Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Οκτ-2021 08:02

  Νέα Ανεξάρτητη Αρχή για βιώσιμο Ασφαλιστικό

  Νέα Ανεξάρτητη Αρχή για βιώσιμο Ασφαλιστικό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Μία Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Συντάξεων σχεδιάζει να ιδρύσει το Υπουργείο Εργασίας από το 2022. Αυτό αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, διευκρινίζοντας πως αυτή θα έχει δύο βασικές λειτουργίες.

  Η πρώτη λειτουργία της, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,  θα είναι η εποπτεία του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) το οποίο θα λειτουργήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2022, αλλά και των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ).

  Η δεύτερη λειτουργία της εν λόγω Αρχής θα είναι η διαμόρφωση, κάθε χρόνο, μίας Έκθεσης με την πορεία, συνολικά, των 3 πυλώνων της ασφάλισης, δηλαδή του 1ου (δημόσια -υποχρεωτική), του 2ου (επαγγελματική) και του 3ου (ιδιωτική).

  Πιο αναλυτικά, σε σχέση με την πρώτη λειτουργία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Συντάξεων (δηλ. Την εποπτεία του ΤΕΚΑ και των ΤΕΑ), οι ίδιες πηγές αναφέρουν έως τώρα τα ΤΕΑ εποπτεύονται από τρεις φορείς και συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εργασίας, την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αντ΄ αυτού του τριπλού "καθεστώτος”, το οποίο δημιουργεί δυσκολίες και καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης θα διαμορφωθεί ένα και μόνο φορέας με αυτό το ρολο, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Συντάξεων.

  Η Αρχή αυτή θα εποπτεύει την εφαρμογή των προβλεπόμενων διαδικασιών, τις επενδύσεις των ταμείων και την αναλογιστική θέση τους. Σημειώνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πως η εποπτεία των ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιρειών θα παραμείνει, ως έχει, δηλαδή στα χέρια της Τράπεζας της Ελλάδας.

  Σε σχέση με τη δεύτερη λειτουργία της, δηλαδή την έκδοση μίας ετήσιας Έκθεσης για την πορεία και των 3 πυλώνων ασφάλισης), οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αυτή η έκθεση δεν θα αναφέρεται μόνο στο τι έχει γίνει στο παρελθόν στο πεδίο της ασφάλισης, αλλά και στις υφιστάμενες διατάξεις, ενώ θα υπάρχει και προβολή για την εξέλιξη της μακροπρόθεσμα.

  Επίσης, θα παρουσιάζει το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, όχι μόνο κατά μέσο όρο, αλλά θα δείχνει όλη την κατανομή των συντάξεων.

  Ιδιαίτερη θα είναι αναφορά της έκθεσης αυτής στην επάρκεια των συντάξεων και τη χρηματοοικονομική κατάσταση του 1ου πυλώνα (κύριες -επικουρικές συντάξεις), αλλά και τις επενδύσεις του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, των (ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών). Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως ανάλογες αρχές υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

  Διαβάστε ακόμα:

  * Οι 6 αλλαγές που ετοιμάζονται στην κοινωνική ασφάλιση

  * Ποιοι θα πάρουν νέες προκαταβολές συντάξεων τέλος του μηνός

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ