Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 14-Μαϊ-2022 08:00

  Τουρισμός: "Φουλ" όλος ο Μάιος με τουρίστες, ανεβαίνει η δυναμική των κρατήσεων

  Τουρισμός: "Φουλ" όλος ο Μάιος με τουρίστες, ανεβαίνει η δυναμική των κρατήσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Κάθε εβδομάδα που περνά, ανεβαίνουν οι προσδοκίες για μια τουριστική σεζόν που θα θυμίζει τα ρεκόρ πριν την πανδημία. Η ζήτηση είναι ψηλά, όλες οι βασικές αγορές και "δεξαμενές" επισκεπτών κινούνται θετικά, το αποτύπωμα του ρωσοουκρανικού πολέμου φαίνεται να είναι μικρότερο του αναμενόμενου, ενώ εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, επιχειρηματίες του χώρου με βάση την παρούσα εικόνα των κρατήσεων αισιοδοξούν πως τα φετινά έσοδα θα προσεγγίσουν τα επίπεδα του 2019, όταν είχαμε πάνω από 18 δισεκατομμύρια εισπράξεις. Τόσο οι αεροπορικές αφίξεις, όσο και η κρουαζιέρα μεγαλώνουν τις προσδοκίες για ένα δυνατό καλοκαίρι.

  Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία που παρατίθενται στο recovery tracker του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με δεδομένα από την εταιρεία μετρήσεων ταξιδιωτικών δεδομένων OAG για το Μάιο. Την εβδομάδα από τις 16 έως τις 22 Μαΐου έχουν προγραμματιστεί 531 χιλιάδες αεροπορικές θέσεις, ενώ την τελευταία εβδομάδα του μήνα άλλες 608 χιλιάδες θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις, το μεγαλύτερο νούμερο από τις αρχές της σεζόν. Συνολικά το Μάιο έχουν προγραμματιστεί πάνω από δύο εκατομμύρια θέσεις, με την ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης να είναι πλέον εμφανής.

  Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία είναι στις πρώτες θέσεις όσον αφορά την ζήτηση. Ακολουθούν η Κύπρος, η Ελβετία, το Βέλγιο, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, το Ισραήλ, η Αυστρία, η Σουηδία και η Δανία.

  Όσον αφορά τους προορισμούς με την υψηλότερη κίνηση, ξεχωρίζουν τα αεροδρόμια της Αθήνας, του Ηρακλείου, της Ρόδου, της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, της Κω και έπονται τα Χανιά, η Ζάκυνθος, η Μύκονος και η Κεφαλονιά.

  Η φετινή σεζόν ανεβάζει ταχύτητες. Η συντριπτική πλειονότητα των εποχικών καταλυμάτων θα έχουν ανοίξει μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα και τα ξενοδοχεία ξεκινούν να γεμίζουν, αν και ακόμη το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

  Στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, οι πληρότητες έχουν ξεπεράσει το 50%. Στους δημοφιλείς προορισμούς οι κρατήσεις πολλαπλασιάζονται για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο και εκτιμάται πως θα γεμίσουν με ξένους τουρίστες. Και ο οδικός τουρισμός πιστεύεται πως θα ανακάμψει.

  Η μόνη υστέρηση καταγράφεται από τη ρωσική αγορά, που όμως τα τελευταία χρόνια προτιμούσαν την Τουρκία λόγω οικονομικότερων προσφορών διακοπών, με τα μερίδια της Ελλάδας να είναι μικρά. Το 2019, οι Ρώσοι τουρίστες αντιπροσώπευαν το 1,9% των συνολικών αφίξεων τουριστών στην Ελλάδα, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο για την Ουκρανία ήταν πολύ μικρό.

  Μπαράζ πτήσεων

  Όλοι οι μεγάλοι ξένοι tour operators βλέπουν ήδη στις κρατήσεις πακέτων με μεγάλη όρεξη για διακοπές, μετά από δύο χρόνια ταξιδιωτικών περιορισμών που έφερε η πανδημία. Η TUI φέτος διπλασιάζει τις αεροπορικές θέσεις της για την Ελλάδα και αναμένεται να διακινήσει περισσότερους από τρία εκατομμύρια επισκέπτες, η γερμανική Der Touristik, η οποία εκπροσωπεί και σκανδιναβικές χώρες, καταγράφει σημαντική αύξηση, η Condor πραγματοποιεί πτήσεις με προορισμό την Αθήνα μετά από 25 χρόνια, ενώ η αγορά της Γαλλίας ήδη ζητάει από τη χώρα μας ταξιδιωτικά πακέτα για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Από τις ΗΠΑ θα γίνονται 9 πτήσεις την ημέρα, ένας αριθμός που αντιστοιχεί δηλαδή σε 63 πτήσεις την εβδομάδα, ενώ είναι πιθανό να υπάρξουν απευθείας πτήσεις με τα μεγάλα αεροδρόμια της Αμερικής και με τη Θεσσαλονίκη.

  Από τώρα άλλωστε γίνεται μεγάλη προσπάθεια για επέκταση της τουριστικής περιόδου μέχρι και το Νοέμβριο, κάτι που εάν επιτευχθεί θα ενισχύσει σημαντικά τις εισπράξεις από τον τουρισμό.

  Ποδαρικό με μείωση της ψαλίδας

  Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκαν 741 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις έναντι 1,2 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Μαρτίου 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά 48,9% ή κατά 489 χιλ. αφίξεις. Η σύγκριση γίνεται με τη χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, όταν οι αφίξεις από το εξωτερικό συνολικά ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια και τα έσοδα τα 18 δισ. ευρώ.

  Ειδικότερα τον Ιανουάριο καταγράφηκαν 178 χιλ. αφίξεις, παρουσιάζοντας μείωση κατά 52,6% ή κατά 198 χιλ., τον Φεβρουάριο 223 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση κατά 37,8% ή κατά 136 χιλ., ενώ τον Μάρτιο καταγράφηκαν 340 χιλ. παρουσιάζοντας μείωση κατά 31,4% ή κατά 155 χιλ. αφίξεις.


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ