Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Ιουν-2022 08:00

  Νέα ηλεκτρονικά όπλα κατά του λαθρεμπορίου

  Νέα ηλεκτρονικά όπλα κατά του λαθρεμπορίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Φρένο στο λαθρεμπόριο καυσίμων, καπνικών και αλκοολούχων ποτών επιχειρούν να βάλουν το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ με την υιοθέτηση και εφαρμογή νέων ψηφιακών εργαλείων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, το λαθρεμπόριο ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ σε όλους τους ανωτέρω τομείς και αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή για τον προϋπολογισμό. Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας, ήταν σημαντική εξέλιξη η "έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο οποίο περιλαμβάνονται επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης, με πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών και υιοθέτηση νέων και σύγχρονων εργαλείων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου".

  Το νέο πλαίσιο περιγράφεται σε σχετική απόφαση, και οδηγεί αφενός στον εκσυγχρονισμό των τελωνείων αφετέρου βελτιώνονται τα συστήματα παρακολούθησης, οι διαδικασίες ελέγχου και ο εξοπλισμός των ελεγκτών. Σύμφωνα με το σχέδιο οι βασικοί στόχοι είναι:

  - Περιορισμός της απώλειας εσόδων με εντατικοποίηση και ενίσχυση της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου.

  - Προστασία της κοινωνίας από τη χρήση παράνομων, νοθευμένων, πλαστών, επικίνδυνων και επιβλαβών για το περιβάλλον προϊόντων.

  - Αυξημένη συλλογή των παραδοσιακών ιδίων πόρων της ΕΕ.

  - Διασφάλιση θεμιτού ανταγωνισμού στην αγορά και προστασία των καταναλωτών.

  - Αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος και ειδικότερα του οικονομικού εγκλήματος, κυρίως με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων.

  - Υποστήριξη της αυξημένης (πιεστικής) ανάγκης ελέγχου των σημείων εισόδου και εξόδου των οχημάτων.

  Για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, το σχέδιο της ΑΑΔΕ είναι δομημένο σε τέσσερις άξονες:

  1. Εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων μεθόδων ανάλυσης κινδύνου με στοχευμένα εργαλεία ελέγχου και δίωξης και σε συνεχή χρήση από την Τελωνειακή Υπηρεσία. Τα λειτουργικά συστήματα πληροφοριών ICISNET και ELENXIS της ΑΑΔΕ θα επανασχεδιαστούν, με στόχο την αποτελεσματική ιεράρχηση των κινδύνων μη συμμόρφωσης και τη δημιουργία των καλύτερων δυνατών προφίλ ελέγχου, χρησιμοποιώντας πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εθνικές βάσεις δεδομένων ανάλυσης δεδομένων.

  2. Σχεδιασμός νέου ολοκληρωμένου συστήματος που θα υποστηρίζει τη διαδικασία ελέγχου παρακολουθώντας τις τελωνειακές συναλλαγές και διαδικασίες σε πραγματικό χρόνο. Το σύστημα αυτό θα λειτουργεί με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη στόχευση των διωκτικών τελωνειακών υπηρεσιών, με κεντρική εποπτεία και στα σημεία υψηλού ενδιαφέροντος, όπως τα σημεία εισόδου-εξόδου από το τελωνειακό έδαφος της ΕΕ.

  3. Βέλτιστη χρήση των διωκτικών εργαλείων του λαθρεμπορίου (τεχνικά μέσα για τελωνειακούς ελέγχους). Θα παρασχεθούν πρόσθετα συστήματα ελέγχου X-RAY για φορτηγά και εμπορευματοκιβώτια για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των διωκτικών διαδικασιών με το επερχόμενο (αναπτυσσόμενο/αναπτυσσόμενο) κεντρικό σύστημα του τελωνείου. Η διαδικασία ελέγχου επιτόπου (επιτόπιοι έλεγχοι) των Κινητών Ομάδων Ελέγχου θα ενισχυθεί με σύγχρονα εργαλεία παρακολούθησης, οχήματα, σύγχρονο εξοπλισμό παρακολούθησης και εφαρμογές υποστήριξης για κινητές συσκευές.

  4. Ο τέταρτος και σημαντικότερος άξονας αφορά την Ηλεκτρονική Παρακολούθηση της διακίνησης προϊόντων. Η ηλεκτρονική παρακολούθηση θα επικεντρωθεί στην κίνηση επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων στην ελληνική επικράτεια. Με την είσοδό τους και την κυκλοφορία τους στη χώρα, θα εφαρμόζεται η αξιοποίηση του Μητρώου Αλκοολούχων Ποτών και του Συστήματος Αναγνώρισης Αλκοολούχων Ποτών από τις ελεγκτικές αρχές του τελωνείου. Επιπλέον, η ολοκλήρωση του συστήματος εισροών-εκροών (εισροών-εκροών) για ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού καυσίμων θα ενισχύσει τη διαδικασία προσαρμοσμένου ελέγχου και θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός ολιστικού συστήματος παρακολούθησης της κίνησης επαγγελματικών οχημάτων μεταφοράς εμπορευμάτων (καύσιμα). Το σύστημα αυτό θα μπορεί να παρακολουθεί το φορτίο από την είσοδό του και την τελωνειακή διαδικασία που εφαρμόζεται για την ελεύθερη εκτόξευση (κυκλοφορία) ή την έξοδό του από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης. Το σύστημα στοχεύει στην ενίσχυση των διαδικασιών τελωνειακού ελέγχου περιορίζοντας τις επιπτώσεις του λαθρεμπορίου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ