Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 12-Φεβ-2022 08:00

  Χαμηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου η λιανική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα

  ΡΑΕ: Οι τιμές ρεύματος στην Ελλάδα βρίσκονται στον μέσο όρο της Ευρώπης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Αισθητά κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο βρίσκονται στην Ελλάδα οι τιμές του ρεύματος, συμπεριλαμβανομένων των φόρων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το πρώτο μισό του 2021.

  Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, η μέση λιανική τιμή του ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές στο δεύτερο μισό του 2021 διαμορφώθηκε στα 0,2192 ευρώ/KWh, όταν η αντίστοιχη τιμή για την χώρα μας ήταν στα 0,168 ευρώ/KWh.

  Οι τιμές που έχει συλλέξει η Eurostat αφορούν σε οικιακούς καταναλωτές με ετήσια κατανάλωση μεταξύ 2 500 kWh και 5 000 kWh.

  Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική αρχή, οι υψηλότερες τιμές εντοπίζονται στη Γερμανία (0.3193 Ευρώ ανά kWh), τη Δανία (0.2900 ευρώ ανά kWh), το Βέλγιο (0.2702 ευρώ ανά kWh) και την Ιρλανδία (0.2555 ευρώ ανά kWh). Στον αντίποδα οι χαμηλότερες τιμές λιανικής του ρεύματος εντοπίζονται στην Ουγγαρία (0.1003 ευρώ ανά kWh), τη Βουλγαρία (0.1024 ευρώ ανά kWh) και τη Μάλτα (0.1279 ευρώ ανά kWh). Δηλαδή η τιμή του οικιακού ρεύματος στη Γερμανία ήταν πάνω από τρεις φορές πιο ακριβή σε σχέση με την Ουγγαρία και 45,6% ακριβότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

  Αξίζει να αναφερθεί εξάλλου ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον Ευρωπαϊκό Μέσο όρο και σε ό,τι έχει να κάνει με το ποσοστό των φόρων που επιβαρύνουν την τελική λιανική τιμή του ρεύματος.

  Έτσι στη χώρα μας οι φόροι και τα τέλη αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το 20% του τελικού κόστους, όταν κατά μέσο όρο στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύουν το 39,4%. Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο το 15,5% της τελικής τιμής, με το χαμηλότερο ΦΠΑ να εντοπίζεται στη Μάλτα (4,8%) και τον υψηλότερο στην Ουγγαρία (21,3%).

  Το χαμηλότερο ποσοστό φόρων και τελών παρουσιάζεται στην Ολλανδία όπου στην πραγματικότητα η επίπτωση είναι αρνητική σε ποσοστό 5,5% λόγω των επιστροφών που προβλέπονται για τους καταναλωτές. Στον αντίποδα το υψηλότερο ποσοστό φόρων και τελών στο ρεύμα παρουσιάζεται στη Δανία, όπου αντιπροσωπεύουν το 64,1% της τελικής τιμής.

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ