Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Ιουλ-2021 16:09

  Ταμεία: Κορονο-χρέη 1,5 δισ. ευρώ σε 72 δόσεις

  Ταμεία: Κορονο-χρέη 1,5 δισ. ευρώ σε 72 δόσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Κορονο-χρέη ύψους έως και 1,5 δισ. ευρώ βρίσκονται στο "κάδρο" της νέας ρύθμισης των 72 δόσεων. Ο λόγος για τις νέες οφειλές προς τα Ταμεία, οι οποίες "γεννήθηκαν" σε βάρος των πληττόμενων επιχειρηματιών κατά της διάρκειας της πανδημίας  (Μάρτιος 2020-Ιούλιος 2021) και οι οποίες θα μπορούν να ρυθμιστούν με τη νέα ρύθμιση την οποία έφερε με τροπολογία ο Υπ. Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης των έως 36 άτοκων ή 37 έως 72 έντοκων δόσεων.

  Η πρώτη δόση  για όποιον ενταχθεί στις 72 δόσεις θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2022, αφού, φυσικά, έχει έως τότε γίνει η υποβολή της σχετικής αίτησης (σ.σ. ένταξης στη ρύθμιση).

  Παράλληλα, όσοι πληττόμενοι επιχειρηματίες έχασαν, κατά τη διάρκεια της πανδημίας (σ.σ. μεταξύ Μαρτίου 2020-Ιουλίου 2021) τη ρύθμιση στην οποία είχαν ενταχθεί (πχ 120 δόσεις) μπορούν να επανενταχθούν, καταβάλλοντας μόνο τις δόσεις Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2021 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021.

  Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη των Ταμείων αναφέρουν πως η "καθαρή"  (δηλαδή αφού αφαιρεθούν οι "ζημιές" από τις αναστολές συμβάσεων, οι οποίες όμως καλύφτηκαν από το κράτος) απώλεια εσόδων από εισφορές από το Μάρτιο του 2020, οπότε και ξέσπασε η πανδημία, μαζί και τα lockdown, ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

  Εκτιμάται ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών αφορά επιχειρηματίες (εργοδότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυταπασχολούμενους), οι οποίοι ανήκαν σε πληττόμενους κλάδους.

  Συνεπώς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αντίστοιχα συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αυτών θα μπορέσει να ρυθμιστεί.

  Όσον αφορά τις οφειλές των μη πληττόμενων επιχειρηματιών μπορούν να εξοφληθούν σταδιακά με την υφιστάμενη "πάγια ρύθμιση" των 12 δόσεων.

  Στελέχη των ταμείων αναφέρουν στο Capital.gr πως η νέα ρύθμιση θα μπορούσε να υποσκελίσει το αργότερο από τις αρχές του 2022  (οπότε θα πρέπει να πληρωθεί η 1η δόση), τη μείωση των εσόδων από ρυθμίσεις, η οποία σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

  Η μείωση αυτή έχει εγγραφεί ήδη στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και φτάνει φέτος το 35% σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαν αποτυπωθεί στην εισηγητική έκθεση του κράτους προϋπολογισμού.

  Πιο αναλυτικά:

  1. Ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών

  Ρυθμίζονται τα χρέη από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές που δημιουργήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα της πανδημίας, δηλαδή από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021.

  Στο νέο καθεστώς ρυθμίσεων μπορούν να ενταχθούν τόσο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές είχαν ήδη λάβει παράταση καταβολής έως 31 Δεκεμβρίου 2021, όσο και οφειλές οι οποίες κατέστησαν απαιτητές από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31η Ιουλίου 2021 και αφορούν σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες με ΚΑΔ που θα οριστούν σε σχετική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών.

  Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ρυθμίσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές σε έως 72 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 50 ευρώ. Προγράμματα ρυθμίσεων έως 36 μηνιαίες δόσεις θα είναι άτοκα. Οι ρυθμίσεις από 37-72 δόσεις θα επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 2,5%.

  Ο οφειλέτης θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου των ρυθμισμένων οφειλών, άτοκα. Η υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται με την καταβολή της πρώτης δόσης έως 31 Ιανουαρίου 2022, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου (μέσα στην ίδια προθεσμία) μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ή, όπου αυτό δεν είναι δυνατό, μέσω του e-ΕΦΚΑ. Αρμόδια όργανα για την έκδοση της απόφασης υπαγωγής στη ρύθμιση –με την οποία καθορίζονται το ποσό κάθε δόσης, ο αριθμός των δόσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια- είναι οι προϊστάμενοι των περιφερειακών υπηρεσιών των ΚΕΑΟ.

  Με την ενεργοποίηση της ρύθμισης, ο οφειλέτης θα λαμβάνει αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας δίμηνης ισχύος, ενώ αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητής και ακίνητης περιουσίας. Επίσης αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις και η εκτέλεση των σχετικών ποινών.

  Η ρύθμιση χάνεται στην περίπτωση που δεν καταβληθούν δύο δόσεις, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την απώλεια και όλων των ευεργετημάτων, ενώ το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής θα καθίσταται άμεσα απαιτητό.

  2. "Δεύτερη ευκαιρία" για ρύθμιση στους πληγέντες από την πανδημία

  Γίνεται δυνατή η επανένταξη σε καθεστώς ρυθμίσεων για όσους επλήγησαν από την πανδημία και απώλεσαν τη ρύθμισή τους από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021.

  Οι ωφελούμενοι από την εν λόγω ρύθμιση, είναι όσοι εργοδότες και ελεύθεροι επαγγελματίες βρισκόταν ήδη σε καθεστώς παράτασης καταβολής δόσεων για ρυθμίσεις, αλλά και όσοι έχουν κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας που θα περιλαμβάνεται σε σχετική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Επιπλέον και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις με τους εν λόγω ΚΑΔ, που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μεταξύ 1ης Μαρτίου 2021 και 31 Ιουλίου 2021  θα μπορούν να επανενταχθούν σε τυχόν ρυθμίσεις των ασφαλιστικών τους εισφορών.

  Προϋπόθεση για την επανένταξη σε ρύθμιση, είναι η καταβολή δύο δόσεων (Αυγούστου και Σεπτεμβρίου) μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021. Η επανένταξη γίνεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις της ρύθμισης που χάθηκε αρχικά.

  Διαβάστε ακόμη

  * Υπουργείο Εργασίας: Πώς θα ρυθμιστούν τα ασφαλιστικά χρέη της πανδημία

  * Τι προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο για συντάξεις και εισφορές


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ