Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Νοε-2021 20:06

  Βελτιωμένες προβλέψεις για την οικονομία ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

  ΕΑΣΕ/ICAP: Συνεχίστηκε η άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο γ’ τρίμηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Παρά το δυσμενές περιβάλλον που δημιουργούν η συνεχής άνοδος του πληθωρισμού και η αναζωπύρωση των κρουσμάτων από κορονοϊό, η Ελλάδα έχει να περιμένει ακόμη καλές ειδήσεις από διεθνείς οργανισμούς που παρακολουθούν την οικονομία.

  Ο οργανισμός που παρακολουθεί στενότερα από όλους την οικονομία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να δημοσιεύσει τις προβλέψεις της για το σύνολο της ΕΕ και κατά συνέπεια και για την Ελλάδα. 

  Στις προβλέψεις της η Κομισιόν θα αναθεωρεί την πρόβλεψη για φέτος από το 4,3%, που "έβλεπε" την άνοιξη, κοντά στο 7%. Βασικό στοιχείο της αναθεώρησης θα είναι η καλύτερη του αναμενόμενου απόδοση του τουρισμού, ο οποίος ευνοήθηκε αφενός από το άνοιγμα της οικονομίας και την πλήρη λειτουργία του κλάδου, κυρίως από τον Ιούλιο και μετά, αλλά και από το γεγονός ότι οι τουρίστες οι οποίοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα κατανάλωσαν περίπου 30% περισσότερα χρήματα για τις διακοπές τους. Επιπλέον, καλά σημάδια υπάρχουν και για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, λόγω της παράτασης της τουριστικής περιόδου σε κάποιους πολύ τουριστικούς προορισμούς. Μια τόσο μεγάλη παράταση για την Ελλάδα, που δέχεται κυρίως θερινό τουρισμό, θα έχει θετική επίδραση και για το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου του 2021. Με αυτά τα δεδομένα, τα στελέχη της Επιτροπής που έκαναν τις επαφές για την 12η αξιολόγηση εκτίμησαν ότι η ανάπτυξη για φέτος θα φτάσει σίγουρα, αν δεν ξεπεράσει, το 7%. 

  Τα στοιχεία αυτά θα περάσουν και στις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, δίνοντας το σήμα ότι η Ελλάδα ανακάμπτει γρήγορα μετά την ύφεση κατά 9% που έφερε το 2020 η πανδημία του κορονοϊού.

  Για το 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι κοντά στο 4% με οδηγό την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και αυτών του ΕΣΠΑ 2021-2027. Τα προγράμματα της νέας περιόδου αναμένεται να ενεργοποιηθούν από τις αρχές του επόμενου χρόνου, απορροφώντας νωρίτερα κοινοτικούς πόρους. 

  Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς και για τη σύνταξη του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού το 2022, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί ως τις 21 του μήνα. Μέχρι τότε, αναμένεται να έχει ξεκαθαριστεί και το που και πώς θα διατεθεί ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργήσει η επιπλέον ανάπτυξη.

   

  Στόχος και η συγκράτηση του ελλείμματος

  Πηγές από το οικονομικό επιτελείο αφήνουν να εννοηθεί ότι ο στόχος θα είναι ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος να διατεθεί σε πραγματικές ανάγκες και όχι σε έκτακτα επιδόματα. Τούτο διότι, εκτός από την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, θα πρέπει να δοθεί εφεξής βάρος και στο δημοσιονομικό σκέλος. 

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει αναφορά και στο ύψος των μέτρων που ελήφθησαν το 2021 για την αντιμετώπιση αρχικά των συνεπειών του κορονοϊού, στη συνέχεια των ζημιών και των φυσικών καταστροφών και τώρα για τα μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας. Μάλιστα εκτιμάται ότι οι προβλέψεις της ΕΕ θα φτάνουν τα συνολικά μέτρα στήριξης στο 10% του ΑΕΠ. Με αυτό το δεδομένο, η βάση των επιπλέον παρεμβάσεων θα είναι από εδώ και πέρα να είναι απόλυτα στοχευμένες, ώστε να μην μεγαλώσει και άλλο το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο υπολογίζεται ότι θα φτάσει για φέτος το 10% του ΑΕΠ.

  Στη συνέχεια, θα πρέπει να επιτευχθεί σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή μέσα στο 2022 ώστε το έλλειμμα να περιοριστεί κοντά στο 3% στο τέλος του επόμενου χρόνου. Τούτο, ώστε η οικονομική πολιτική να μπορεί να καλύψει τις κατευθυντήριες γραμμές που θα δημοσιοποιήσει η Κομισιόν στις αρχές του 2022 για το 2023, όταν πια θα επανέλθουν οι δημοσιονομικοί κανόνες εντός της ΕΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ