Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Σεπ-2021 08:17

  Πώς τίναξαν την μπάνκα οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις

  Πώς τίναξαν την μπάνκα οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ξεπέρασαν ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις οι δύο μεγάλες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις που ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, η πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών και κυρίως η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

  Το συνολικό ύψος των εσόδων από τις δύο πωλήσεις  φτάνει τα 2,849 δισ. ευρώ, όταν οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν τα συνολικά έσοδα στα επίπεδα πέριξ των 2,2 δισ. ευρώ. Το υπερτίμημα δηλαδή για τις δύο πωλήσεις ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ.

  Μάλιστα τα 2,116 δισ. ευρώ για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, που πραγματοποιείται χωρίς την παραχώρηση του μάνατζμεντ, συνιστά ποσό ρεκόρ για αποκρατικοποίηση στη χώρα μας.

  Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, το τίμημα για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις και εξασφαλίζει πολύτιμους πόρους, τους οποίους η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού θα διαθέσει σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού του δικτύου της, ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών και καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

  Η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και η πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, με τη βελτιωμένη προσφορά της Italgas, που έφτασε τα 733.000.000 ευρώ, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, "αποδεικνύουν την ανάταση του επενδυτικού περιβάλλοντος και την εμπιστοσύνη των ξένων θεσμικών, αλλά και στρατηγικών επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από μια ακόμα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, αυτή τη φορά από τον οίκο Scope Rating".

  Εκτός όμως από το θετικό μήνυμα για την ελληνική οικονομία γενικότερα, η επιτυχής έκβαση των δύο αποκρατικοποιήσεων στέλνει ισχυρό μήνυμα για τις προοπτικές της εγχώριας ενεργειακής αγοράς.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από το ποσό ρεκόρ που θα διαθέσει για την είσοδό της στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΔΔΗΕ η Macquarie, η επένδυση της Italgas στη χώρα μας θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ εάν ληφθεί υπόψη και η εξαγορά του 49% με το μάνατζμεντ της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

  Για την επίτευξη των υψηλών τιμημάτων, σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι οι ρυθμιζόμενες αποδόσεις των διαχειριστών των δικτύων διανομής σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο έχουν προσδιοριστεί σε υψηλά επίπεδα, σε ένα διεθνές περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων που ευνοεί σημαντικά τις σταθερές εγγυημένες αποδόσεις των επενδύσεων σε υποδομές.

  Και βέβαια ως πόλος έλξης για τους νέους μετόχους των δύο ενεργειακών εταιρειών λειτούργησαν τα σημαντικά επενδυτικά προγράμματα που έχουν μπροστά τους τόσο ο ΔΕΔΔΗΕ (υπογειοποιήσεις, έξυπνοι μετρητές) όσο και η ΔΕΠΑ Υποδομών (επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 300 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΔΑ).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ