Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Δεκ-2021 08:21

  Στα ύψη και το Νοέμβριο ο πληθωρισμός - Τι θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ

  Capital Economics: Ο υψηλός πληθωρισμός ήρθε για να μείνει – Πότε θα τελειώσει η ενεργειακή κρίση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Ξεκινά και επίσημα ο "δύσκολος χειμώνας" που περίμενε το υπουργείο Οικονομικών στο μέτωπο του πληθωρισμού, με τις ανατιμήσεις σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο να περνούν στις τιμές λιανικής, προκαλώντας αυξήσεις στο σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα άνοδος λίγο κάτω από το 5% που αναμένεται για τον Νοέμβριο στον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή θα είναι αποτέλεσμα των συνεχών ανατιμήσεων, κυρίως του ρεύματος και του φυσικού αερίου και δευτερευόντως του πετρελαίου, του Σεπτεμβρίου και μέρους των ανατιμήσεων του Οκτωβρίου. Κατά την ίδια λογική, τον Δεκέμβριο αναμένεται και νέα άνοδος, καθώς θα εμφανιστούν οι ανατιμήσεις του δεύτερου μισού του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Ακόμη και η μικρή σταθεροποίηση που διαφαίνεται από την αρχή του μήνα, με το πετρέλαιο στα 75 δολάρια το βαρέλι και το φυσικό αέριο στα 95 ευρώ την κιλοβατώρα, θεωρείται ως "στάση αναμονής" μέχρι να υπάρχουν νέα στοιχεία, ώστε να διαμορφωθεί ξανά η νέα τάση στις τιμές.

  Πλέον, οι υπουργοί του "σκληρού πυρήνα" του οικονομικού επιτελείου έχουν εγκαταλείψει το σενάριο για σταθεροποίηση και μερική αποκλιμάκωση των τιμών μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου του επόμενου χρόνου. Μιλούν ανοιχτά για σταθεροποίηση των τιμών, έστω και σε υψηλά επίπεδα κάποια στιγμή, μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2022. 

  Η σχετική ψυχραιμία που επιδεικνύουν οφείλεται στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός είναι εν πολλοίς εισαγόμενος και, μέχρι στιγμής, μακροοικονομικά ουδέτερος. Τούτο με δεδομένο ότι οι υψηλές πτήσεις του πληθωρισμού δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν καθώς ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ είναι μηδενικός για φέτος και 0,2% για το 2022 και το 2023.

  Δημοσιονομικά, παρότι το ύψος των μέτρων για την ανάσχεση της ακρίβειας έχει φτάσει τα 620 εκατ. ευρώ, η επιβάρυνση του προϋπολογισμού περιορίζεται στον διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης από τα 84 εκατ. ευρώ στα 168 εκατ. ευρώ τον χειμώνα 2021 -2022. Τα χρήματα που δίνονται ως επιδότηση για το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα προέρχονται από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων, τα οποία δεν αθροίζονται στα δημόσια έσοδα. Γι αυτό τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας διαβεβαιώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι η στήριξη απέναντι στο κύμα της ακρίβειας θα συνεχιστεί, για όσο χρειαστεί. 

  Ένα επιπλέον στοιχείο αισιοδοξίας είναι ότι σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, δηλαδή του πληθωρισμού που συγκρίνει την Ελλάδα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη πολύ χαμηλά. Συγκεκριμένα, με βάση τις προβλέψεις της Eurostat για τον Νοέμβριο, η Ελλάδα με 4,3% ήταν στην 13η θέση σε ό,τι αφορά το ύψος του πληθωρισμού, ενώ ο μέσος πληθωρισμός εντός Ευρωζώνης ήταν στο 4,9%.

  Ο τζίρος των Χριστουγέννων 

  Οι εκτιμήσεις θέλουν τον πληθωρισμό να φτάνει στο αποκορύφωμα του στο τέλος Δεκεμβρίου, οπότε θα έχουμε των τζίρο των 6-7 δισ. ευρώ της εορταστικής περιόδου, με την κατανάλωση να τροφοδοτείται από το δώρο των Χριστουγέννων για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι τιμές θα συνεχίζουν να αυξάνονται.

  Ο πιο σοβαρός προβληματισμός εντοπίζεται στην απώλεια εισοδήματος που προκαλεί ο πληθωρισμός, ειδικά για τους οικονομικά ευάλωτους Σε αυτήν την κατεύθυνση, θεσπίστηκε και το επίδομα των 250 ευρώ για τους 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους και του 170.000 αναπήρους, μαζί με το μπόνους του μισού μισθού για τους υγειονομικούς. 

  Με εξαίρεση τους εργαζόμενους στην υγεία, οι δύο άλλες κατηγορίες θεωρήθηκε ότι δεν είχαν κάποια επιπλέον βοήθεια τους μήνες της πανδημίας, αφού δεν είχαν και απώλειες στα εισοδήματα τους. Η λεγόμενη "μεσαία τάξη" θα έχει να κερδίσει από τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Για τις υπόλοιπες ανατιμήσεις, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, έχει και το απόθεμα των καταθέσεων ύψους 23 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκε τους μήνες της πανδημίας.


   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ