Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Ιουλ-2021 09:45

  Σε διελκυστίνδα κυβέρνηση-τράπεζες για τη χρηματοδότηση της οικονομίας

  Τα σχέδια εξωστρέφειας των ελληνικών τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Αποτέλεσμα μπορεί να μην προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση του υπ. Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, με εκπροσώπους τραπεζών και επιχειρήσεων για τη χρηματοδότηση της οικονομίας εν όψει των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ωστόσο, όλες οι πλευρές είχαν την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους και να συμφωνήσουν να συνεργαστούν για λύση. Μάλιστα ορίστηκε νέα συνάντηση προς τα τέλη Αυγούστου, όπου ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή όλων των πλευρών θα εξετάσουν τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τους περιορισμούς προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα. Εξάλλου, μέχρι τότε αναμένονται τα πρώτα 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα χρειαστούν δάνεια περίπου 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του δ’ τριμήνου.

  Από την πλευρά της κυβέρνησης, το υπ. Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια ώστε να χρηματοδοτηθούν όσο περισσότερες βιώσιμες επιχειρήσεις και βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια, ώστε να αξιοποιηθεί η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης για ανάπτυξη και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Ωστόσο, έγινε σαφές ότι οι χρηματοδοτήσεις θα πρέπει να αφορούν μόνο σε βιώσιμες επιχειρήσεις και ότι τα δάνεια που προβλέπονται από το Ταμείο Ανάπτυξης θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις και όχι για ρευστότητα ή κεφάλαιο κίνησης. Μάλιστα, από το υπ. Ανάπτυξης υπήρξε παρουσίαση των κριτηρίων και των επιλέξιμων επενδύσεων από το Ταμείο Ανάπτυξης.

  Επίσης, η κυβέρνηση έκανε σαφές ότι πέραν από τις επιχορηγήσεις, προβλέπονται δάνεια και ίδια συμμετοχή, σε αναλογία 40%, 40% και 20%, αντίστοιχα. Συνεπώς, θα χρειαστούν και ίδια κεφάλαια, όπου η μεγέθυνση των επιχειρήσεων παίζει σημαντικό ρόλο, ενώ σε αυτό θα συμβάλουν πόροι από το ΕΣΠΑ και προγράμματα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες.

  Ακόμη, έγινε σαφές ότι σήμερα μπορεί όλες οι επιχειρήσεις να μην πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια ή τις επιλέξιμες επενδύσεις του Ταμείου Ανάπτυξης, αλλά οι πόροι αυτοί θα είναι διαθέσιμοι μέχρι το 2026. Συνεπώς, με τις μεταρρυθμίσεις που προχωρά η κυβέρνηση, οι οποίες στοχεύουν και στον εταιρικό μετασχηματισμό και τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων και στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη που θα έρθει και τους πόρους από άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, αρκετές επιχειρήσεις θα μπορούν να επωφεληθούν στο μέλλον.

  Δηλαδή, έγινε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πιέζει τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις που δεν πληρούν τα κριτήρια ή δεν είναι βιώσιμες. Από την άλλη πλευρά, τράπεζες και επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να αξιοποιηθεί η ευκαιρία αυτή και να χρηματοδοτηθούν περισσότερες μονάδες, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας οικονομίας δύο ταχυτήτων.

  Ένα επιπλέον σημαντικό στοιχείο που θίχθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης κατά την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τραπεζών και επιχειρήσεων είναι ότι το Δημόσιο ούτε μπορεί να προσφέρει εγγυήσεις για τη μείωση του πιστωτικού κινδύνου, ούτε οι τράπεζες θα πρέπει να μετακυλήσουν όλο τον κίνδυνο στο ύψος του επιτοκίου.

  Από την πλευρά τους οι τράπεζες επανέλαβαν ότι η αξιολόγηση και η κατανομή των πόρων με 40% τραπεζική χρηματοδότηση και 20% ίδια συμμετοχή από τις επιχειρήσεις ήδη ενέχει κίνδυνο. Ωστόσο, από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, μόνο το 20% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι κερδοφόρες και έχουν τέτοια εταιρική μορφή που μπορούν να είναι επιλέξιμες σε δάνεια. Όσο, δηλαδή είναι το ποσοστό των εγκρίσεων σε αιτήματα για δανεισμό. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 160.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όταν όλες οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών επιχειρήσεων υπολογίζονται σε 800.000. Όμως, από αυτές σχεδόν οι 300.000 είναι εκείνες που θεωρούνται επιχειρήσεις (απασχολούν εργαζόμενους, προσδοκούν κέρδη από το μέρισμα, κλπ), όπως δημοσίευσε το "Κ” το περασμένο Σάββατο.

  Πέραν των στοιχείων αυτών, οι ελληνικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες από την εποπτεία να εφαρμόζουν συγκεκριμένα κριτήρια για τον υπολογισμό του πιστωτικού κινδύνου, τις χρηματοδοτήσεις, τις προβλέψεις κά. Μόλις το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ξεκίνησε την εντατική μείωση των κόκκινων δανείων και ακόμα χρειάζεται δρόμος μέχρι να επιτευχθεί το μονοψήφιο ποσοστό έως το 2022. Συνεπώς, δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα κόκκινα δάνεια.

  Οι επιχειρήσεις υποστήριξαν ότι οι μικρομεσαίες μονάδες συμβάλλουν με 14% στο ΑΕΠ και με το 86% στην απασχόληση. Συνεπώς, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η πραγματικότητα αυτή και να υπάρξουν δράσεις για μεγέθυνση επιχειρήσεων, όπως κίνητρα και μεγαλύτερη συμβουλευτική από την πλευρά των τραπεζών. Τα λουκέτα από οικονομία δύο ταχυτήτων, αν τελικά επιλέξιμες είναι μόνο 30.000 επιχειρήσεις, θα προσθέσουν επιπλέον 2 εκατ. ανέργους δημιουργώντας κινδύνους στην οικονομία και στις ίδιες τις τράπεζες.

  Ακόμη, εκπρόσωποι των επιχειρήσεων ζήτησαν να εξεταστεί από τις τράπεζες η αξιολόγηση της βιωσιμότητας επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων, χωρίς η έννοια της βιωσιμότητας να εξαρτάται από την ύπαρξη εξασφαλίσεων. Επίσης, έθιξαν το θέμα της ανθεκτικότητα της πλειονότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κατά τη 10ετή κρίση, την οποία ακολούθησε η πανδημία.

  Κατά τη συζήτηση προτάθηκε επίσης η δημιουργία μητρώων δανειοληπτών ώστε να υπάρχει διαφάνεια και άμεση πληροφόρηση για το αν και ποιες επιχειρήσεις χρηματοδοτούνται συνεχώς και κάποιες όχι. Προς αυτή την κατεύθυνση, το υπ. Οικονομικών προχωρά στη δημιουργία Γενικού Μητρώου Πιστώσεων, όπως έχει αναφέρει και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Γιώργος Ζαββός. Αυτό θα βοηθήσει στη διαφάνεια, τη μείωση του κόστους δανεισμού και την παρακολούθηση της φερεγγυότητας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ