Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 24-Απρ-2022 08:00

  Όλα τα μέτρα στο τραπέζι για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

  πληθωρισμός
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Παλιά και νέα μέτρα κατά τις ακρίβειας σε καύσιμα και τρόφιμα, βάζει στο τραπέζι το οικονομικό επιτελείο για το επόμενο διάστημα μη αποκλείοντας εντελώς, ούτε και την μείωση του ΦΠΑ σε κάποια βασικά είδη διατροφής.

  Μέχρι στιγμής, κοινός τόπος είναι πως το μέτρο των επιδοτήσεων των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, είναι αναποτελεσματικό και εξαντλείει τους πόρους από τα δικαιώματα ρύπων, με τους καταναλωτές να βλέπουν μικρό ή καθόλου όφελος στους λογαριασμούς που πληρώνουν. Συνεπώς, θα πρέπει να αντικατασταθεί με ένα μέτρο, το οποίο θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα με τις υψηλές τιμές του ρεύματος στην "πηγή" του: Τις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις των προϊόντων ενέργειας.

  Από την διαπίστωση αυτή, γεννήθηκε και η ανάγκη για μια ουσιαστική παρέμβαση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που θα μειώσει το κόστος στον τελικό καταναλωτή, μέχρι και το τέλος του χρόνου. Το σχέδιο είναι οι προτάσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, να επαναληφθούν και στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Μαΐου. Αν ούτε και τότε συναντήσουν την συμφωνία των εταίρων μας στην ΕΕ, τότε θα εφαρμοστούν με πρωτοβουλία την Κυβέρνησης, μόνο για την Ελλάδα .

  Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προτείνει την αποσύνδεση της τιμής χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, ώστε να μη τιμολογείται η παραγωγή του στην ίδια τιμή, ακόμη και αν το ρεύμα έχει παραχθεί με λιγνίτη , από υδροηλεκτρική ενέργεια ή ΑΠΕ. Με αυτό το πρώτο βήμα , θα υπάρχει μια πρώτη μείωση της τιμής.

  Μια δεύτερη ελληνική πρόταση, είναι η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, πέραν της οποία οι παραγωγοί, θα επιδοτούνται από το κράτος. Αν η παρέμβαση αυτή έχει και την συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού και ανάλογα με το ύψος τιμής του πλαφόν που θα αποφασιστεί, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος μπορούν να επιστρέψουν τα επίπεδα του πρώτου μισού του 2021.

  Μαζί με την παρέμβαση για το ηλεκτρικό ρεύμα εξετάζεται το ίδιο η συνέχιση των μέτρων για τα υγρά καύσιμα. Έτσι εξετάζεται να δοθεί τον Ιούλιο νέα επιδότηση καυσίμων, με δεδομένο ότι το βοήθημα που θα δοθεί τις επόμενες μέρες θα έχει ισχύ μέχρι και τον Ιούνιο. Επίσης, η ειδική επιδότηση των 12 λεπτών το λίτρο σ το πετρέλαιο κίνησης που ισχύει για τον Απρίλιο, θα επαναληφθεί σίγουρα και για ` τον Μάιο και ίσως και τους επόμενους μήνες.

  Παράλληλα, μέσα στον Ιούνιο θα ανακοινωθεί και η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, θέατρα και κινηματογράφους (ένα μέτρο με κόστος περίπου 270 εκ. ευρώ) μέχρι και το τέλος του χρόνου, όπως έχει προαναγγείλει κατ επανάληψη, ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

  Ο πληθωρισμός των τροφίμων

  Εκτός από το ράλι των τιμών καυσίμων, οι περισσότερο οικονομικά ευάλωτοι πλήττονται και από τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα , που αντιστοιχούν στο 20% του εισοδήματος τους. Στην κατεύθυνση αυτή, εξετάζεται να επαναληφθεί τουλάχιστον άλλη μια φορά, το μέτρο της "επιταγή ακρίβειας" των 200 ευρώ μέσα στο χρόνο.

  Επίσης, βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι (με λίγες όμως πιθανότητες να υλοποιηθεί) και το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ για συγκεκριμένα είδη , όπως το ψωμί, το κρέας και το γάλα. Βασική προϋπόθεση είναι ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν σε κάποιο ύψος ώστε να μπορεί να ελέγχεται, έστω και ενδεικτικά , το όφελος στον καταναλωτή.

  Μεταβατικός μήνας ο Μάϊος

  Ο Μάϊο θα είναι ένας μεταβατικός μήνας κατά τον οποίο, η οικονομία θα συνεχίζει να στηρίζεται με το μέτρο των επιδοτήσεων των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου και την επανάληψη του μέτρου της ειδικής επιδότησης του πετρελαίου κίνησης που αποδείχθηκε αποτελεσματική. Παράλληλα, θα είναι ο μήνας στο οποίος θα "κλειδώσει" και η παρέμβαση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού, η οποία όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ θα αποτελέσει πραγματική "ανάσα" για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος του χρόνου.


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ