Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Ιουλ-2022 09:45

  BNP Paribas: Ενθαρρυντικές οι προοπτικές της Ελλάδας - Δεν αποτελεί πλέον τον μεγάλο φόβο στην ευρωζώνη

  BNP Paribas: Ενθαρρυντικές οι προοπτικές της Ελλάδας - Δεν αποτελεί πλέον τον μεγάλο φόβο στην ευρωζώνη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Αν και ο πληθωρισμός θα βάλει εμπόδια στην αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2022, ωστόσο, η ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική μέχρι στιγμής, σημειώνει η BNP Paribas.

  Η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2010 και το ΑΕΠ έχει ανακάμψει δυναμικά μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων του 2020. Η ύφεση είναι απίθανη φέτος, ειδικά αφού ο τουρισμός προετοιμάζεται για μια ισχυρή καλοκαιρινή περίοδο, ενώ στις 20 Αυγούστου 2022 η Ελλάδα θα εξέλθει επίσημα από το πρόγραμμα ενισχυμένης οικονομικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο οποίο εντάχθηκε τον Ιούνιο του 2018.

  Πρόσφατα, η χώρα αποπλήρωσε επίσης το τελευταίο από τα δάνεια του ΔΝΤ (1,9 δισ. ευρώ) που είχε συναφθεί κατά την κρίση του 2011. Έντεκα χρόνια μετά, η Ελλάδα κάνει ένα ακόμη βήμα προς την εξομάλυνση του οικονομικού της συστήματος, όπως τονίζει η γαλλική τράπεζα.

  Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνεται σε νέα έκθεση της BNP, η Ελλάδα είναι μία από τις οικονομίες της ευρωζώνης που ανέκαμψε ταχύτερα μετά τους περιορισμούς που επιβληθήκαν λόγω Covid το 2020. Μετά από ανάκαμψη 8% το 2021, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε και πάλι ισχυρά το α’ τρίμηνο του 2022, με ώθηση από την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022, η αύξηση του ΑΕΠ ήταν περίπου 2,5% υψηλότερη από τα επίπεδα πριν από την πανδημία, ρυθμός τρεις φορές υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. 

  Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 12,5% τον Απρίλιο, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, ωστόσο, όπως επισημαίνει η BNP Paribas, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι ο ενεργός πληθυσμός έχει συρρικνωθεί απότομα από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008/2009, ιδίως σε ό,τι αφορά τους νέων. 

  Ακόμα κι έτσι, σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, η ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική μέχρι στιγμής και οι κίνδυνοι ύφεσης φαίνεται να είναι πιο περιορισμένοι από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η χώρα πιθανότατα θα επωφεληθεί από μια εξαιρετική καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, παρόλο που αυτές οι προοπτικές θα μπορούσαν να αμαυρωθούν κάπως από την κοινωνική αναταραχή και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού που μαστίζουν αυτήν τη στιγμή τον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών.

  Όπως εκτιμά, η ανάπτυξη φέτος θα διαμορφωθεί στο 2,8%, το 2023 στο 2,5% και το 2024 στο 2,8%, ενώ ο ο πληθωρισμός στο 8,8% φέτος και, στο 3,4% το 2023 και στο 1,6% το 2024.

  Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου το δεύτερο εξάμηνο του 2022 επικεντρώνονται γύρω από τις συνέπειες της νομισματικής σύσφιξης στην ευρωζώνη (και την επακόλουθη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων) και τον πληθωρισμό.

  Ο πληθωρισμός αυξάνεται ταχέως, όπως σημειώνει η BNP Paribas, και οι τιμές της ενέργειας εξακολουθούν να είναι μακράν η κύρια κινητήρια δύναμη πίσω από αυτή την αύξηση, ενώ οι τιμές αυξάνονται επίσης ταχύτερα και περισσότερο στα τρόφιμα, τις υπηρεσίες ξενοδοχείων και εστιατορίων και στον οικιακό εξοπλισμό.

  Δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτικών προϊόντων εισάγεται, η χώρα έχει πληγεί περισσότερο από τις παγκόσμιες αυξήσεις των τιμών που προκύπτουν από τις ελλείψεις και τη διακοπή του διεθνούς εμπορίου. Η γαλλική τράπεζα επισημαίνει πως δεν μπορεί να αποκλειστεί νέα επιτάχυνση του πληθωρισμού, καθώς οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν απότομα το πρώτο εξάμηνο του 2022.

  Για να ενισχύσει τα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τις υπηρεσίες εστιατορίων και μεταφορών και να επεκτείνει την κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον πληθυσμό το 2023. Ωστόσο, το περιθώριο δημοσιονομικών ελιγμών της κυβέρνησης είναι πολύ στενό: ο ΟΟΣΑ προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 4,1% του ΑΕΠ το 2022

  Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το επίκεντρο του φόβου στην ευρωζώνη

  Παρά τις εντεινόμενες ανησυχίες για τον πιθανό κατακερματισμό της Ευρωζώνης και την απότομη άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η Ιταλία είναι η χώρα που αποτελεί το επίκεντρο των ανησυχιών, με ορισμένα θεμελιώδη μεγέθη να είναι πλέον ευνοϊκότερα για την Ελλάδα.

  Παρόλο που το δημόσιο χρέος της είναι υψηλότερο από το ιταλικό, η ελληνική κυβέρνηση μείωσε τις ανάγκες αναχρηματοδότησης πιο έντονα (22,4% του ΑΕΠ το 2021, σε σύγκριση με 30,6% στην Ιταλία) και αυτή η διαφορά θα συνεχίσει να διευρύνεται σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

  Παράλληλα, η πολιτική κατάσταση της Ελλάδας φαίνεται επίσης να είναι πιο σταθερή από ό,τι στην Ιταλία, όπου ο συνασπισμός υπό τον Μάριο Ντράγκι παραμένει εύθραυστος. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απολαμβάνει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η δημοτικότητά του είναι υψηλή.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ