Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Ιουλ-2022 13:25

  Ε. Μυτιληναίος: Η Ευρώπη έχει μπροστά της μια παγίδα θανάτου τα επόμενα 2 – 3 χρόνια

  Ε. Μυτιληναίος: Η Ευρώπη έχει μπροστά της μια παγίδα θανάτου τα επόμενα 2 – 3 χρόνια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:55

  Η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζουν για την πράσινη μετάβαση και οι εταιρείες επενδύουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο υπάρχει ένα κενό χρόνου 2 έως 3 ετών μέχρις ότου γίνει εφικτή η πράσινη μετάβαση, όπου το ερώτημα είναι εάν θα έχουμε αρκετό LNG από το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για για μια παγίδα θανάτου για την Ευρώπη και δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία και τα νοικοκυριά θα ανταπεξέλθουν σε αυτήν την κατάσταση. Αυτό τόνισε προ ολίγου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos Ε. Μυτιληναίος μιλώντας στο 26ο Annual Economist Government Roundtable του Economist.

  Ο κ. Μυτιληναίος άσκησε κριτική στις επιλογές της Ευρώπης τονίζοντας ότι έγιναν λάθη τις προηγούμενες δεκαετίες και το θέμα της βιωσιμότητας μπήκε πολύ πιο μπροστά από όσο αντέχουν οι οικονομίες. Εγκαταλείψαμε το θέμα της ασφάλειας προμήθειας και σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο, ανέφερε σχετικά.

  Ο ίδιος επικαλέστηκε τις προβλέψεις της JP Morgan για τιμή του πετρελαίου στα 300 δολάρια εάν υπάρξει πλήρης διακοπή της ρωσικής προμήθειας και για τιμή του φυσικού αερίου στα 200 ευρώ/MWh σε περίπτωση που υπάρξει περιορισμός της ρωσικής ροής. Πριν την κρίση του 2021 η τιμή του αερίου ήταν στα μόλις 20 ευρώ/MWh, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος. 

  Για το πόσο η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανή διακοπή της ροής του αερίου ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι η χώρα μας έχει ενδογενείς πηγές όπως ο λιγνίτης και τα υδροηλεκτρικά που θα μπορούσαν να καλύψουν μέρος των αναγκών καθώς επίσης τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας και τον αγωγό TAP που μπορούν να βοηθήσουν στην προμήθεια αερίου. Η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά των 6-7 δισ. κυβικών μέτρων που σημαίνει ότι χρειάζονται 45 φορτία LNG για να καλυφθούν οι ανάγκες, πρόσθεσε. Για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μετά το τέλος του πολέμου, ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα με όλες της τις δυνάμεις, όπως είναι και τώρα παρούσα βοηθώντας στρατιωτικά τη χώρα. 

  Καταλήγοντας ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι ζούμε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις καθώς η φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία πάνω στην οποία στηρίχθηκε η πρόοδος και η μεγάλη ανάπτυξη της Ευρώπης των τελευταίων δεκαετιών αποτελεί οριστικά παρελθόν ενώ και η εγγύηση της αμερικανικής ασφάλειας απομένει να καθοριστεί από τις εξελίξεις στο εσωτερικό της αμερικανικής πολιτικής σκηνής. 

  Στο ίδιο πάνελ ο παγκοσμίου φήμης καθηγητής του Stanford Francis Fukuyama εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αφορά στην απειλή της χώρας προς τη Ρωσία ή την επέκταση του ΝΑΤΟ αλλά αφορά στην αμφισβήτηση από τη Ρωσία της τάξης πραγμάτων που προέκυψε μετά την πτώση του τείχους. Ο κ. Fukuyama υποστήριξε ότι ο πόλεμος δεν πρόκειται να έχει μεγάλη χρονική διάρκεια καθώς ο ρωσικός στρατός έχει εξαντληθεί και μετρά σημαντικές απώλειες ενώ και οι Ουκρανοί που υποχώρησαν στην αρχή λόγω έλλειψης εξοπλισμού και πυρομαχικών τώρα ανακάμπτουν με τη διεθνή υποστήριξη που έχουν λάβει. Υπάρχει σημαντική περίπτωση οι Ουκρανοί να ανακτήσουν το momentum του πολέμου πριν το τέλος του καλοκαιριού εκτίμησε ο Αμερικανός καθηγητής. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εάν τελικά η Ουκρανία γυρίσει την κατάσταση και ωθήσει πίσω τους Ρώσους αυτό θα αποτελεί μια μεγάλη ώθηση για τη δημοκρατία εν γένει. 

  Ασφαλής η Ελλάδα

  Μετά το πέρας του πάνελ ο κ. Μυτιληναίος σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, υπογράμμισε την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα με την ασφάλεια προμήθειας. Πράγματι, όπως είπε, το πρόβλημα θα είναι στο ύψος των τιμών και όχι στη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να διακόψει τη ροή προς την Ελλάδα ενώ την ίδια στιγμή και οι εταιρείες έχουν φροντίσει εγκαίρως για την παραλαβή ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG.

  Για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ανέφερε ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση ενώ για τον μηχανισμό της χονδρεμπορικής αγοράς εκτίμησε ότι η πρόβλεψη των τιμών που καλούνται να κάνουν οι εταιρείες ενέχει ένα ρίσκο, στο οποίο μπορούν να αντεπεξέλθουν οι μεγάλες εταιρείες, ενώ οι μικρότερες μάλλον θα δυσκολευτούν.

  Τέλος ο κ. Μυτιληναίος αποκάλυψε ότι έκανε εισήγηση προς την εκτελεστική επιτροπή της Mytilineos ώστε η εταιρεία να μειώσει σε ποσοστό 20% την ενεργειακή της κατανάλωση σε όλες τις δραστηριότητές της μέσα σε διάστημα μικρότερο του 1 έτους, καθώς όπως είπε η εξοικονόμηση ενέργειας είναι η τελική λύση. 

  Χ. Φλουδόπουλος

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ