Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Φεβ-2022 14:16

  ΤτΕ: Αυξήθηκε η ζήτηση για επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια το δ’ τρίμηνο του 2021

  ΤτΕ: Αυξήθηκε η ζήτηση για επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια το δ’ τρίμηνο του 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αύξηση ως έναν βαθμό κατέγραψε η συνολική ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια το δ’ τρίμηνο του 2021, όπως και για στεγαστικά δάνεια, ενώ για τα καταναλωτικά δάνεια η ζήτηση παρέμεινε αμετάβλητη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις τραπεζικές χορηγήσεις το συγκεκριμένο διάστημα.

  Παράλληλα, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ), όπως και τα κριτήρια και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά, παρέμειναν αμετάβλητα. Ειδικότερα:

  Δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις

  Κατά το δ΄ τρίμηνο του 2021, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2021, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2022. 

  Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις ΜΧΕ παρέμειναν αμετάβλητοι σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2021.

  Η συνολική ζήτηση δανείων από τις ΜΧΕ, στο δ΄ τρίμηνο του 2021, αυξήθηκε ως ένα βαθμό για να ικανοποιηθούν ανάγκες χρηματοδότησης παγίων επενδύσεων, αλλά και ανάγκες για κεφάλαια κίνησης. Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων, τόσο από τις μικρομεσαίες όσο και από τις μεγάλες επιχειρήσεις, αναμένεται να αυξηθεί ως ένα βαθμό. 

  Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

  Δάνεια προς νοικοκυριά

  Κατά το δ΄ τρίμηνο του 2021, τόσο τα κριτήρια όσο και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2021, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. 

  Η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε αμετάβλητη, σε αντίθεση με τις προσδοκίες που είχαν καταγραφεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου για αύξηση της ζήτησης. Αντιθέτως, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε ως ένα βαθμό σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2021, λόγω της βελτίωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, του ευνοϊκού επιπέδου των επιτοκίων και των ευνοϊκότερων προοπτικών στην αγορά κατοικίας. 

  Για το α’ τρίμηνο του 2022, η ζήτηση τόσο για στεγαστικά όσο και για καταναλωτικά δάνεια αναμένεται να αυξηθεί ως ένα βαθμό. 

  Τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2022.

  Η αναλογία των αιτήσεων για δάνεια προς νοικοκυριά που απορρίφθηκαν παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ