Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Σεπ-2021 19:00

  Τα 12 μέτρα στήριξης για τους πληγέντες από τον σεισμό στην Κρήτη

  Τα 12 μέτρα στήριξης για τους πληγέντες από τον σεισμό στην Κρήτη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αμεση δέσμη μέτρων στήριξης και αποκατάστασης των περιοχών της Κρήτης που επλήγησαν από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

  Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός από την Κρήτη, μετά από σύσκεψη με τοπικούς φορείς στο Αρκαλοχώρι: "Θέλησα να βρεθώ απευθείας από το Παρίσι εδώ στην Κρήτη, στο Ηράκλειο, στο Αρκαλοχώρι, κοντά στους συντοπίτες μου για να επιθεωρήσω ο ίδιος τις ζημιές από τον χθεσινό σεισμό. Θα ξεκινήσω εκφράζοντας τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του συντοπίτη μας που τόσο άδικα χάθηκε χθες και να ευχηθώ γρήγορη ανάρρωση σε όλους τραυματίες". 

  Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε: "Όπως γνωρίζετε η ελληνική Πολιτεία πια διαθέτει ένα πλαίσιο κρατικής αρωγής το οποίο παρέχει ουσιαστική και γρήγορη στήριξη σε συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν πέσει θύματα φυσικών καταστροφών. "Είναι το πλαίσιο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Εύβοια, θα ενεργοποιηθεί άμεσα και αυτό σημαίνει ότι ένας συμπολίτης μας ο οποίος έχει χάσει το σπίτι του, εφόσον έχει κατεδαφιστεί ή κρίνεται κατεδαφιστέο θα μπορεί να προσδοκά άμεσα να πάρει από το κράτος 20.000 ευρώ, 14.000 σε στεγαστική συνδρομή και 6.000 σε κρατική αρωγή και αναλόγως διαμορφώνονται τα ποσά σε σχέση με την έκταση της ζημιάς που κάποιος έχει υποστεί.

  "Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικά και με τον δήμαρχο. Έχει ήδη εκταμιευτεί άμεση ενίσχυση ύψους 1 εκατ. για τους δύο δήμους οι οποίοι έχουν πληγεί ώστε να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κινηθεί άμεσα να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της.

  Αναλυτικά τα μέτρα για τους πληγέντες από τον σεισμό στην Κρήτη: 

  1ον. Παροχή Στεγαστικής Συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων. Με Κοινή Απόφαση των εμπλεκόμενων Υπουργείων οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές και χορηγείται Στεγαστική Συνδρομή στους ιδιοκτήτες για την επισκευή και ανακατασκευή των κτιρίων, μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η Στεγαστική Συνδρομή συνίσταται σε 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

  2ον. Παροχή πρώτης αρωγής έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr. Στα σεισμόπληκτα νοικοκυριά, για κατοικίες (α) που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς παρέχεται πρώτη αρωγή έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής ύψους 14.000 ευρώ, (β) που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες παρέχεται πρώτη αρωγή έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής ύψους 8.000 ευρώ, (γ) που έχουν υποστεί ελαφριές βλάβες αλλά είναι κατοικήσιμες παρέχεται πρώτη αρωγή έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής ύψους 3.000 ευρώ. Αντιστοίχως και λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα.

  3ον. Παροχή αποζημίωσης της οικοσκευής και κάλυψης των πρώτων αναγκών των νοικοκυριών που επλήγησαν μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr. Στα σεισμόπληκτα νοικοκυριά παρέχεται αποζημίωση για την κοινωνική προστασία με αποζημίωση της οικοσκευής και στήριξη για την κάλυψη των πρώτων αναγκών (α) 6.000 ευρώ στις κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, (β) 4.000 ευρώ στις κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες, και (γ) 2.000 ευρώ στις κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες.

  4ον. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Τα ακίνητα που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, του 2022 και του 2023, δηλαδή απαλλάσσονται για μία τριετία. 

  5ον. Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από το σεισμό. Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, η οποία και συστήνει σχετικές επιτροπές που προχωρούν στην εκτίμηση των ζημιών σε κάθε επιχείρηση. Ειδικότερα, η επιχορήγηση μέρους της εκτιμηθείσας ζημιάς περιλαμβάνει τη ζημιά σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, δύναται να χορηγηθεί άμεσα μία προκαταβολή επί της εκτιμηθείσας ζημίας και – αφού ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία – να χορηγηθεί και το τελικό ποσοστό επιχορήγησης επί της εκτιμηθείσας ζημιάς.

  6ον. Παροχή πρώτης αρωγής έναντι της επιχορήγησης επιχειρήσεων μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr. Ενεργοποιείται η άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι της επιχορήγησης για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα, που ανέρχεται σε (α) 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, (β) 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και (γ) 2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα, αλλά είναι λειτουργικές.

  7ον. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων. Στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προκύπτουν από το σεισμό, θα ανασταλεί η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται για έξι (6) μήνες.

  8ον. Αναστολή ασφαλιστικών εισφορών. Με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα δοθεί η δυνατότητα να ανασταλούν για έξι (6) μήνες οι ασφαλιστικές εισφορές των πληττόμενων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών.

  9ον. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης. Για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και τις νομικές οντότητες που επλήγησαν και είναι δικαιούχοι των μέτρων της στεγαστικής συνδρομής ή/και της επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις, αναστέλλεται η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους. 
  Το χρονικό διάστημα της αναστολής είναι έξι (6) μήνες. Η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων. 

  10ον. Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Μεταφορών και Υποδομών, σε συνέχεια της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, θα δοθεί επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από το σεισμό.

  11ον. Στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις άμεσες ανάγκες και για τις αποκαταστάσεις. Το Υπουργείο Εσωτερικών, για την κάλυψη των πρώτων άμεσων αναγκών των δήμων που επλήγησαν, διαθέτει 1 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογούνται και άλλες φάσεις χρηματοδότησης καθώς συνεχίζεται η διαδικασία καταγραφής και η ωρίμανση του σχεδιασμού από την πλευρά των δήμων.

  12ον. Συνεργασία και στήριξη για την κατεδάφιση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων. Το Υπουργείο Εσωτερικών την επόμενη περίοδο θα συνεργαστεί με τους πυρόπληκτους δήμους για την προώθηση των διαδικασιών κατεδάφισης των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων στις σεισμόπληκτες περιοχές.

  Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προωθηθούν όλες οι αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές και οι προβλεπόμενες κανονιστικές πράξεις, ενώ θα ενημερωθούν και οι δικαιούχοι για τα επιμέρους χαρακτηριστικά και τις λεπτομέρειες του κάθε μέτρου στήριξης.

  Η εξειδίκευση των μέτρων

  Στην εξειδίκευση των μέτρων για τους πληγέντες από το σεισμό με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, λίγο μετά την αναχώρηση από την περιοχή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προχώρησαν τα μέλη της κυβέρνησης που βρίσκονται στην περιοχή για την αντιμετώπιση της κατάστασης, μετά το σεισμό των 5,8 ρίχτερ και των καταστροφών που έχουν σημειωθεί.

  Στην συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων μετείχαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος , ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και οι δήμαρχοι Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών Αστερουσίων.

  Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η καταστροφή από το σεισμό είναι μεγάλη, συλλυπήθηκε την οικογένεια του νεκρού και αναφέρθηκε στην ενότητα με την οποία θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάστασης. "Εδώ στο Αρκαλοχώρι απεδείχθη ότι η ελληνική κοινωνία, οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Εκκλησία, η Περιφέρεια, μπορούμε να συμπορευθούμε για να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις αυτής της φυσικής καταστροφής. Νομίζω ότι είναι ένα δείγμα γραφής για το τι μπορούν να κάνουν οι Έλληνες όταν λειτουργούν όλοι μαζί" είπε ο κ. Στυλιανίδης που ευχαρίστησε όσους συμμετέχουν στην προσπάθεια, αναφερόμενος παράλληλα στην σημασία της συνεργασίας. "Είναι μια μεγάλη προσπάθεια κι ο καθένας με το δικό του ρόλο, με το δικό του μερίδιο προσπάθειας, συμβάλλει ώστε να επιτύχουμε να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις της φυσικής καταστροφής. Κι όπως είπε και ο πρωθυπουργός, καμιά φορά από μια φυσική καταστροφή μπορεί να προκύψει ακόμη και κάτι καλύτερο, γιατί προσφέρονται ευκαιρίες, όπως λ.χ. τονίστηκε ήδη από τον υφυπουργό, για ένα νέο χωροταξικό σχέδιο στην περιοχή. Ίσως να είναι μια νέα αρχή για την περιοχή χωρίς τα παλιά προβλήματα οικοδόμησης των σπιτιών - αν ήταν ανθεκτικά σε σεισμό, αν χτίζονταν μέσα στα ρέματα. Και δυστυχώς, στην Πολιτική Προστασία ξέρουμε πολύ καλά ότι σε περίπτωση πλημμυρικών φαινόμενων, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για οικοδομές χτισμένες μέσα στα ρέματα" κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

  Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στην παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων, στην παροχή πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr, στην παροχή αποζημίωσης της οικοσκευής και κάλυψης των πρώτων αναγκών των νοικοκυριών που επλήγησαν μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr και την απαλλαγή για μία τριετία από τον ΕΝΦΙΑ. Επιπλέον αναφέρθηκε στην επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από το σεισμό, την παροχή πρώτης αρωγής έναντι της επιχορήγησης επιχειρήσεων μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr, την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για έξι μήνες, αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης και επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης. Ο κ. Τριαντόπουλος ολοκληρώνοντας την εξειδίκευση των μέτρων αναφέρθηκε και στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και τη συνεργασία και στήριξη για την κατεδάφιση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων.

  Στην καθοριστικής σημασίας βοήθεια των τοπικών φορέων και εθελοντικών οργανώσεων αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, που εξήγησε ότι η προσπάθεια, που ξεκίνησε υπό την καθοδήγηση του υπουργού, θα συνεχιστεί και προς αυτή την κατεύθυνση θα ενεργοποιηθούν όλες οι δυνάμεις που χρειάζονται. "Θα προσπαθήσουμε και από την Αθήνα να συντονίσουμε τις ενέργειες και να ενεργοποιήσουμε όποιες δυνάμεις χρειάζονται για να ολοκληρωθεί το έργο που ξεκίνησε υπό την καθοδήγηση του υπουργού. Σύντομα θα επανέλθουμε για να δούμε πού βρισκόμαστε και ελπίζω πως όλη αυτή η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί σύντομα και ο πληθυσμός της περιοχής να ανακουφιστεί. Να επιτευχθεί όλα να πάρουν το δρόμο τους έτσι ώστε να κλείσουμε με επιτυχία όλη αυτή την προσπάθεια που ξεκινήσαμε" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τουρνάς.

  Ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης αναφέρθηκε στη μεταφορά των πρώτων 3Ο οικίσκων για να λειτουργήσουν οι τάξεις των σχολείων που έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό, ενώ ανακοίνωσε ότι από αύριο στέλνονται επιπλέον 20 με 30 μηχανικοί του υπουργείου για να ενισχύσουν τα συνεργεία των 60 μηχανικών που κάνουν ήδη απο το πρωί αυτοψίες στην περιοχή που έχει πληγεί από τον σεισμό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιάννης "σήμερα, πρώτη ημέρα, έχουν γίνει ήδη 415 αυτοψίες σε διάφορα κτήρια και φαίνεται ότι 359 κτήρια είναι μη κατοικήσιμα και μόνο 56 κατοικήσιμα. Αναφορικά με τα σχολεία, 18 σχολικές μονάδες έχουν ελεγχθεί, από τις οποίες 9 μη κατοικήσιμες και 9 κατοικήσιμες. Οι αυτοψίες συνεχίζονται και θα έχουμε εκτίμηση για την κατάσταση των κτηρίων μέχρι το τέλος της εβδομάδας".

  Αναλυτικότερα οι σημερινές αυτοψίες αφορούν 343 σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 40 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 292 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 11επικίνδυνες για χρήση. Επιπλέον 15 αυτοψίες σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 5 είναι κατάλληλοι για χρήση και 10 προσωρινά ακατάλληλοι. Ελέγχθηκαν 28 αποθήκες/στάβλοι κλπ εκ των οποίων οι 26 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 2 επικίνδυνοι για χρήση. Επίσης ελέγχθηκαν 29 Δημόσια Κτίρια ή/και Ιεροί Ναοί εκ των οποίων 11 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και 18 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση. Τέλος, ελέγχθηκαν 18 σχολικές μονάδες εκ των οποίων, 9 κρίθηκαν κατάλληλες για χρήση και 9 ακατάλληλες προς χρήση.

  Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε ότι τα μέτρα και οι πρωτοβουλίες είναι πλέον ορατές, συμπληρώνοντας ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να αισθάνονται μόνοι. "Είμαι βέβαιος ότι θα κλείσουν οι πληγές το συντομότερο δυνατόν όπως έγινε και στις περιοχές που επλήγησαν προσφάτως από πυρκαγιές, λίγο πιο πριν από πλημμύρες. Καλό θα ήταν να μην είχε συμβεί, αφού συνέβη θα το αντιμετωπίσουμε μαζί και νομίζω ότι η παρουσία όλων εδώ, αυτό καταδεικνύει" πρόσθεσε ο κ. Αυγενάκης, που εξήγησε ότι δεν χρειάζεται εφησυχασμός αλλά ούτε πανικός.

  Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Μανώλης Φραγκάκης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό αλλά και τα μέλη της κυβέρνησης που βρέθηκαν στην περιοχή αλλά και όσους συμμετέχουν στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης, διευκρινίζοντας ότι με την συνεργασία όλων επετεύχθη ο άθλος, όπως τον χαρακτήρισε, που δεν ήταν άλλος από το "να καταφέρουμε να εξυπηρετήσουμε περίπου 500 άτομα, τόσο σε ό,τι αφορά τη διανυκτέρευσή τους, τη διατροφή αλλά και την τακτοποίηση αναγκών τους". Ο κ. Φραγκάκης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό για τις ανακοινώσεις σχετικά με το ειδικό χωρικό και τα σχέδια για το Αρκαλοχώρι και το Καστέλι. "Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό που δεσμεύτηκε ότι μαζί με το ειδικό χωρικό θα γίνουν και τα σχέδια του Αρκαλοχωρίου και του Καστελίου. Είναι μία ευκαιρία η οποία δεν πρέπει να πάει χαμένη, μια τεράστια ευκαιρία για την περιοχή μας" πρόσθεσε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος.

  Ο μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάνου κ.κ. Ανδρέας ανέφερε ότι ο σεισμός ενεργοποίησε άμεσα την πολιτεία και ευαισθητοποίησε τους πολίτες. "Όλοι μαζί δίνουμε μία μάχη με αποφασιστικότητα, με τόλμη, με πίστη και με προσευχή" ανέφερε ο κ.κ. Ανδρέας, ο οποίος πρόσθεσε ότι "και αυτή την μάχη θα την κερδίσουμε γιατί είμαστε δυνατοί και γιατί έχουμε πίστη".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ