Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Σεπ-2021 07:55

  Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην… υπηρεσία της εφορίας και των πολεοδομιών

  Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην… υπηρεσία της εφορίας και των πολεοδομιών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Μηχανισμοί για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και για τον έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων, αυτόματη κωδικοποίηση της νομοθεσίας και συστήματα εντοπισμού οικοδομικών αυθαιρεσιών.

  Αυτές είναι μόνο μερικές από τις εφαρμογές που ετοιμάζεται να ξεκλειδώσει το Ελληνικό Δημόσιο αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη.

  Το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να γίνει σύντομα, καθώς όπως δήλωσε χθες στο Athens Democracy Forum ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, το υπουργείο είναι έτοιμο να παρουσιάσει την Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

  Πρόκειται για ένα κείμενο στρατηγικής το οποίο θα θέτει τις βάσεις πάνω στις οποίες θα σχεδιαστούν οι μεταρρυθμίσεις, τα έργα αλλά και οι επιδοτήσεις για το επόμενο διάστημα.

  Μεταξύ άλλων η Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη, θα καθορίζει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και τις εθνικές προτεραιότητες, αλλά και θα προτείνει δράσεις αλλά και τουλάχιστον μία πιλοτική εφαρμογή ανά τομέα άσκησης πολιτικής.

  Το επόμενο βήμα είναι η υλοποίηση της στρατηγικής, η οποία σε σημαντικό βαθμό αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ.

  Για τον σκοπό αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την ανάδειξη συμβούλου ο οποίος εντός του 2022 θα κληθεί να υποδείξει περιοχές και τομείς πολιτικής που είναι πιο ώριμες για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και  συγκεκριμένες εφαρμογές και δράσεις κρατικών ενισχύσεων και κινήτρων για την υλοποίησή τους

  Οι εφαρμογές και το όφελος στην οικονομία

  Μπορεί όταν κάποιος ακούει για "Τεχνητή Νοημοσύνη” να φέρνει στο μυαλό του ρομπότ βγαλμένα από μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά η πραγματικότητα είναι πως η συγκεκριμένη τεχνολογία αξιοποιείται ήδη σε πολλές ψηφιακές εφαρμογές.

  Στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 περιγράφονται οχτώ συγκεκριμένα έργα που θα αξιοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη.

  Το πρώτο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι το σύστημα υποστήριξης του μηχανισμού είσπραξης δημοσίων εσόδων.

  Στόχος είναι η δημιουργία λύσεων που θα αξιοποιούν τα δεδομένα της ΑΑΔΕ από εργαλεία μηχανικής μάθησης για να ενισχυθούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες.

  Μεταξύ των υπόλοιπων έργων περιλαμβάνονται η δημιουργία εφαρμογής παρακολούθησης του συστήματος εισροών και εκροών στο εμπόριο καυσίμων, έργο για την αυτόματη κωδικοποίηση της Νομοθεσίας με χρήση τεχνολογιών επεξεργασίας φυσικής γλώσσας και η εισαγωγή τεχνολογιών Robotic Process Automation για τη μείωση των επαναλαμβανόμενων διοικητικών εργασιών.

  Παράλληλα η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη. Μελέτη της Accenture σε 12 ανεπτυγμένες χώρες εκτιμά ότι η εφαρμογή της μπορεί να οδηγήσει σε έως και διπλασιασμό του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης (σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας) μέχρι το 2035, σε σύγκριση με ένα σενάριο όπου η τεχνητή νοημοσύνη δεν εφαρμόζεται. 

  Ειδικά για την Ελλάδα, μελέτη της Accenture η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Microsoft αναφέρει πως η ανάπτυξη και εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ κατά 195 δισ. δολάρια για την περίοδο μέχρι το 2035.

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  - Πιερρακάκης: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρουσιάσει το Εθνικό Σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ