Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Μαρ-2022 09:30

  Στα 72 ευρώ η επιδότηση του ρεύματος για το μήνα Μάρτιο

  Σκρεκας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τα 40 ευρώ το μήνα η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος αυξάνεται στα 72 ευρώ το μήνα όπως έκανε γνωστό προ ολίγου ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκας.

  Με βάση τις ανακοινώσεις που έγιναν προ ολίγου από το κυβερνητικό επιτελείο το συνολικό ύψος των μέτρων στήριξης φτάνει το 1,1 δις. ευρώ και απευθύνεται σε 3 εκατ. συμπολίτες. Οι 3 άξονες των μέτρων περιλαμβάνουν την σημαντική αύξηση της επιδότησης του ρεύματος, τη στήριξη ευάλωτων συμπολιτών και την επιδότηση της τιμής των καυσίμων.

  Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, τα μέτρα είναι:

  Πρώτον, αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και το ποσό φτάνει τα 640 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο. 

  Δεύτερον καταβάλλονται ενισχύσεις σε ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών και συγκεκριμένα δίνεται 1,5 επιπλέον δόση επιδόματος παιδιού για τους δικαιούχους ενώ δίνεται και επίδομα 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και άλλες ευάλωτες κατηγορίες πολιτών

  Τρίτον επιδοτείται η κατανάλωση καυσίμων κα μειώνεται η τιμή του πετρελαίου κίνησης. Η απευθείας επιδότηση της τιμής των καυσίμων γίνεται για φυσικά πρόσωπα με οικογενειακό εισόδημα έως 30 χιλιάδες ευρώ, με ποσό 22 λεπτά το λίτρο για  54 λίτρα καυσίμου το μήνα. Επίσης επιδοτείται στην πηγή η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης για τον Απρίλιο ώστε το όφελος να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο.

  Ηλεκτρική ενέργεια

  Σύμφωνα με τον υπουργό ενέργειας Κ. Σκρέκα  η επιδότηση για την ηλεκτρική ενέργεια έχει ως εξής: 

  Η επιδότηση θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1 (περίπου 4,2 εκατ. παροχές), ανεξαρτήτως  εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου. 

  Η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 KWh/μήνα αυξάνεται από 40 ευρώ τον Μάρτιο σε 72 ευρώ τον Απρίλιο, ποσοστό αύξησης 80%.  

  Συγκεκριμένα τον Απρίλιο, για τις πρώτες 150 ΚWh κατανάλωσης επιδοτούμε με 270 ευρώ ανά MWh, από 150 ευρώ τον Μάρτιο. 

  Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151 - 300 KWh επιδοτούμε με 210 ευρώ ανά MWh από 110 ευρώ τον Μάρτιο. 

  Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ από 53 ευρώ τον Μάρτιο αυξάνεται στα 87 ευρώ τον Απρίλιο. Δηλαδή στα ευάλωτα νοικοκυριά επιδοτούμε με 290 ευρώ ανά MWh τις πρώτες 300 ΚWh της μηνιαίας κατανάλωσης.

  Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Απρίλιο ανέρχεται στα 218 εκατ. ευρώ από 148 εκατ. τον Μάρτιο.

  Για τους πολίτες που στην περυσινή δήλωση εισοδήματος δεν είχαν δηλώσει αριθμό παροχής κύριας κατοικίας, στην νέα υποβολή δήλωσης θα πρέπει να συμπληρώσουν τον αριθμό παροχής, και σε αυτούς θα δοθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο η επιδότηση που τους αναλογεί.

  Επίσης σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ στις νέες φορολογικές δηλώσεις δημιουργείται πεδίο για την συμπλήρωση αριθμού παροχής φοιτητικής κατοικίας. Σε αυτές τις παροχές που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, η επιδότηση που τους αναλογεί θα δοθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

  Ηλεκτρική Ενέργεια - Επιδότηση σε μη Οικιακά Τιμολόγια δηλαδή σε αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κ.α.

  Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διπλασιάζεται από τα 65 ευρώ/MWh τον Μάρτιο στα 130 ευρώ/ΜWh τον Απρίλιο.

  Επιπλέον για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής ενισχύουμε με πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ/MWhτο σύνολο της κατανάλωσης. Άρα η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 230 ευρώ/MWh. Το μέτρο αυτό αφορά 1.160.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία και υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

  Επιπροσθέτως για όλες αυτές τις επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25 kva διαθέτουμε επιπλέον 75 εκατ. ευρώ για την αναδρομική επιδότησή του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο με στόχο να απορροφήσουμε αναδρομικά το 80%  της ρήτρας αναπροσαρμογής.

  Η αναδρομική επιδότηση θα δοθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις ξεκινώντας από τον Απρίλιο.

  Συνολικά για το μήνα Απρίλιο το σύνολο της επιδότησης για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται στα 313 εκατ. ευρώ από 132 εκατ. τον Μάρτιο αύξηση 137%.

  Φυσικό Αέριο - Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια - Νοικοκυριά

  Η κρατική επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh τον Μάρτιο για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. 

  Αφορά σε 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

  Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση για τον Μάρτιο ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh. 

  Συνολικά, το όφελος για τα νοικοκυριά ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh ενώ το συνολικό ύψος της επιδότησης από την Κυβέρνηση για τους μη οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 43 εκατ. ευρώ για τον Μάρτιο.

  Για τον μήνα Απρίλιο οι επιδοτήσεις θα ανακοινωθούν στο τέλος Μαρτίου λόγω της έντονης μεταβλητότητας που παρατηρείται στις τιμές του Φυσικού Αερίου τις τελευταίες εβδομάδες ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για την μέση τιμή που θα διαμορφωθεί.

  Φυσικό Αέριο - Επιδότηση σε ΜΗ Οικιακά (Εμπορικά-Βιομηχανικά) Τιμολόγια

  Συνεχίζουμε την επιδότηση των λογαριασμών Φυσικού Αερίου και τον Μάρτιο και σε όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων.

  Η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. 

  Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την Κυβέρνηση για τους μη οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ για τον Μάρτιο

  Για τους δύο αυτούς μήνες, λαμβάνουμε συνολικά μέτρα που προσεγγίζουν τα 900 εκατ. ευρώ και αφορούν και την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο. 

  Η εκτίναξη των τιμών λόγω της ρωσικής εισβολής αποδεικνύει ότι η ενεργειακή μετάβαση της χώρας είναι αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια. 

  Η μόνη αξιόπιστη λύση είναι η ταχύτερη απεξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και η δυναμική στροφή στην καθαρή ενέργεια από τις ΑΠΕ. Αυτό επιβάλλεται τόσο για οικονομικούς όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους.

  Στόχος της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να καταστεί η Ελλάδα μια ενεργειακά αυτόνομη και ανταγωνιστική χώρα, με την αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού και ηλιακού δυναμικού της. Και ταυτόχρονα να μετατραπεί σε κόμβο διασύνδεσης και μεταφοράς πράσινης ενέργειας για όλη την Ευρώπη.

  Με τα μέτρα του Μαρτίου και του Απριλίου, η Κυβέρνηση θα έχει διαθέσει πάνω από 2,3 δισ. ευρώ ενώ οι συνολικές ενισχύσεις και εκπτώσεις από ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Εμπορίας αγγίζουν το 1,261 δισ. ευρώ. Συνολικά σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ. Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει λάβει τόσο δραστικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών αναλογικά με τον πληθυσμό και τα μεγέθη της οικονομίας.

  Για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή η πρωτόγνωρη κρίση στην ενέργεια θα στηρίζουμε και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο είναι αναγκαίο.

  Επιδοτήσεις σε ευάλωτους

  Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των κ. Σταικούρα και Σκυλακάκη οι έκτακτες ενισχύσεις για τους ευάλωτους συμπολίτες που θα χορηγηθούν πριν το Πάσχα έχουν ως εξής:

  1,5 μηναία δόση επιδόματος παιδιού στους δικαιούχους του επιδόματος ήτοι 105 ευρώ για κάθε παιδί που αφορά σε 625 χιλιάδες δικαιούχους

  200 ευρώ επίδομα σε 275 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους

  Διπλή δόση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τους δικαιούχους

  Σε ό,τι αφορά την επιδότηση των καυσίμων αυτή θα ισχύσει για τον Απρίλιο, το Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ επιλέξιμα θα είναι φυσικά πρόσωπα με δηλωθέν εισόδημα έως 30 χιλιάδες ευρώ. 

  Με την επιδότηση ο καταναλωτής για τιμή καυσίμου 2,1 ευρώ θα πληρώνει για τα πρώτα 60 λίτρα τιμή 1,88 ευρώ 

  Επίσης επιδοτείται το ντίζελ κίνησης στην εσωτερική αγορά με 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή και όφελος 15 λεπτά το λίτρο. Έτσι από τιμή 2 ευρώ το λίτρο με την επιδότηση το κόστος που θα πληρώνει ο καταναλωτής είναι στο 1,85 ευρώ. Το κόστος του μέτρου για τον Απρίλιο ανέρχεται σε 23 εκατ. ευρώ. 

  Θα δοθεί επίσης αποζημίωση 200 ευρώ στους ιδιοκτήτες ταξί για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους καυσίμου. 

  Τέλος σε ό,τι αφορά τις ενισχύσεις για τους αγρότες, καθορίζεται για το αγροτικό πετρέλαιο μηδενικός συντελεστής ΕΦΚ, ενώ επιπλέον καθορίζεται συντελεστής ΦΠΑ 6% από 13% για τα λιπάσματα. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ