Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Δεκ-2021 15:26

  Όλο το νέο σχέδιο για τις ψηφιακές συντάξεις - Πότε θα δοθούν

  Όλο το νέο σχέδιο για τις ψηφιακές συντάξεις - Πότε θα δοθούν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Στην τελική ευθεία υλοποίησής του μπαίνει ο κυβερνητικός στόχος εκμηδενισμού των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης έως τα μέσα του επόμενου έτους.

  Βασικός –αν και όχι ο μόνος– ''μοχλός'' προς την κατεύθυνση αυτή είναι η ψηφιοποίηση των διαδικασιών αίτησης και απονομής σύνταξης. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να εγκατασταθούν στον e-ΕΦΚΑ τα κατάλληλα λογισμικά.

  Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη των ταμείων:

  - Εντός Δεκεμβρίου, θα "τρέξει” το λογισμικό για μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου, αλλά και το λογισμικό για απονομή επικουρικής σύνταξης λόγω αναπηρίας.

  - Επίσης, εντάσσονται στο σύστημα "Άτλας”, οι συντάξεις αναπηρίας.

  - Εντός Ιανουαρίου, θα έρθει το λογισμικό για την παράλληλη και τη διαδοχική ασφάλιση. Ο λόγος για τους ασφαλισμένους που για παράδειγμα είχαν ασφάλιση ΙΚΑ και ταυτόχρονα ΟΑΕΕ (παράλληλη ασφάλιση) και για εκείνους που είχαν πρώτα ΙΚΑ και μετά ΟΑΕΕ.

  - Παράλληλα, θα ενταχθούν στο σύστημα "Άτλας” οι συντάξεις γήρατος για μισθωτούς (τέως ΙΚΑ).

  - Μετά τον Φεβρουάριο, θα μπορούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να υποβάλλουν ψηφιακά αίτημα συνταξιοδότησης. Ειδικά για αυτήν την κατηγορία, κρίσιμο είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο των οφειλών πάνω από 20.000 ευρώ, καθώς χωρίς αυτό το ξεκαθάρισμα δεν μπορεί να προχωρήσει η συνταξιοδότησή τους.

  Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη έχει ψηφιοποιηθεί η διαδικασία αίτησης - απονομής σύνταξης για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ (σ.σ. αγρότες, κτηνοτρόφους), αλλά και για τους δικαιούχους των συντάξεων χηρείας.

  Πρέπει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω (ψηφιακός) μηχανισμός δεν αφορά τους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης πριν την ψηφιοποίηση της σχετικής διαδικασίας.

  Αφορά εκείνους που θα καταθέσουν αίτημα συνταξιοδότησης αφού έχει ''ανοίξει'' η σχετική πλατφόρμα του ταμείου τους.

  Αυτό σημαίνει πως για τους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν αιτηθεί σύνταξη πριν το άνοιγμα της ψηφιακής πλατφόρμας του ταμείου τους, θα ισχύσει η γνωστή διαδικασία.

  Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως η διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί για κάθε συνταξιούχο (ψηφιακή ή μη) έχει μόνο τεχνικό περιεχόμενο και δεν αφορά το συνταξιοδοτικό δικαίωμα του το οποίο εξετάζεται με βάση το ίδιο θεσμικό πλαίσιο.

  Με κριτήριο τον χρόνο υποβολής της αίτησης σύνταξης, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του e-ΕΦΚΑ, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα εκκαθαρισθούν όλες οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν προ του 2019, ενώ αμέσως μετά, με όριο τον Ιούνιο, θα έχουν εκκαθαρισθεί οι υπόλοιπες εκκρεμείς αιτήσεις, οι οποίες είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τότε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ