Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Ιουλ-2021 07:38

  Τι ισχύει για τις επαγγελματικές μισθώσεις

  Τι ισχύει για τις επαγγελματικές μισθώσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Η διάρκεια των επαγγελματικών μισθώσεων των επιχειρήσεων, η λειτουργία των οποίων έχει ανασταλεί με κρατική εντολή στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, παρατείνεται για διάστημα ίσο με τον χρόνο αναστολής της οικονομικής τους δραστηριότητας. Αυτό προβλέπει το άρθρο 57 του νόμου 4818/2021 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ την Κυριακή, μέσω του οποίου παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η ρύθμιση αυτή θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για εξώσεις. 

  Η παράταση των επαγγελματικών μισθώσεων εφαρμόζεται αναδρομικά για το διάστημα από τις 14 Μαρτίου του 2020 και μετά και καταλαμβάνει όλες τις ενεργές μισθώσεις, καθώς και τις μισθώσεις, οι οποίες έληξαν μετά τις 7 Νοεμβρίου του 2020 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου. 

  Η παράταση της διάρκειας της μίσθωσης γίνεται από τον μισθωτή, εφόσον το επιθυμεί, με έγγραφη δήλωσή του προς τον εκμισθωτή, μέχρι την 31η Ιουλίου του 2021 και καθίσταται υποχρεωτική για τον εκμισθωτή. Δικαιούχος παράτασης της διάρκειας της επαγγελματικής μίσθωσης είναι κάθε μισθωτής που πληροί τα κριτήρια υπό την προϋπόθεση ότι, κατά τον χρόνο της δήλωσης δεν οφείλει κανενός είδους μίσθωμα προς τον εκμισθωτή. Η παράταση της διάρκειας της μίσθωσης λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, αποτελεί αποκλειστικά και μόνο αναπλήρωση του χρόνου αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή και δεν δημιουργεί οποιαδήποτε άλλα δικαιώματα και υποχρεώσεις στα μέρη της σύμβασης επαγγελματικής μίσθωσης. 

  Αυτή η ρύθμιση εφαρμόζεται αναλογικά και στις περιπτώσεις επαγγελματικών υπομισθώσεων, εφόσον η δραστηριότητα του υπομισθωτή έχει ανασταλεί με κρατική εντολή, ανεξαρτήτως της αναστολής ή μη, της δραστηριότητας του υπεκμισθωτή/μισθωτή. Η έγγραφη δήλωση του υπομισθωτή απευθύνεται προς υπεκμισθωτή και εκμισθωτή και είναι υποχρεωτική για αμφότερους. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ