Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 16-Οκτ-2021 12:00

  Όλες οι νέες ρυθμίσεις οφειλών προς τα Ταμεία

  Η πανδημία πλήγωσε τα έσοδα των Ταμείων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Τριπλή ώθηση στις διαδικασίες ελάφρυνσης των οφειλετών -και ιδίως των πληττόμενων- των Ταμείων συνεχίζει να "τρέχει" και αυτόν τον μήνα.

  Από τη μία μεριά προβλέφθηκε, με τροπολογία του υπ. Εργασίας, τρίμηνη παράταση στην προθεσμία υποβολής νέων αιτήσεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες για τις 120 δόσεις, από την άλλη μεριά θα γίνει δυνατή η υποβολή αιτήσεων από τους πληττόμενους εργοδότες και επαγγελματίες για ένταξη των χρεών της πανδημίας στη ρύθμιση των 72 δόσεων.

  Στο μεταξύ όσοι πληττόμενοι επιχειρηματίες ήθελαν να επανενταχθούν στις 120 δόσεις είχαν αυτήν τη δυνατότητα, πληρώνοντας έως τα τέλη του περασμένου μήνα τις δόσεις Αυγούστου-Σεπτεμβρίου.

  Οι διευκολύνσεις

  Έτσι, πλέον, βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή το πλαίσιο διευκόλυνσης όσων χρωστούν στα Ταμεία. Πιο συγκεκριμένα:

  - 72 ΔΟΣΕΙΣ. Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ (δεν θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα) θα μπορούν το επόμενο διάστημα να υποδεχθούν αιτήσεις για ρύθμιση των οφειλών των πληττόμενων επιχειρηματιών (εργοδοτών και επαγγελματιών) για οφειλές που γεννήθηκαν στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου 2020 και Ιουλίου 2021.

  Η ρύθμιση αυτή μπορεί να γίνει είτε σε έως 36 άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις είτε σε 37 έως 72 έντοκες δόσεις. Ο τόκος θα ανέρχεται στο 2,5%.

  Ανεξάρτητα από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, η 1η δόση πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.

  Το σενάριο της παράτασης 

  Σημειώνεται πως, όσον αφορά τη ρύθμιση των 72 δόσεων για φορολογικά κορονο-χρέη, δίδεται προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

  Ακόμα και αν δοθεί η ίδια προθεσμία και για τα Ταμεία, πληροφορίες του "Κ" αναφέρουν πως κάθε άλλο παρά θα πρέπει να αποκλείεται παράταση των παραπάνω προθεσμιών, δηλαδή τόσο της υποβολής αίτησης όσο και της πληρωμής της 1ης δόσης.

  Για παράδειγμα, θα μπορούσε η προθεσμία για τις αιτήσεις να μετακινηθεί μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων (31 Ιανουαρίου 2021) και για την 1η δόση στις 28 Φεβρουαρίου. 

  - 120 ΔΟΣΕΙΣ

  - ΕΝΤΑΞΗ. Με τροπολογία του υπ. Εργασίας, παρατείνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021 η προθεσμία για τους ελεύθερους επαγγελματίες οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να ενταχθούν στο δεύτερο στάδιο ρύθμισης των έως 120 δόσεων.

  Βασικός όρος είναι να έχουν υποβάλει αίτηση προσδιορισμού των χρεών τους έως τις 7 Οκτωβρίου 2019 και να μην έχει γίνει αυτός ο προσδιορισμός μέχρι τώρα. Οποιαδήποτε στιγμή και αν γίνει ο προσδιορισμός οφειλών μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει (εντός του ίδιου, δ’ τριμήνου) αίτηση για τις 120 δόσεις. Παράλληλα, υπενθυμίζεται μπορεί να υποβάλει αίτηση επανυπολογισμού, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, των οφειλών του για το διάστημα 2002-2016, οδηγώντας την κύρια οφειλή του σε σημαντικό "κούρεμά" της.

  - ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ. Δυνατότητα επανένταξης στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις χορηγήθηκε σε οφειλέτες πληγέντες εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους ή ελεύθερους επαγγελματίες με κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας, όπως ορίζεται σε σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών, καθώς και σε οφειλέτες εργαζομένους σε επιχειρήσεις με κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης, με αναστολή σύμβασης εργασίας την περίοδο από 1η Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021.

  Απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανένταξη στη ρύθμιση ήταν η απώλεια της ρύθμισης να επήλθε το χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31η Ιουλίου 2021 και η καταβολή της δόσης του μηνός Αυγούστου 2021, η οποία έπρεπε να πληρωθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα Σεπτεμβρίου 2021 μαζί με τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου 2021. Με την αναβίωση της ρύθμισης η προθεσμία καταβολής όλων των επόμενων δόσεων παρατείνεται κατά το πλήθος των ανεξόφλητων δόσεων της ρύθμισης κατά την ημέρα της αναβίωσης.

  > Δεν χάνεται ο επανυπολογισμός της οφειλής σε περίπτωση απώλειας των 120 δόσεων

  Υπενθυμίζεται πως, με διάταξη που έχει ψηφιστεί από τον προηγούμενο μήνα, σε περίπτωση που ένας οφειλέτης έχει επιλέξει τον επανυπολογισμό-"κούρεμα" των οφειλών, αλλά χάσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων (π.χ. γιατί δεν πλήρωσε τις δόσεις ή τις τρέχουσες εισφορές κ.λπ.), η οφειλή του δεν επιστρέφει στο προ επανυπολογισμού-"κουρέματος" επίπεδο.

  Αντίθετα, μένει στο επίπεδο που προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό και αφού αφαιρεθούν τα ποσά τα οποία είχε καταβάλει ο οφειλέτης από τη στιγμή της υπαγωγής στη ρύθμιση μέχρι τη στιγμή της απώλειάς της.
   

  Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Ελπίδες για "έκρηξη" εσόδων 

  Μεγάλη αύξηση εσόδων, πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, από ασφαλιστικές εισφορές προβλέπει τόσο για φέτος όσο και για του χρόνου το προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα. Και αυτό λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας.

  Σε σχέση με φέτος, τα συνολικά έσοδα εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 710 εκατ. ευρώ, αντικατοπτρίζοντας κατά κύριο λόγο την εκτιμώμενη αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά 671 εκατ. ευρώ. Η αναθεωρημένη εκτίμηση οφείλεται κυρίως στην επίδραση του αυξημένου ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας επί των εισφορών, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο. Εφάμιλλη αύξηση αναμένεται και το 2022. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως "οι ασφαλιστικές εισφορές προβλέπεται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 749 εκατ. ευρώ, ως απόρροια της αναμενόμενης αύξησης της απασχόλησης, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία εκτέλεσης και το αναθεωρημένο μακροοικονομικό σενάριο".   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ