Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Ιαν-2022 16:00

  Κατατέθηκε η τροπολογία για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος των επιχειρήσεων

  ηλεκτρικο ρευμα γενικη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, η οποία για πρώτη φορά περιλαμβάνει την οριζόντια επιδότηση και μη οικιακών, επαγγελματικών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης (χαμηλή, μέση, υψηλή) συμπεριλαμβανομένων και των καταναλωτών αγροτικής χρήσης.

  Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, η επιδότηση ισούται με το 50% του αυξημένου κόστους για όλη τη μηνιαία κατανάλωση ή αλλιώς με 65 ευρώ/MWh, ενώ το συνολικό κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 133 εκατ. ευρώ.

  Προβλέπεται επίσης η επιδότηση και όλων των καταναλωτών φυσικού αερίου, εκτός των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

  Ως προς το φυσικό αέριο, τον Ιανουάριο θα επιδοτηθούν οι οικιακοί καταναλωτές με 20 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα, ενώ για τους μη οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, η επιδότηση θα ανέλθει στα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

  Νωρίτερα, το Capital.gr, σε ρεπορτάζ του Χάρη Φλουδόπουλου, με τίτλο "Επιμένουν οι υψηλές τιμές της ενέργειας - Φουσκωμένοι οι λογαριασμοί ρεύματος", ανέφερε:

  "Οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σε Ελλάδα και Ευρώπη, επηρεάζοντας αρνητικά τις οικονομίες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου, τον Ιανουάριο η μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος διαμορφώνεται πάνω από τα 200 ευρώ/MWh στα 211,4 ευρώ/MWh, υποχωρώντας σε σχέση με τα 235,38 ευρώ/MWh που ήταν η μέση τιμή το Δεκέμβριο αλλά και σε σχέση με τα 228,87 ευρώ/MWh που ήταν το Νοέμβριο.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεσοσταθμική τιμή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για το 2021 ήταν στα 132,075 ευρώ/MWh ενώ το 2020 η αντίστοιχη τιμή ήταν 58,099 ευρώ/MWh

  Σε κάθε περίπτωση, το μέχρι τώρα κόστος χονδρικής του ρεύματος τον Ιανουάριο συνεχίζει να βρίσκεται στην "κόκκινη" περιοχή που πυροδοτεί σημαντικές αυξήσεις για το κόστος ρεύματος στη λιανική, μέσω της περίφημης ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει ενταχθεί στους λογαριασμούς όλων των παρόχων.

  Υπολογίζεται ότι το επιπλέον κόστος της ρήτρας αναπροσαρμογής που προστίθεται στο κόστος κιλοβατώρας (6 έως 12 σεντς/KWh) που πληρώνουμε στους λογαριασμούς ρεύματος κυμαίνεται για τον Ιανουάριο στα επίπεδα των 20 – 22 σεντς/KWh.  Σημειώνεται ότι από το κόστος αυτό θα πρέπει να αφαιρεθούν τα 42 ευρώ που είναι η μηνιαία κυβερνητική επιδότηση για το μήνα Ιανουάριο.

  Οι τιμές ρεύματος στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, παραμένουν υψηλές επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι τουλάχιστον στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς, δεν αναμένεται η ενεργειακή κρίση να υποχωρήσει.

  Μάλιστα αξίζει να αναφερθεί ότι οι χρηματιστηριακές τιμές του φυσικού αερίου, παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες μικρή υποχώρηση, κάτω από τα 80 ευρώ/MWh, έως και τα 73 ευρώ/MWh.

  Η υποχώρηση αυτή ωστόσο δεν είναι αρκετή, με δεδομένο ότι πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα οι τιμές βρίσκονταν κάτω από τα επίπεδα των 20 ευρώ/MWh. Σε κάθε περίπτωση όλες οι προβλέψεις για τη διακύμανση των τιμών, εκτιμούν ότι δύσκολα θα ξαναδούμε την τιμή του φυσικού αερίου σε αυτά τα επίπεδα".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ