Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 22-Αυγ-2021 07:57

  Μπήκαν τα πρώτα έσοδα στο ταμείο του τουρισμού

  Για την επόμενη ημέρα εργάζονται οι τουριστικοί πράκτορες της Ελλάδας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Τα πρώτα έσοδα μπήκαν ήδη στο ταμείο του τουρισμού. Η απόκλιση βέβαια σε σύγκριση με τη χρονιά ρεκόρ του 2019 είναι ακόμη πολύ μεγάλη, εντούτοις υπάρχει η αισιοδοξία πως θα καλυφθεί ένα μέρος των ζημιών που έχει αφήσει πίσω της η πανδημία μέχρι τώρα και πως θα πετύχουμε το φετινό στόχο για επανάκτηση του 50% -τουλάχιστον- των εσόδων που έφερε ο τουρισμός πριν δύο χρόνια. 

  Τις προσδοκίες ανεβάζουν οι πολύ καλές επιδόσεις που, όπως αναφέρουν επιχειρηματίες της αγοράς, σημείωσαν ο Ιούλιος και κυρίως ο Αύγουστος σε επίπεδο αφίξεων και εσόδων.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος για το ισοζύγιο πληρωμών, στο πρώτο εξάμηνο οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών μειώθηκαν κατά 20,4% σε σχέση με πέρσι, όμως οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 51,% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 20% των εισπράξεων του 2019.

  Τον Ιούνιο μόνο, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση, ως αποτέλεσμα επιδράσεων βάσης λόγω των χαμηλών επιπέδων τους το 2020. Ωστόσο, οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν σε επίπεδο που αντιστοιχεί μόλις στο 31% των εισπράξεων του ίδιου μήνα του 2019. 

  Ειδικότερα, στο εξάμηνο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν σε 1,1 δισ. ευρώ, έναντι 5,41 δισ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019 και 734 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

  790 εκατ. ευρώ ήταν τα έσοδα του Ιουνίου φέτος, έναντι 2,55 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019 και μόλις 83 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρσι.

  Σημειώνεται πως επισήμως η φετινή τουριστική περίοδος ξεκίνησε από τα μέσα Μαΐου, από το δεύτερο δεκαπενθήμερο εντούτοις του Ιουνίου ξεκίνησε να γίνεται εντονότερη η ροή των αφίξεων από το εξωτερικό.

  Άλλαξε η εικόνα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο

  Η εικόνα αλλάζει σημαντικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που ούτως ή άλλως παραδοσιακά για τον ελληνικό τουρισμό αποτελούν μήνες αιχμής. Ο Ιούλιος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έφερε έσοδα που κυμάνθηκαν στο 70-75% των εσόδων του 2019. Τον Ιούλιο πριν δύο χρόνια οι ταξιδιωτικές εισπράξεις είχαν φτάσει τα 3,645 δισ. ευρώ.  Tον Αύγουστο του 2020 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1,373 δισ. ευρώ, έναντι 4,104 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

  Με βάση το παραπάνω δίμηνο, θεωρείται πως στο σύνολο της χρονιά ο τουρισμός θα πετύχει το 50% των 18,2 δισ. ευρώ που έφερε ο τουρισμός το 2019.

  Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί είναι ακόμη μακρύς. Επιχειρηματίες του τουρισμού αναφέρουν πως θα χρειαστούν ακόμη τρία χρόνια προκειμένου η ταξιδιωτική βιομηχανία να ανακάμψει πλήρως, υπό την προϋπόθεση βέβαια πως το μέτωπο της πανδημίας θα μπει σε τροχιά ύφεσης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ