Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Ιουλ-2021 17:00

  Scope Ratings: Διατηρεί την πρόβλεψη για εκρηκτική ανάπτυξη 6,5% στην Ελλάδα φέτος παρά τη "Δέλτα"

  Αναθεωρούνται προς τα πάνω οι προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η Ελλάδα οδεύει προς μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη φέτος και αλλά και την επόμενη χρονιά, υποστηριζόμενη από την απελευθέρωση της συσσωρευμένης ζήτησης, τη συνέχιση της νομισματικής και δημοσιονομικής τόνωσης καθώς και την εκταμίευση των πόρων της Ε.Ε, όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings σε νέα έκθεσή του. Ωστόσο τονίζει ότι η χώρα είναι ευάλωτη σε άλλη μία υποτονική τουριστική σεζόν, καθώς τα κρούσματα Covid-19 αυξάνονται ξανά.

  Τον Ιούνιο, η Scope Ratings αναθεώρησε την πρόβλεψη της ανάπτυξης της Ελλάδας το 2021 στο 6,5%, ενώ τοποθέτησε την ανάπτυξη το 2022 στο 3,6%, ωστόσο αναγνωρίζει, όπως επισημαίνει, τον κίνδυνο για την οικονομία από την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα στον πολύ σημαντικό τουριστικό τομέα κατά τη θερινή περίοδο. Παρόμοια με πολλά άλλα μέρη της Ευρώπης, τα επιβεβαιωμένα καθημερινά κρούσματα Covid-19 στην Ελλάδα έχουν φτάσει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αν και η θνησιμότητα έχει παραμείνει μέχρι στιγμής χαμηλή, με το 45% των Ελλήνων να έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Ωστόσο, η αύξηση των ποσοστών μόλυνσης είχε ως αποτέλεσμα την εκ νέου υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι αυστηρότεροι ταξιδιωτικοί περιορισμοί από και προς την Ελλάδα.

  "Δεδομένου του διαρκούς αντίκτυπου του SARS-CoV-2 στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και στην προθυμία των ταξιδιωτών να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για διακοπές, αναγνωρίζουμε τους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εν μέρει λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας του ταξιδιωτικού τομέα", επισημαίνει ο Ντένις Σεν, ο νέος επικεφαλής της Scope για την Ελλάδα. Οι εισπράξεις του τουριστικού τομέα ανήλθαν μόνο στο 6,7% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του 2021 έως τον Απρίλιο -κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 2012, σε σύγκριση με περίπου 27,3% λίγο πριν από την κρίση, όπως προσθέτει.

  "Ωστόσο, οι οικονομικές επιδόσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μπορεί, από μόνες τους, να είναι επαρκείς για να εξασφαλίσουν αρκετά ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα συνολικά φέτος", τονίζει ο Σεν. "Το ΑΕΠ α’ τριμήνου (4,4% σε τριμηνιαία βάση) ήταν πολύ καλύτερο από το αναμενόμενο, και "μεταφράζεται" σε συνεχιζόμενη ανοδική τάση στις εκτιμήσεις ανάπτυξης του 2021, όπως τονίζει.

  Τα δεδομένα μετά το πρώτο τρίμηνο ήταν επίσης ισχυρά, όπως τονίζει η Scope, χάρη και στο reopening της οικονομίας. Τα δεδομένα υψηλής συχνότητας όπως οι δείκτες PMI, το οικονομικό κλίμα, η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις έχουν δώσει θετικά σήματα για μία ισχυρή πορεία στο ΑΕΠ και στο β’ τρίμηνο, κατά τον οίκο. 

  Σε αυτό το πλαίσιο, παρά την παρατηρούμενη αδυναμία στα διεθνή ταξίδια, το ελληνικό ΑΕΠ έχει υποστηριχθεί φέτος από την απελευθέρωση της συσσωρευμένης εγχώριας ζήτησης, καθώς δαπανώνται οι εξοικονομήσεις και λόγω και της χαμηλής βάσης σύγκρισης έναντι του ΑΕΠ του 2020, εξηγεί ο Σεν.

  Ο οίκος αναφέρεται και στο Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνοντας πως η  Ελλάδα είναι ένας από τους κύριους δικαιούχους των πόρων του ως ποσοστό του ΑΕΠ, κάτι που θα ενισχύσει επίσης την ανάπτυξη στη χώρα, μέσω των υψηλότερων ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων. Ωστόσο, τονίζει πως η επιτυχία της Ελλάδας στην απορρόφηση πόρων της ΕΕ ήταν ιστορικά μέτρια εντός της ΕΕ των 27, φθάνοντας στο 56% το 2014-2020.

  Παράλληλα αναφέρει, πως οι οικονομικές αδυναμίες της Ελλάδας περιλαμβάνουν την υψηλή διαρθρωτική ανεργία και τις χαμηλές επενδύσεις, αν και η Scope αναμένει ότι η ανεργία θα περιοριστεί ελαφρώς στο 16,1% το 2021, ενώ θα παραμείνει περίπου στο 16,1% το 2022, μετά το16,5% το 2020.

  Συνέχιση της στήριξης της ΕΚΤ και μετά το τέλος του PEPP

  Το σοκ της Covid-19 σίγουρα πάντως έχει δημιουργήσει πολλές προκλήσεις για την ελληνική οικονομία μετά τη σημαντική συρρίκνωση της παραγωγής της τάξης του 7,8% του περασμένου έτους. Όμως, η ελληνική οικονομία υποστηρίχθηκε εξίσου από έντονες "απαντήσεις" από την ΕΚΤ και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, οι οποίες και στήριξαν την πιστοληπτικη΄ς αξιολόγηση της χώρας.

  Όπως επισημαίνει η Scope, δεδομένου ότι η ΕΚΤ σχεδιάζει να αποχωρήσει από την έκτακτη πολιτική στήριξης που εφάρμοσε λόγω της πανδημίας, όπως το πρόγραμμα PEPP, το 2022, ενδέχεται να επιδιώξει την ταυτόχρονη αύξηση των αγορών υπό το κλασσικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PSPP) ως κίνηση γέφυρας για την εξασφάλιση της ομαλής μετάβασης των αγορών καθώς και για τη διατήρηση των ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης κατά το ξεκίνημα της ανάκαμψης. "Δεν αποκλείουμε η ΕΚΤ να εξετάσει το ενδεχόμενο προσαρμογών στους όρους του PSPP το επόμενο έτος επιτρέποντας και τις αγορές ελληνικών ομολόγων, εάν χρειαστεί", σημειώνει ο αναλυτής.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως η Scope βαθμολογεί την Ελλάδα με ΒΒ και θετικές προοπτικές, ενώ η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγησή της είναι στις 10 Σεπτεμβρίου. 

  Η ΕΚΤ αποδέχεται επί του παρόντος το ελληνικό δημόσιο χρέος τόσο ως εγγύηση (με το waiver να λήγει τον Ιούνιο του 2022) και ως επιλέξιμο για αγορές υπό το PEPP (τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2022). Η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές έχει υποστηριχθεί από τη βοήθεια της ΕΚΤ, με το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων να κινείται σήμερα στις 107 μονάδες βάσης και κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από κρίση χρέους, ενώ στα αρνητικά έχουν "γυρίσει" οι αποδόσεις του 5ετούς.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Λαγκάρντ: Δεν υπήρξε ομοφωνία στο Δ.Σ. για την αλλαγή στο guidance

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ