο δύσκολη η συνέχειά του ως το τέλος του έτους. Με βάση τις εξαγγελίες της επικείμενης επιδότησης, θα ακολουθήσει και μια τρίτη για το τελευταίο τρίμηνο του 2022, η οποία θα χρειαστεί περίπου άλλα 200 εκατ. ευρώ, για να καλυφθούν οι καταναλωτές ως τον Δεκέμβριο. 

  To κλείσιμο της στρόφιγγας από Ρωσία 

  Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, όλες οι χώρες της ΕΕ -και μαζί η Ελλάδα- περιμένουν να ολοκληρωθεί αυτό που έχει ξεκινήσει ήδη η Ρωσία: η οριστική διακοπή της παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Μια τέτοια κίνηση θα φτάσει στο κατακόρυφο την ενεργειακή κρίση, στέλνοντας ακόμη πιο ψηλά την τιμή του φυσικού αερίου, άγνωστο για πόσο μεγάλο διάστημα.

  Οι συνέπειες θα είναι πολλαπλές και οδυνηρές για όλη την Ευρώπη και για την Ελλάδα καθώς θα πρέπει τότε να επανυπολογιστούν τα μέτρα στήριξης, υπο το φως των νέων εξελίξεων. Η εκτίμηση είναι ότι η δυναμική του τουρισμού δεν αναμένεται να αναστραφεί. Δεν είναι βέβαιο όμως ότι θα γίνει το ίδιο για τις εξαγωγές και την ιδιωτική κατανάλωση, καθώς τα εισοδήματα θα συρρικνωθούν περαιτέρω όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στους βασικούς εμπορικούς μας εταίρους στην ΕΕ .

  Παράλληλα, θα πρέπει να υπολογιστεί και η επίδραση στην ανάπτυξη από την αύξηση του κόστους χρήματος, που θα ξεκινήσει από τα μέσα του μήνα και θα κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο. Ίσως, μάλιστα, στις αρχές του φθινοπώρου να έχουμε μια πιο επιθετική πολιτική επιτοκίων από την ΕΚΤ, αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αυξάνεται.

  Προφανές είναι ότι όλα αυτά θα αλλάξουν και τα περιθώρια που θα έχει το ΥΠΟΙΚ για παρεμβάσεις στο μέτωπο της ακρίβειας. Για τον λόγο αυτό, η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ αρνείται να δεσμευτεί από τώρα σε μια νέα επιταγή ακρίβειας για το φθινόπωρο. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ