Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Φεβ-2022 08:38

  Πώς αλλάζει η Ουκρανία τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ

  Πώς αλλάζει η Ουκρανία τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Υψηλότερο πληθωρισμό, αλλά καλύτερη πορεία στα ομόλογα ήταν τα πρώτα αποτελέσματα που έχει αρχίσει να καταγράφει το ΥΠΟΙΚ μετά την πρώτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία μαζί με την νευρικότητα στις αγορές

  Το οικονομικό επιτελείο, έχει αρχίσει ήδη να γράφει ήδη, κέρδη και ζημιές από την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στα αρνητικά είναι ότι ο υψηλός πληθωρισμός που αναμένονταν να αρχίσει να υποχωρεί μετά το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.

  Με τα νέα στοιχεία, φαίνεται ότι θα συνεχίσει στα ίδια υψηλά επίπεδα και το δεύτερο και ίδια και το τρίτο τρίμηνο του χρόνου. Τούτο διότι την ελπίδα για αποκλιμάκωση μεταφέρεται πλέον μετά τρίτο τρίμηνο του χρόνου όταν θα γίνεται η σύγκριση με τις τιμές του ίδιου διαστήματος του 2021, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα υψηλές.

  Η κάμψη στις τιμές που αναμένονταν μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου, λόγω της πτώση της ζήτησης με το τέλος του χειμώνα θα αναβληθεί λόγω των υψηλών τιμών λόγω της συνέχισης της ένταση και ίσως κάποιων προβλημάτων τροφοδοσίας κυρίως σε φυσικό αέριο, και των κυρώσεων προς την Ρωσία που έχουν αρχίσει να ανακοινώνονται από ΗΠΑ και ΕΕ.

  Επίσης, θα πρέπει να αναμένεται και εμμονή στην υψηλές τιμές των τροφίμων, λόγω κυρίως των τιμών των δημητριακών που έχουν πάρει ανοδική πορεία, με δεδομένο ότι Ρωσία και Ουκρανία τροφοδοτούν την Ευρώπη εκτός από φυσικό αέριο και με σιτάρι και άλλα δημητριακά.

  Στο θέμα των διεθνών τιμών των καυσίμων, η Ελλάδα αναμένει τις αποφάσεις της σημερινής Συνόδου Κορυφής. ΟΙ ηγέτες της ΕΕ, εκτός από το νέο σκηνικό που δημιουργεί η σύρραξη Ρωσίας-Ουκρανίας, θα ανταλλάξουν απόψεις και για την κάλυψη του κόστους των μέτρων στήριξης κατά της ακρίβειας, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στο θέμα αυτό, η Ελλάδα προσέχεται στην σύνοδο ζητώντας ενιαία μέτρα στήριξης, με ειδική δημοσιονομική μεταχείριση.

  Καλά νέα για τα ομόλογα

  Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φέρνει μόνο προβλήματα. Οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα παρά την έντονη διακύμανση στις τιμές των μετοχών, παρέμειναν σταθερές για χθες, με τάση για μικρή αποκλιμάκωση. To ελληνικό δεκαετές, διαπραγματεύονταν για το μεγαλύτερο διάστημα της μέρας, στα 2,55% έναντι του 2,60% την Τετάρτη. 

  Η πρώτη εξήγηση που δίνουν από το ΥΠΟΙΚ, είναι ότι είναι φυσιολογικό, όταν οι κεφαλαιαγορές παρουσιάζουν έντονη νευρικότητα, οι επενδυτές να στρέφονται σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις όπως είναι τα ομόλογα .

  Ωστόσο χθες, το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία , άλλαξε και μια άλλη εξίσου σημαντική παράμετρο. Ο κίνδυνος για την ανάπτυξη από το υψηλό πληθωρισμό το 2022, φαίνεται ότι δίνει επιχειρήματα στην ΕΚΤ να εδραιώσει την θέση της ότι η εξαιρετικά ευνοϊκή νομισματική πολιτική δεν είναι δυνατό να αναστραφεί άμεσα καθώς αυτό θα εγκυμονούσε κινδύνους για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

  Στην τελευταία συνεδρίαση της η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ είχε τονίσει ότι "η αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων, σήμερα, δεν θα έλυνε κανένα πρόβλημα".

  Στην κατεύθυνση αυτή, ήταν και η χθεσινή τοποθέτηση του διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα στο Reuters. Συγκεκριμένα ο διοικητής της ΤτΕ, τόνισε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να μετριάσει τις επιπτώσεις από την ουκρανική κρίση.

  Επίσης, ο κ. Στουρνάρας, είπε επίσης ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να "αφαιρέσει επισήμως τις περικοπές επιτοκίων από το τραπέζι", αλλά και να δώσει μεγαλύτερο περιθώριο για το χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε αύξησης. Καταλήγοντας πρόσθεσε ότι οι οικονομικές προοπτικές είναι πλέον "πολύ πιο αβέβαιες", πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι προσεκτική.

  Την ίδια ώρα, το ΥΠΟΙΚ έχει αποφασίσει στάση αναμονής στην εκδοτική δραστηριότητα του δημοσίου όχι τόσο λόγω της αύξησης των αποδόσεων όσο των μεγάλων διακυμάνσεων που μπορεί να δημιουργήσει `πρόβλημα στους επενδυτές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ