Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Φεβ-2022 15:34

  Λαγκάρντ: Υπάρχει ανησυχία στο Δ.Σ. για τον πληθωρισμό, θα παραμείνει αυξημένος για περισσότερο

  Λαγκάρντ: Υπάρχει ανησυχία στο Δ.Σ. για τον πληθωρισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:50

  Την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί εντός του 2022 μετά το ράλι των προηγούμενων μηνών επανέλαβε σήμερα η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, αναγνωρίζοντας πάντως ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει αυξημένος για περισσότερο απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά κάτι που έχει προκαλέσει ανησυχία στο Δ.Σ. της τράπεζας.

  "Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, ξεπερνώντας τις προβλέψεις τον Ιανουάριο. Αυτό οφείλεται κυρίως στα υψηλότερα ενεργειακά κόστη τα οποία πιέζουν ανοδικά τις τιμές σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους, καθώς και στις υψηλότερες τιμές στα τρόφιμα", ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. "Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει αυξημένος για περισσότερο απ' ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί, αλλά να υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του έτους", πρόσθεσε.

  Εξήγησε πάντως ότι με το μεγαλύτερο μέρος του ράλι του πληθωρισμού - το 50% σχεδόν, όπως επισήμανε - να οφείλεται ουσιαστικά στην ενέργεια, η ΕΚΤ δεν μπορεί να παρέμβει αποφασιστικά μέσω της νομισματικής πολιτικής. 

  "Ακόμα και αν η ΕΚΤ μείωνε τις αγορές των ομολόγων που πραγματοποιεί και στη συνέχεια προχωρούσε σε αυξήσεις των επιτοκίων της, αυτό θα επηρέαζε τις τιμές της ενέργειας; Όχι φυσικά, η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να επηρεάσει αυτές τις τιμές, που σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνονται σε αγορές εκτός της Ευρώπης", τόνισε.

  Ανησυχία στο Δ.Σ.

  Αναγνώρισε παράλληλα ότι το ράλι των τιμών προβληματίζει την κεντρική τράπεζα. "Υπάρχει ανησυχία για τον πληθωρισμό σε ολόκληρο το Δ.Σ. της ΕΚΤ. Θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στα στοιχεία και αυτό θα το κάνουμε με μεγαλυτερο βάθος στη συνεδρίαση του Μαρτίου, όταν θα έχουμε στη διάθεση μας και νέα στοιχεία για τους μισθούς, για την αγορα εργασίας συνολικά και θα μπορούμε να κάνουμε μια ευρύτερη ανάλυση", ανέφερε. 

  "Η συνεδρίαση του Μαρτίου και στη συνέχεια η συνεδρίαση του Ιουνίου, θα είναι κρίσιμης σημασίας", εκτίμησε.

  "Έχουμε μια εντολή για τη σταθερότητα των τιμών, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να μην σπεύσουμε σε αποφασεις μέχρι να ολοκληρωθεί η αναλυτική δουλειά που πρέπει να γίνει", πρόσθεσε.  

  Ανοδικοί οι κινδυνοι

  Προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι οι κινδυνοι στις προοπτικές του πληθωρισμου είναι ανοδικοί, ιδίως σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. "Αν οι ανοδικές πιέσεις αρχίσουν να μετακυλίονται στους μισθούς και η οικονομία περάσει σε πλήρη παραγωγική ικανότητα, ο υψηλός πληθωρισμός ενδεχομένως να παραμένει για περισσότερο", ανέφερε. 

  Έκανε παράλληλα ειδική αναφορά στις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, επισημαίνοντας ότι ένας μεγάλος κίνδυνος είναι η περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, κάτι που θα οδηγούσε σε νέο ράλι τις τιμές της ενέργειας.

  Αν και βρέθηκε να αντιμετωπίζει καταιγισμό ερωτήσεων για τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας στα επιτόκια, η επικεφαλής της ΕΚΤ απέφυγε να δώσει έναν ξεκάθαρο χρονικό ορίζοντα, επαναλαμβάνοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα στοιχεία. 

  Για την πορεία της οικονομίας της ζώνης του ευρώ, η Λαγκάρντ σημείωσε ότι η ανάκαμψη συνεχίζεται και η αγορά εργασίας βελτιώνεται περαιτέρω χάρη στην άφθονη στήριξη από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής, παρά τις πιέσεις από τη ραγδαία διασπορά της μετάλλαξης όμικρον του κορονοϊού. 

  Παρατήρησε μάλιστα ότι η οικονομία πλήττεται όλο και λιγότερο από κάθε νέο κύμα της πανδημίας. 

  Δημήτρης Στόλης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ