Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Μαϊ-2022 11:11

  Κομισιόν: Προτείνει τέλος Ενισχυμένης Εποπτείας για Ελλάδα και φρένο στα μέτρα στήριξης

  Αξιωματούχος ΕΕ στους FT: «Το ελληνικό σχέδιο είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει»
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11.43

  Του Τάσου  Δασόπουλου

  Τον τερματισμό του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα μέχρι και τις 20 Αυγούστου προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της για την 14η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της οικονομίας, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε ή πέτυχε σημαντική πρόοδο στις υποχρεώσεις που ανέλαβε μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου.

  Συγκεκριμένα η έκθεση σημειώνει την επιτυχή υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες βελτίωσαν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσαν τη χρηματοοικονομική της σταθερότητα. Αυτό έχει μειώσει σημαντικά τους κινδύνους δυσμενών δευτερογενών επιπτώσεων σε άλλα κράτη-μέλη στη ζώνη του ευρώ, αντιμετωπίζοντας έτσι αποτελεσματικά την προϋπόθεση στην οποία βασίζεται η εφαρμογή ενισχυμένης εποπτείας. 

  Όπως τονίζεται, οι ελληνικές  αρχές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης και στην ολοκλήρωση και πρόσθετων, εθνικών μεταρρυθμίσεων. "Βάσει αυτών των εκτιμήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να παρατείνει την ενισχυμένη επιτήρηση μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022", καταλήγει   το   σημείωμα της Κομισιόν.

  Αναφερόμενη  στα "πεπραγμένα"   της   ενισχυμένης   εποπτείας ,  αναφέρεται   ότι  οι ελληνικές αρχές ολοκλήρωσαν ορισμένες ειδικές δεσμεύσεις σε τομείς όπως  η οικονομική διαχείριση, η φορολογία ακινήτων, τα επιδόματα αναπηρίας, οι περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις και η Δικαιοσύνη, ενώ συμφώνησαν για την παράταση της λειτουργίας του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

  "Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις αρχές να συνεχίσουν   και να αυξήσουν τις   προσπάθειες  τους, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των πολιτικών του χρηματοοικονομικού τομέα, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το κτηματολόγιο, την κωδικοποίηση της εργασίας και την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών του Δημοσίου.

  Παράλληλα προτείνει και την εκταμίευση ακόμη μιας δόσης από τα κέρδη των ομολόγων ως εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων υπό αίρεση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με βάση την συμφωνία του Ιουνίου του 2018. 

  Στην έκθεση της για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο η Κομισιόν ζητά για όλες τις χώρες της Ένωσης την παράταση της ρήτρας συνολικής διαφυγής και για το 2023, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και των ασυνήθιστα υψηλών τιμών στα ενεργειακά προϊόντα.

  Όπως τονίζεται η Επιτροπή, θα επανέλθει τον Σεπτέμβριο για να δώσει νέες οδηγίες για το δημοσιονομικό πλαίσιο που θα πρέπει να κινηθούν τα κράτη μέλη στους προϋπολογισμούς του 2023.

  Φρένο στις δαπάνες

  Στην έκθεση για το ευρωπαϊκό εξάμηνο αναφέρεται ότι τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να διασφαλίσουν μια συνετή δημοσιονομική πολιτική το 2023, ιδίως περιορίζοντας την αύξηση των εθνικών τρεχουσών δαπανών κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη συνεχιζόμενη, προσωρινή και στοχευμένη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που είναι πιο ευάλωτες στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, καθώς και τη στήριξη στους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Για την περίοδο μετά το 2023, οι χώρες με χρέος πάνω από 60% του ΑΕΠ τους θα πρέπει να ακολουθήσουν μια δημοσιονομική πολιτική με στόχο την επίτευξη σταδιακής μείωσης του χρέους και δημοσιονομικής βιωσιμότητας μεσοπρόθεσμα μέσω, σταδιακής μείωσης των ελλειμμάτων τους, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

  Μακροοικονομικές ανισορροπίες

  Στην έκθεση για  τις μακροοικονομικές ισορροπίες, στην   αναφορά  για   την   Ελλάδα     εντοπίζονται ως  "τρωτά σημεία" το υψηλό δημόσιο χρέος,  το μεγάλο εξωτερικό έλλειμμα, το   υψηλό  ποσοστό  μη εξυπηρετούμενων  δανείων, η χαμηλή   δυνητική   ανάπτυξη   και η υψηλή ανεργία.

  Τονίζεται   πάντως ότι ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε  το 2021 και   αναμένεται  να συνεχίσει  να μειώνεται χάρη στη βελτίωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων και στην οικονομική ανάπτυξη.  Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εξακολουθεί να αντανακλά την  μερική ανάκαμψη  του τουρισμού μετά την μεγάλη πτώση του 2020 και αναμένεται να παραμείνει ψηλά και φέτος, αλλά  και   το  2023. Η επενδυτική θέση παραμένει επίσης σε μεγάλο βαθμό αρνητική, ενώ η αύξηση του ΑΕΠ    το  2021 ήταν   πάνω   από   τις   προβλέψεις   και  θα   συνεχιστεί   και  φέτος   με   την   βοήθεια  των εισροών  σημαντικών κεφαλαίων από το  RRF.

  Τέλος, σημειώνεται  ότι,  παρά  την  ουσιαστική πρόοδο στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων,  το ποσοστό τους παραμένει υψηλό και παρεμποδίζει την ικανότητα παροχής των τραπεζών πίστωση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ