Τετάρτη, 15-Σεπ-2021 18:28
Πιλοτική δίκη για 60.000 υποθέσεις συνταξιούχων στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Του Παναγιώτη Στάθη
Μια απόφαση πιλότο για 60.000 υποθέσεις συνταξιούχων θα εκδώσει το προσεχές διάστημα η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Οι υποθέσεις αυτές εκκρεμούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και έχουν "παγώσει", όπως προβλέπει η νομοθεσία, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου. Πρόκειται για την πιλοτική δίκη στην οποία θα κριθεί η συνταγματικότητα ή μη των περικοπών των συντάξεων, της κατάργησης των τριών δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας), αλλά και ένα ακόμα ακανθώδες για τους συνταξιούχους θέμα: Αν οι αξιώσεις των απόμαχων του Δημόσιου τομέα υπάγονται σε διετή ή πενταετή παραγραφή.
Η υπόθεση εισήχθη σήμερα προς συζήτηση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου (πρόεδρος Ιωάννης Σαρμάς) μετά την υπ΄ αριθμ. 957/2021 απόφαση του 4ου Τμήματος, το οποίο παρέπεμψε στην Ολομέλεια τέσσερα προδικαστικά ερωτήματα.
Συγκεκριμένα:
α) Η συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των τριών επιδομάτων - δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας) των συνταξιούχων του Δημοσίου,
β) Η συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του νόμου 4093/2012 μετά τη έκδοση του νεώτερου νόμου 4387/2016,
γ) Εάν η παραγραφή των αξιώσεων (οι αποζημιωτικές αγωγές) των συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή
δ) Εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόμου 4734/2020 (άρθρο 33) αντιβαίνει ή όχι τις επιταγές του Συντάγματος και του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.