Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Οκτ-2021 11:54

  Κωστής Χατζηδάκης: Νέοι πόροι 5 δισ. ευρώ για την κοινωνική πολιτική

  Κωστής Χατζηδάκης: Νέοι πόροι 5 δισ. ευρώ για την κοινωνική πολιτική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Πόρους 5 δισ. ευρώ θα έχει στη διάθεση του το Υπ. Εργασίας για την κοινωνική πολιτική. Αυτό ανέφερε ο Υπ. Εργασίας, κος Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση των παρεμβάσεων κοινωνικής πολιτικής από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τα 2,6 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ τα άλλα 2,4 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ.

  "Η κοινωνική πολιτική δεν είναι θέμα προθέσεων, αλλά θέμα "μίγματος” και θα ακολουθούμε ο,τι έχει πετύχει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες", σημείωσε ο Υπ. Εργασίας, κος Κωστής Χατζηδάκης στην αρχή της εισήγηση παρουσίασης των παρεμβάσεων κοινωνικής πολιτικής που χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας  ("Πρόγραμμα για τους Πολλούς”).

  Είναι το μεγαλύτερο, μακράν, που έχει διατεθεί ποτέ από το Υπ. Εργασίας., επισήμανε ο ίδιος. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα για τους πολλούς, για δράσεις που αφορούν τους νέους, της γυναίκες, τους άνεργους, τους ασφαλισμένους, τόνισε ο ίδιος.

  Οι δράσεις του θα ξεκινήσουν από τους αμέσους επόμενους μήνες και ορίζοντας ολοκλήρωσης τους είναι το 2025, τόνισε.

  Το Ταμείο Ανάκαμψης για το Υπ. Εργασίας θα έχει τους εξής 6 άξονες:

  1. Νέες τεχνολογίες για εξυπηρέτηση πολιτών και ασφαλισμένων

  2. Ψηφιακή κάρτα εργασίας

  3. Κατάρτιση

  4. Νέες πολιτικές για ανέργους

  5. Σύγχρονες πολιτικές κοινωνικής προστασίας

  6. Ισότητα για άλλους

  Ο κος Χατζηδάκης ανέφερε πως θα "τρέξουν” ψηφιακά 77 εκατ. ευρώ (Από το Ταμείο Ανάκαμψης). Θα συμβασιοποιηθούν έως τέλος του 2022 και θα ολοκληρωθούν έως τέλος 2024. Αυτά θα είναι το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας ("Αριάδνη”). Θα προχωρήσει το ολοκληρωμένο σύστημα Επιθεώρησης Εργασίας.

  Θα δημιουργηθεί ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, ενώ θα υπάρξει ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΦΚΑ και ένα νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα. Επίσης θα "τρέξει” η αναβάθμιση του ψηφιακού συστήματος "Άτλας”.

  Όσον αφορά την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο κος Χατζηδάκης δήλωσε πως ο εργαζόμενος ελέγχει και επεξεργάζεται ο ίδιος τις ώρες εργασίας που δηλώνονται από τον εργοδότη του. Είναι μέτρο δικαιοσύνης, δήλωσε.

  Το α΄εξάμηνο του 2022 θα έχουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας μεγάλοι κλάδοι της οικονομίας και μετά, χωρίς εξαίρεση, θα επεκταθεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κάνει αυτή τη μεγάλη αλλαγή στην αγορά εργασίας, σημείωσε ο κος Χατζηδάκης.

  Ο Υπ. Εργασίας, αναφορικά με το πεδίο της κατάρτισης, δήλωσε πως έχουμε να κάνουμε με ένα εργατικό δυναμικό της χώρας χωρισμένο στα δύο. Σύμφωνα με την Εurostat, μόνο το 51% έχουν ένα επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων, σημείωσε. "Γι΄αυτό εξασφαλίσαμε 1 δισ. ευρώ για πόρους, για προγράμματα κατάρτισης για 500.000 συμπολίτες μας (Από το Ταμείο Ανάκαμψης), αλλά με ειδικούς όρους. Θα υπάρξουν 150.000 ωφελούμενοι έως το τέλος του 2022 και 500.000 έως το τέλος του 2025".

  "Είναι το πιο μαζικό πρόγραμμα κατάρτισης και επανακατάρτισης που έχει γίνει στην Ελλάδα. Επίσης, θα διατεθούν 131 εκατ. ευρώ για επιπλέον (πέραν των 500.000) 78.000 ωφελούμενους από τα αναβαθμισμένα κέντρα του ΟΑΕΔ" ανέφερε.

  Επίσης, θα υπάρξει αξιολόγηση των σχολών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

  Ο κος Χατζηδάκης δήλωσε πως κανένας πάροχος κατάρτισης δεν αποκλείεται, αλλά θα ανέβει ο πήχης. Θα υπάρξει πιστοποίηση τόσο για παρόχους, όσο και τους καταρτιζόμενους, σημείωσε.

  Στηρίζουμε αυτούς που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα ένταξης στην αγορά εργασίας σημείωσε ο Υπ. Εργασίας. Για αυτό το σκοπό, εξασφαλίστηκαν 540 εκατ. ευρώ (Από το Ταμείο Ανάκαμψης) για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης για 74.000 νέες θέσεις εργασίας.

  Αφορά:

  -12.000 θέσεις πρακτικής άσκησης για νέους 18-30 ετών

  -10.000 θέσεις εργασίας 1 -2 ετών για ειδικές ομάδες πληθυσμού

  -10.000 θέσεις εργασίας 18 μηνών για μακροχρόνια ανέργους άνω των 45 ετών για Δυτική Μακεδονία και Δυτική Ελλάδα

  -15.000 θέσεις εργασίας 6 μηνών

  -5.000 θέσεις εργασίας στο πλαίσιο του Green Jobs Initiative

  -22.500 θέσεις εργασίας σε Ρέθυμνο, Κοζάνη και Ξάνθη.

  Επίσης, υπάρχουν πόροι 100 εκατ. ευρώ για καινοτόμα πιλοτικά προγράμματα για τη στήριξη των ανέργων. Παράλληλα θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του ΟΑΕΔ για αναβάθμιση του ανθρωπίνου δυναμικού.

  O κος Χατζηδάκης σημείωσε πως έχουν διασφαλισθεί κονδύλια ύψους 480 εκατ. ευρώ (από το Ταμείο Ανάκαμψης) για προγράμματα που θα γίνουν σύγχρονα εργαλεία κοινωνικής προστασίας:

  -Κάρτα αναπηρίας σε 180.000 ΑμεΑ

  -Πρόγραμμα Προσωπικού Βοηθού για 2.000 ΑμεΑ (με την αντίστοιχη εκπαίδευση 2.000 επαγγελματιών)

  -Προσβασιμότητα σε 4.000 ιδιωτικές κατοικίες, σε 700 ιδιωτικούς χώρους εργασίας,300 δηοσίους χώρους εργασίας κλπ.

  -200 θέσεις υποστηριζόμενης απασχόλησης

  Για τα παιδιά:

  -50.000 νέες θέσεις για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, κλπ.

  Όσον αφορά τον άξονα "ίσες ευκαιρίες”, ο Υπ. Εργασίας ανέφερε πως με 60 εκατ. ευρώ (από το Ταμείο Ανάκαμψης) θα υπάρξουν 120 μονάδες παιδικής μέριμνας για 2.500 βρέφη και νήπια εντός μεγάλων επιχειρήσεων. Θα προβλέπεται επιδότηση πρόσληψης έως 2 ατόμων για 2 χρόνια ανά επιχείρηση.

  Θα υπάρξει ενίσχυση του Παρατηρητηρίου Ισότητας, κλπ.

  Θεόδωρος Σκυλακάκης: Το Ταμείο Ανάκαμψης θα φέρει ανάπτυξη

  Το Tαμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν είναι σχέδιο ανάπτυξης, αλλά θα φέρει ανάπτυξη, δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, κος Θεόδωρος Σκυλακάκης.

  Μεγάλο κομμάτι της προσπάθειας μας είναι να περιορίσουμε την άτυπη εργασία και να τη μεταφέρουμε στην τυπική που έχει καλύτερα δικαιώματα και προοπτικές σημείωσε ο ίδιος.

  Σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της δουλειάς που ξεκινά από το Ταμείο είναι η επένδυση στην κατάρτιση, η ψηφιοποίηση των συστημάτων και μία παρέμβαση στην κοινωνική πολιτική.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ