Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 16-Ιαν-2022 08:04

  H εμπειρία της Σουηδίας από την ψηφιακή κορώνα

  H εμπειρία της Σουηδίας από την ψηφιακή κορώνα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Η πιλοτική λειτουργία της σουηδικής e-Krona ολοκληρώνεται τη στιγμή που ξεκινά η δεύτερη φάση για τον σχεδιασμό και τη λειτουργία του ψηφιακού ευρώ. Η ΕΚΤ κερδίζει χρόνο από την εμπειρία της Σουηδίας, η οποία παράλληλα συμμετέχει και σε άλλα project του Ευρωσυστήματος, όπως η προετοιμασία για την πανευρωπαϊκή κάρτα πληρωμών. Σήμερα, η ανάπτυξη τεχολογίας στα ευρωπαϊκά συστήματα πληρωμών γίνεται πιο επιτακτική, καθώς η Κίνα ετοιμάζει το δικό της ψηφιακό νόμισμα..

  Σε ό,τι αφορά στην τεχνολογία, η Σουδία δίνει λύσεις. Όσον αφορά στη νομισματική πολιτική, δεν βοηθά, διότι με την κυκλοφορία της ψηφιακής κορώνας δεν θα αλλάξει τίποτα επί της ουσίας στη Σουηδία, καθώς η χρήση των μετρητών είναι μηδενική. Αντίθετα, στην Ευρωζώνη, το ποσοστό αγγίζει το 70%.

  Εξάλλου, ένα ζήτημα που πρέπει να λύσει η Ευρωζώνη είναι η περίπτωση εκροών από το παραδοσιακό ευρώ προς το ψηφιακό. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο έχουν αναδείξει οι ευρωπαϊκές τράπεζες και το συνδέουν με το ενδεχόμενο των εκροών καταθέσεων. Για το λόγο αυτό αρχικά είχε τεθεί ένα προσωπικό όριο, πχ μέχρι 3.000 ψηφιακά ευρώ το χρόνο, αλλά και αυτή η λύση έχει προβλήματα. Αν για παράδειγμα ένας έχει ήδη 2.800 ψηφιακά ευρώ και κάποιος του χρωστά 500 ευρώ, δεν μπορεί να τον πληρώσει με περισσότερα από 200 ψηφιακά ευρώ. Τα υπόλοιπα αναγκαστικά πρέπει να καλυφθούν με τα παραδοσιακά ευρώ.

  Η Ευρωζώνη, βλέποντας την επιτυχία του σουηδικού μοντέλου που στηρίζεται στην τεχνολογία DLT (των κρυπτονομισμάτων) και των tokens, σκέφτεται συνεργαστεί με τη Σουηδία ώστε από κοινού να λύσουν πρακτικά προβλήματα, όπως ο σχεδιασμός (πχ QR Code, "φόρτωμα” σε ηλεκτρονικά πορτοφόλια κά), η έκδοση νέου νομίσματος (νομισματική κυκλοφορία, νομισματική πολιτική), τρόπος συναλλαγών κά

  Η εμπειρία της Σουηδίας


  Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank) διερευνά επί πέντε χρόνια την ιδέα ενός ψηφιακού νομίσματος για τη Σουηδία (ηλεκτρονική κορώνα Σουηδίας ή "e-krona”). Eίναι όμως ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι η e-krona δεν αναμένεται να επιφέρει ριζοσπαστική αλλαγή στις συνήθειες πληρωμών στη Σουηδία, διότι στη χώρα αυτή έχει ελαχιστοποιηθεί η χρήση μετρητών και έχει ψηφιοποιηθεί μεγάλο μέρος των συναλλαγών. Ουσιαστικά η Σουηδία θεωρείται ήδη μια οικονομία χωρίς μετρητά.

  Η e-krona έρχεται σε συνέχεια της εξέλιξης αυτής, προσφέροντας ουσιαστικά μια μορφή κρατικού χρήματος σε ψηφιακή μορφή ως συμπλήρωμα του ιδιωτικού χρήματος που έχει τη μορφή καταθέσεων σε λογαριασμούς εμπορικών τραπεζών. Σήμερα, μόνο τα ιδρύματα που συμμετέχουν άμεσα στο σύστημα πληρωμών της κεντρικής τράπεζας (RIX) έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό χρήμα που παρέχει η Riksbank. Με την εισαγωγή της e-krona, ουσιαστικά η πρόσβαση αυτή επεκτείνεται πολύ ευρύτερα και μπορεί να αποτελέσει ένα νέο, εναλλακτικό μέσο πληρωμών.

  Σύμφωνα με τη Riksbank, η e-krona μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της αγοράς πληρωμών αλλά και να προωθήσει τον ανταγωνισμό και την καινοτομία, δημιουργώντας δυνατότητες για την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών λύσεων πληρωμών για τους τελικούς χρήστες.

  Η πιλοτική εφαρμογή για την e-krona

  Το 2019 η Riksbank προχώρησε στη δημιουργία ενός πιλοτικού συστήματος για την e-krona, με σκοπό την ανάλυση θεμάτων ασφάλειας, τεχνολογίας και νομικών ζητημάτων. Στην πρώτη φάση του έργου (Φεβρουάριος 2020-Φεβρουάριος 2021) δημιουργήθηκε και ελέγχθηκε σε κλειστό περιβάλλον μια τεχνική λύση που βασίζεται σε τεχνολογία blockchain και κατανεμημένου καθολικού (DLT) και προσομοιώνει ένα μοντέλο διανομής της e-krona στους χρήστες. Πρόκειται για ένα δίκτυο κόμβων DLT που περιλαμβάνει την κεντρική τράπεζα που εκδίδει την e-krona, τους συμμετέχοντες (τράπεζες και λοιπούς παρόχους υπηρεσιών πληρωμών) που έχουν το ρόλο της διανομής και τους τελικούς χρήστες.

  Οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν κόμβους μέσω των οποίων ζητούν από την κεντρική τράπεζα την έκδοση ενός ποσού e-krona με αντίστοιχη χρέωση του λογαριασμού τους στην κεντρική τράπεζα (στο σύστημα διακανονισμού της Riksbank, RIX). Ο κόμβος της Riskbank εκδίδει τις e-krona και τις διανέμει στους συμμετέχοντες, οι οποίοι μπορούν να τις αποθηκεύσουν στα ψηφιακά τους χρηματοκιβώτια για διανομή στους τελικούς χρήστες.

  Οι τελικοί χρήστες μπορούν να ανταλλάξουν χρήματα που έχουν στους λογαριασμούς τους με e-krona, μέσω ενός ψηφιακού πορτοφολιού (wallet) που συνδέεται με ένα μέσο πληρωμής όπως μια εφαρμογή κινητού ή μια κάρτα. Στη συνέχεια, μπορούν να κάνουν συναλλαγές ή να μετατρέψουν τις e-krona σε τραπεζικό χρήμα στους λογαριασμούς τους. Ο συμμετέχων μπορεί να επιστρέψει e-krona στην κεντρική τράπεζα και να αποζημιωθεί.

   

  Η e-krona σχεδιάζεται ως token, δηλαδή ως ένα μοναδικά αναγνωρίσιμο ψηφιακό αντικείμενο κάποιας αξίας που αντιστοιχεί σε ποσό σε σουηδική κορώνα. Η αξία της e-krona είναι σταθερή και ίση με την αξία της σουηδικής κορώνας. Σε τι όμως διαφέρει από τα μετρητά;

  -Όπως και τα μετρητά, εκδίδεται από την κεντρική τράπεζα, η οποία είναι και εγγυητής της αξίας της. Όμως, η αξία του token μπορεί να διαφοροποιείται σε οποιοδήποτε ποσό και όχι να περιορίζεται σε συγκεκριμένα ποσά όπως τα μετρητά. Ένα token μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά.

  - Η e-krona είναι ψηφιακό νόμισμα, άρα άυλο, και το κάθε token είναι μοναδικά αναγνωρίσιμο.Για να μπορεί κάποιος να κάνει συναλλαγές, πρέπει να έχει ψηφιακό πορτοφόλι.

  - Ενώ οι συναλλαγές με μετρητά μπορεί να γίνουν μεταξύ χρηστών χωρίς να μεσολαβήσει τρίτος, για συναλλαγές με e-krona θα χρειάζεται η χρήση του δικτύου της e-krona, στο οποίο θα αποτυπώνονται οι συναλλαγές.Σε συνέχεια της πιλοτικής εφαρμογής, αναδείχθηκαν και θέματα που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση, π.χ.:

  - Η δυνατότητα διαχείρισης πληρωμών λιανικής σε μεγάλη κλίμακα. Η χρήση της τεχνολογίας που βασίζεται σε DLT και tokens χρειάζεται να ερευνηθεί και να ελεγχθεί περαιτέρω λόγω της εξάρτησης των συναλλαγών από την επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων. Για παράδειγμα, θα πρέπει να είναι δυνατή η διαχείριση μεγάλων αλυσίδων συναλλαγών και οι περιπτώσεις ταυτόχρονου διαμοιρασμού ενός token μεγάλης αξίας σε πολλά tokens μικρότερης αξίας.Ο τρόπος τοπικής αποθήκευσης της e-krona και των κλειδιών του e-krona wallet, καθώς και η δυνατότητα υποστήριξης offline πληρωμών.

  - Πιθανές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

  - Θέματα νομισματικής πολιτικής.

  - Αλληλεπίδραση με την υφιστάμενη υποδομή πληρωμών λόγω της εξάρτησης από το σύστημα διακανονισμού μεγάλων πληρωμών της Riksbank (RIX) και από τα εσωτερικά πληροφοριακά συστήματα των συμμετεχόντων για την υποστήριξη των e-krona wallets.

  H Riksbank παρέτεινε την πιλοτική φάση του έργου έως το Φεβρουάριο του 2022 προκειμένου να προχωρήσει η διερεύνηση των θεμάτων αυτών και να γίνει κατάλληλη προετοιμασία για την επόμενη φάση που θα ακολουθήσει. Στην επόμενη αυτή φάση θα διαφανούν και οι θεσμικές αλλαγές που θα απαιτηθούν για να μπορέσει να υλοποιηθεί η εισαγωγή της e-krona στην καθημερινότητα των πολιτών.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ