Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Ιουλ-2021 14:30

  Capital Economics: Η μετάλλαξη Δέλτα σύντομα μπορεί να "χτυπήσει" τον τουρισμό σε χώρες όπως η Ελλάδα

  Capital Economics: Η μετάλλαξη Δέλτα σύντομα μπορεί να "χτυπήσει" τον τουρισμό σε χώρες όπως η Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η προφανής επιτυχία των εμβολίων στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης και των θανάτων από τη μετάλλαξη Δέλτα, σημαίνει ότι δεν αποτελεί σημαντική απειλή για την ανάκαμψη στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες. Ωστόσο, η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης αποτελεί μια πιο σημαντική απειλή για την ανάκαμψη σε πολλές περιοχές στις αναδυόμενες αγορές, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα, όπως εκτιμά η Capital Economics. Παράλληλα, προειδοποιεί, πως υπάρχει σημαντικός κίνδυνος και για τις ευρωπαϊκές χώρες που "στηρίζονται" στον τουρισμό, όπως η Ελλάδα, εάν αρχίσουν να επιβάλλονται και πάλι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω της ταχείας εξάπλωσης της Δέλτα.

  Όπως αναφέρει η Capital Economics, έχοντας μειωθεί απότομα από τον Μάιο, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων διεθνώς άρχισε να αυξάνεται ξανά τις τελευταίες εβδομάδες. Η αύξηση αυτή συγκεντρώνεται προς το παρόν σε περιορισμένες χώρες στην Ευρώπη (κυρίως σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ισπανία) και στην Ασία (Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Ινδονησία). 

  Η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην εξάπλωση της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, όπως σημειώνει η Capital Economics, και πλέον αποτελεί το κυρίαρχο στέλεχος σε πολλές χώρες. Δεδομένου του πόσο μεταδοτική είναι, είναι θέμα χρόνου να αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα στις χώρες όπου κυριαρχεί.

  Όπως επισημαίνει ο οίκος, το μάθημα του τελευταίου έτους ήταν ότι η οικονομική ζημία δεν προκαλείται από τον ίδιο τον ιό, αλλά από τις προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσής του. Μέχρι πρόσφατα, αυτό θα φαινόταν αμφιλεγόμενο: η σοβαρή ασθένεια και ο θάνατος που προκαλεί ο κορονοϊός απαιτούσαν μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσής του, πράγμα που σήμαινε την αποδοχή μιας απότομης πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο η ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων έχει αλλάξει την εικόνα.

  Τα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι τα εμβόλια μείωσαν σημαντικά τις νοσηλείες και τους θανάτους από Covid-19. Στα δύο πρώτα κύματα του ιού, που εμφανίστηκαν πριν από την εκτεταμένη διάθεση εμβολίων, οι νοσηλείες κινούνταν με χρονική υστέρηση σε σχέση με τις λοιμώξεις κατά περίπου δύο εβδομάδες και οι θάνατοι κατά περίπου τέσσερις εβδομάδες. Στο τρέχον κύμα, τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται τον Μάιο, αλλά υπήρξε μόνο μια μέτρια αύξηση στις νοσηλείες και ουσιαστικά καμία αύξηση των θανάτων, με τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης να μην δέχονται πίεση. Καθώς οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις, παρά την άρση των περιορισμών, θα προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους στην πρόσφατη εκτόξευση των κρουσμάτων στο Ην. Βασίλειο, ωστόσο αυτό θα θέσει μικρό εμπόδιο στην ευρύτερη ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας, καθυστερώντας την κάποιους μήνες. Η Capital Economics πλέον αναμένει ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα επιστρέψει στα επίπεδα του ΑΕΠ προ πανδημίας τον Οκτώβριο, αντί τον Αύγουστο που προέβλεπε πριν.

  Η κατάσταση παραμένει σε εξέλιξη. Ωστόσο, η μέχρι τώρα εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνει ότι τα ποσοστά εμβολιασμού διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό της οικονομικής ζημίας που προκαλείται από τη Δέλτα. Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι όλα τα εμβόλια παρέχουν καλή προστασία από σοβαρή νόσηση, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε την κλίμακα του εμβολιασμού που απαιτείται για να διατηρηθούν τα συνολικά επίπεδα νοσηλείας και θανάτων χαμηλά, αναφέρει η Capital Economics. Λίγες χώρες σήμερα έχουν το ίδιο επίπεδο εμβολιασμών του πληθυσμού με αυτό του Ην. Βασιλείου, αλλά με τους τρέχοντες ρυθμούς οι περισσότερες προηγμένες οικονομίες θα φτάσουν σε αυτό τον επόμενο μήνα. 

  Οι ανεπτυγμένες χώρες που έχουν μείνει σημαντικά πίσω στο μέτωπο του εμβολιασμού  είναι η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ιαπωνία. Ενώ η Ιαπωνία έχει επιταχύνει τον ρυθμό των εμβολιασμών τους τελευταίους μήνες, η Αυστραλία δεν θα φτάσει στα επίπεδα προστασία που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο πριν τις αρχές του επόμενου έτους και η Νέα Ζηλανδία ακόμη αργότερα. Η Κίνα έχει δείξει ότι η διάθεση εμβολίων μπορεί να επιταχυνθεί απότομα εάν υπάρχουν προμήθειες και συστήματα. 

  Ωστόσο, η ταχεία εξάπλωση της Δέλτα σε αυτές τις οικονομίες το επόμενο τρίμηνο θα μπορούσε να απαιτήσει από τις κυβερνήσεις να επιβάλουν νέους περιορισμούς στη δραστηριότητα και την κινητικότητα και να οδηγήσουν σε επιβράδυνση τις οικονομίες τους, ενώ άλλες συνεχίζουν να ανακάμπτουν. 

  Επίσης, όπως τονίζει η Capital Economics, οι οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, ενδέχεται να "χτυπηθούν" έντονα εάν η ευρωπαϊκή σεζόν του τουρισμού διαταραχθεί από διεθνείς ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

  Η κύρια απειλή, ωστόσο, αφορά τις αναδυόμενες οικονομίες όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά και η ανάπτυξη προχωρά πιο αργά. Αυτές περιλαμβάνουν σχεδόν όλη την Αφρική και τμήματα της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

  Όπως καταλήγει η Capital Economics, ίσως το πραγματικό μάθημα από όλα αυτά είναι ότι είναι πιθανό να πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την COVID μακροπρόθεσμα. Μπορεί οι νοσηλείες στα νοσοκομεία να έχουν υποχωρήσει αλλά καθώς η αποτελεσματικότητα των εμβολίων εξασθενεί και εμφανίζονται νέες μεταλλάξεις, αυτό μπορεί να μην συνεχιστεί. Και ακόμη και αν το εφιαλτικό σενάριο μίας μετάλλαξής την οποία δεν καλύπτουν τα εμβόλια  δεν υλοποιηθεί, οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι κάποια στιγμή πρέπει να απαιτηθούν νέες δόσεις κάτι που θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τη διάθεση εμβολίων στις αναδυόμενες αγορές.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ