Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Απρ-2022 15:01

  Πώς πληθωρισμός και πόλεμος επιδρούν στις εγκρίσεις δανείων

  Πώς πληθωρισμός και πόλεμος επιδρούν στις εγκρίσεις δανείων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Η συνολική εικόνα και οι μέσοι όροι καταλήγουν σε αντιφατικά μηνύματα, σε ό,τι αφορά τις εκταμιεύσεις δανείων στο πρώτο τρίμηνο. Το 2022 ξεκινά αδύναμα το πρώτο δίμηνο, κυρίως τον Ιανουάριο. Στη συνέχεια ακολουθεί ο Μάρτιος, ο οποίος είχε αύξηση στις εκταμιεύσεις, σε σημείο που εξισορρόπησε τους δύο πρώτους μήνες.

  Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι εκταμιεύσεις δανείων των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών στο α’ τρίμηνο, η οποία δημιουργεί ερωτήματα για το πώς συνέπεσε η μεγάλη αύξηση του Μαρτίου με την έναρξη του πολέμου (αβεβαιότητα) και με ανοδικό πληθωρισμό. Η απάντηση δίνεται εάν δούμε κάθε κατηγορία διαφορετικά. Επίσης, διαφορές παρουσιάζουν, στις ίδιες κατηγορίες, μερικές τράπεζες, λόγω του πελατολογίου τους.

   

  Ποσά και τάσεις ανά κατηγορία

  Τα συμπεράσματα από την επικοινωνία του Capital.gr με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για το πρώτο τρίμηνο συνοψίζονται στα εξής:

  Πρώτον, τον Μάρτιο χορηγήθηκαν σχεδόν τα μισά στεγαστικά δάνεια του γ’ τριμήνου. Μικρότερο μέρος, αλλά που βοήθησε στο ύψος των εκταμιεύσεων, αφορούσε τα προγράμματα "Εξοικονομώ”. Για παράδειγμα, τον Μάρτιο εκταμιεύθηκαν στεγαστικά δάνεια 122 εκατ. ευρώ, ενώ στο γ’ τρίμηνο 255 εκατ. Με το πρόγραμμα "Εξοικονομώ", το ποσό αυτό αυξάνεται σε 263 εκατ. ευρώ.

  Δεύτερον, στα καταναλωτικά παρατηρήθηκε επιβράδυνση από τα δάνεια για την αγορά αυτοκινήτου που αποτελούν πάνω από τα μισά δάνεια στην καταναλωτική πίστη. Η επιβράδυνση στα καταναλωτικά δάνεια για αυτοκίνητο οφείλεται κυρίως στις ελλείψεις, ακόμα και μεταχειρισμένων. Αντίθετα, το μικρότερο μέρος των καταναλωτικών δανείων που αφορά σε κάλυψη αναγκών παρουσίασε αύξηση, ειδικά τον Φεβρουάριο. Σε κάθε περίπτωση τα ποσά είναι πολύ μικρά, σε σχέση με άλλες εποχές. Για παράδειγμα, από τις εκταμιεύσεις των 85 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, στο σύνολο των καταναλωτικών, τα 60 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε ΙΧ. Επίσης, ανοδικά κινήθηκαν τα μικρά καταναλωτικά δάνεια καθώς εισήλθε στην αγορά των fast loan η Alpha Bank. Επιπλέον, η αύξηση των καταναλωτικών δανείων οφείλεται και στις αυξημένες ανάγκες νοικοκυριών από τους υψηλά τιμολόγια ρεύματος και τις φορολογικές υποχρεώσεις, όπως δείχνει η κίνηση από μικρά καταναλωτικά. Ωστόσο, οι απορρίψεις παραμένουν υψηλές, περίπου στο 50%. 

  Τρίτον, πάνω από τα μισά μικρά επιχειρηματικά δάνεια εκταμιεύθηκαν, επίσης, τον Μάρτιο, φτάνοντας στα 186 εκατ. ευρώ από 320 εκατ. στο γ’ τρίμηνο. Η επιβράδυνση εμφανίστηκε κυρίως σε επιχειρήσεις που συνδέονται με την οικοδομή, λόγω του πληθωρισμού και της αβεβαιότητας του πολέμου. Οι ίδιοι λόγοι επηρέασαν και άλλους κλάδους, αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα, στο εμπόριο παρατηρήθηκε αύξηση δανείων για αγορά αποθεμάτων σε υψηλότερες τιμές.

  Ζήτηση από νοικοκυριά

  Η εικόνα επιβεβαιώνεται και από την έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος για τις συνθήκες χρηματοδότησης το α’ τρίμηνο του 2022 και για τις εκτιμήσεις των τραπεζών το β’ τρίμηνο που δημοσιεύθηκε χθες. Σύμφωνα με την έρευνα, οι τράπεζες πρόκειται να χαλαρώσουν σημαντικά τα πιστωτικά κριτήρια στις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων στο β’ τρίμηνο του 2022, ύστερα από μία μικρή αύξηση των απορρίψεων που παρατηρήθηκε στο α’ τρίμηνο του έτους. Στα καταναλωτικά, τα κριτήρια θα παραμείνουν αυστηρά. Επίσης, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια επιβραδύνθηκε σημαντικά στο πρώτο τρίμηνο, σχεδόν στο 1/3 από τα επίπεδα του δ’ τριμήνου του 2021. Οι τράπεζες πιστεύουν ότι η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα ή με ελαφρώς ανοδικές τάσεις στο β’ τρίμηνο. Η ζήτηση στα στεγαστικά επιβραδύνθηκε το γ’ τρίμηνο καθώς περιορίστηκαν οι προσδοκίες για την αγορά ακινήτων μαζί με την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Μειωμένη ήταν η ζήτηση στα καταναλωτικά δάνεια το α’ τρίμηνο, κυρίως, λόγω της αγοράς αυτοκινήτου, η οποία όμως πρόκειται να ενισχυθεί σημαντικά στο β’ τρίμηνο. Γενικά, στα καταναλωτικά δάνεια, η ζήτηση συγκρατήθηκε από τη μεγάλη μείωση δαπανών των νοικοκυριών για διαρκή αγαθά, όπως αυτοκίνητα, έπιπλα, κλπ. Σε χαμηλότερα επίπεδα από το δ’ τρίμηνο του 2021, αλλά σε υψηλότερα από το α’ τρίμηνο του έτους, αναμένεται να κινηθεί η ζήτηση για καταναλωτικά στο β’ τρίμηνο του 2022.

  Ζήτηση από επιχειρήσεις

  Συνολικά, υπήρξε μικρή μείωση στη ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια στο πρώτο τρίμηνο και οι τράπεζες εκτιμούν ότι η ίδια τάση θα παραμείνει σε όλο το α’ εξάμηνο. Εξαίρεση αποτέλεσαν τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα βραχυπρόθεσμα δάνεια. Η ζήτηση για δάνεια από μικρομεσαίες αυξήθηκε το γ’ τρίμηνο του 2021 και αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και το β’ τρίμηνο του 2022. Αντίθετα, η ζήτηση από μεγάλες επιχειρήσεις παρουσίασε το προηγούμενο τρίμηνο μικρή επιβράδυνση, η οποία από ό,τι φαίνεται θα εξομαλυνθεί μέχρι το τέλος εξαμήνου. Στα μακροπρόθεσμα δάνεια, πάντως, αναμένεται μείωση στη ζήτηση. Κύρια αιτία της αυξημένης ζήτησης από τις επιχειρήσεις ήταν η μείωση των αποθεμάτων και της ρευστότητά τους. Στις μεγάλες επιχειρήσεις παρατηρήθηκε και μικρή ζήτηση για πάγιες επενδύσεις. Αναφορά με τα επιτόκια, ο ανταγωνισμός μεταξύ τραπεζών συνέβαλε κατά 25% στη μείωση επιτοκίων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Τα μισά καταναλωτικά δάνεια αφορούν σε αγορές Ι.Χ.

  * Επιχειρήσεις και νοικοκυριά "τρώνε από τα έτοιμα" - Μείωση καταθέσεων

  * Το χαστούκι της ακρίβειας στα εισοδήματα με αριθμούς - Στοιχεία ΕΚΤ

  * Η ενεργειακή κρίση έφτασε στο κατώφλι της αγοράς ακινήτων

  * Οι κλάδοι που θα απορροφήσουν τον τραπεζικό δανεισμό φέτος

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ