Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Σεπ-2021 16:25

  Με 5.000 ακίνητα ξεκινά η πώληση και επαναμίσθωση α’ κατοικίας

  Με 5.000 ακίνητα ξεκινά η πώληση και επαναμίσθωση α’ κατοικίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Προς τα τέλη του 2022 μετατίθεται η λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ο οποίος θα αποκτά υποχρεωτικά την πρώτη κατοικία ευάλωτων νοικοκυριών που αποτυγχάνουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους κατά το στάδιο του εξωδικαστικού μηχανισμού. Μέχρι τότε ισχύουν οι δικλείδες ασφαλείας του νέου πτωχευτικού νόμου, η άμεση έναρξη του 5ετούς στεγαστικού επιδόματος έως 210 ευρώ για ευάλωτους δανειολήπτες με πρώτη κατοικία, αλλά και το πρόγραμμα επιδότησης δανείων "Γέφυρα”, το οποίο παρατάθηκε για τρεις μήνες για αυτούς που έληγε τον Σεπτέμβριο.

  Ο Φορέας αυτός θα νοικιάζει την κατοικία στον πρώην ιδιοκτήτη-δανειολήπτη για 12 χρόνια, ο οποίος, παράλληλα, μπορεί να παίρνει στεγαστικό επίδομα. Ωστόσο, η λειτουργία του συγκεκριμένου φορέα, λόγω των διαδικασιών που απαιτούν διεθνή διαγωνισμό, μετατίθεται χρονικά κατά ένα χρόνο περίπου. Ήδη, βρίσκεται σε διαβούλευση το κείμενο για τον διαγωνισμό, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον μήνα. Ο διεθνής διαγωνισμός απαιτεί συγκεκριμένες διαδικασίες και χρονικές προθεσμίες που διαρκούν συνολικά εννέα μήνες τουλάχιστον. Οπότε εκτιμάται ότι θα είναι σε λειτουργία σε ένα χρόνο.

  Φορέας sales & leaseback

  Σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές, ο Φορέας αυτός θα έχει τη δυνατότητα να αποκτά μέχρι 5.000 ακίνητα-πρώτες κατοικίες ευάλωτων νοικοκυριών τον χρόνο. Το μέγεθος των 5.000 ακινήτων τον χρόνο έχει προκύψει βάσει του συνολικού αριθμού πρώτων κατοικιών ευάλωτων νοικοκυριών που εν δυνάμει μπορεί να βρεθούν σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμών, τα προγράμματα ρύθμισης των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης δανείων, αλλά, κυρίως, των διαδικασιών του νέου πτωχευτικού νόμου. 

  Για παράδειγμα, από την υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα μέχρι να απορριφθεί οποιαδήποτε μορφή ρύθμισης απαιτούνται πάνω από τρεις μήνες. Ενδεικτικά, ο νόμος δίνει μέχρι δύο μήνες μόνο για την εξέταση της αίτησης από τους πιστωτές προκειμένου αυτοί να απορρίψουν ή να παρουσιάσουν κάποια ρύθμιση στον δανειολήπτη. Στη συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία απόρριψης της πρότασης ή της ρύθμισης. 

  Εάν αποβούν όλες αυτές οι ενέργειες άκαρπες τότε ενεργοποιείται το στάδιο της 2ης ευκαιρίας-πτώχευσης, το οποίο και αυτό έχει συγκεκριμένα βήματα και χρονικές διάρκειες. Στο στάδιο αυτό, επίσης, έχει ρόλο ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων για την αγορά πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών που απέτυχαν να ρυθμίσουν τις οφειλές.

  Ο νέος φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών θα είναι αμιγώς ιδιωτικός και θα προκύψει από τον διεθνή διαγωνισμό. Στον διεθνή διαγωνισμό θα μπορεί να πάρει μέρος μία ιδιωτική εταιρεία ή ένα σχήμα ιδιωτικών κεφαλαίων. Το σχέδιο προβλέπει τη σύσταση και λειτουργία μόνο ενός ιδιωτικού φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης. Σε πρώτη φάση δεν θα φέρει καμία κρατική εγγύηση ή στήριξη, άμεσα ή έμμεσα, αν και στον νόμο προβλέπεται η πιθανότητα τυχόν κρατικής εγγύησης, ύστερα από απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

  30.000 αιτήσεις στον πτωχευτικό

  Ενδεικτικό των δικλείδων του νέου πτωχευτικού είναι το στοιχείο ότι από τις περισσότερες από 30.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους από την 1η Ιουνίου (ημέρα έναρξης νέου πτωχευτικού), μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί διαδικασίες ρύθμισης οφειλών ευάλωτων νοικοκυριών ή έχουν αποβεί άκαρπες. Σημειώνεται ότι κατά τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οφειλέτης προστατεύεται από πλειστηριασμούς. Οι πρώτες ρυθμίσεις αναμένονται στο τελευταίο τρίμηνο, ενώ αρκετά αργότερα θα προκύψουν οι περιπτώσεις πτώχευσης και δεύτερης ευκαιρίας ειδικά για ευάλωτους δανειολήπτες με πρώτη κατοικία.

  Έναρξη 5ετούς στεγαστικού επιδόματος

  Επίσης, στο τελευταίο τρίμηνο του έτους αναμένονται οι πρώτες αιτήσεις μέσω της πλατφόρμας προκειμένου να εγκριθούν και να λάβουν το πενταετές στεγαστικό επίδομα. Το επίδομα αυτό αφορά μόνο σε δανειολήπτες με ενήμερα δάνεια ή ρυθμισμένα μέσα από την πλατφόρμα του νέου πτωχευτικού. Επίσης, θα πρέπει να ανήκουν στους ευάλωτους οφειλέτες και το επίδομα να αφορά στην πρώτη κατοικία.

  Η έννοια του ευάλωτου οφειλέτη ορίζεται λεπτομερώς από τον νόμο και στις 4 Αυγούστου 2021 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ότι απαιτείται ειδική βεβαίωση προκειμένου να την προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι για το 5ετές στεγαστικό επίδομα. Συγκεκριμένα, ισχύουν 13 εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προκειμένου να θεωρείται κάποιος οφειλέτης ευάλωτος. Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η βεβαίωση θα εκδίδεται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, ύστερα από αίτηση. Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα αυτή είναι ανοικτή.

  Το στεγαστικό αυτό επίδομα, το οποίο θα φτάνει μέχρι τα 210 ευρώ το μήνα, θα μπορεί να συνεχιστεί και στην περίπτωση των δανειοληπτών που το σπίτι τους θα καταλήξει στον Φορέα. Το ποσοστό επιδότησης εξαρτάται από το εάν το δάνειο είναι ενήμερο ή πόσες ημέρες καθυστέρηση είχε πριν από την ένταξή του στον εξωδικαστικό μηχανισμό του νέου πτωχευτικού.

  Το στεγαστικό επίδομα, η "Γέφυρα 1” που είναι σε ισχύ και μάλιστα παρατείνεται για επιπλέον τρεις μήνες (για αυτούς που έληγε η επιδότηση τον Σεπτέμβριο), αλλά και τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τα προγράμματα σταδιακής επαναφοράς δόσης και ρυθμίσεων από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, θεωρούνται ανάχωμα στην απότομη αύξηση των νέων κόκκινων δανείων και πλειστηριασμών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τις αρχές του 2020 μέχρι σήμερα, σε διάφορα προγράμματα προστασίας και ρυθμίσεων έχουν ενταχθεί δάνεια άνω των 50 δισ. ευρώ.

  Τα βασικότερα κριτήρια για να θεωρηθεί κάποιος ευάλωτος οφειλέτης είναι τα εξής:

  - η αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ

  - το υπόλοιπο της οφειλής να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ. Στην οφειλή αυτή συνυπολογίζονται λογιστικοποιημένοι τόκοι από τους πιστωτές

  - το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά το μέγιστο ποσό των 45.000 ευρώ (17.000 ευρώ για έναν ενήλικα, συν 13.000 ευρώ για την/τον σύζυγο και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί -μέχρι τρία).

  - οι καταθέσεις της οικογένειας να μην ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ

  - η συνολική ακίνητη περιουσία της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένης της κύριας κατοικίας, να μην ξεπερνά τις 500.000 ευρώ

  - η αξία των μεταφορικών μέσων που αποκτήθηκαν εντός της τελευταίας 3ετίας να μην ξεπερνά τις 80.000 ευρώ.

  Ακόμη, ισχύουν και τα κριτήρια που αφορούν στις περιπτώσεις που ορίζουν τους πληττόμενους από την πανδημία και τους επιλέξιμους για το πρόγραμμα "Γέφυρα 2”, σε περίπτωση ανέργων, φυσικών προσώπων με επιχειρηματική δραστηριότητα ή εταίρων προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιρειών κ.λπ.

  Στην περίπτωση του στεγαστικού επιδόματος, ο ευάλωτος οφειλέτης θα πρέπει να έχει και στεγαστικό δάνειο για πρώτη κατοικία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ