Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Ιουλ-2021 12:02

  Γιατί είναι κρίσιμη η αξιολόγηση της Ελλάδας από την Fitch την Παρασκευή – Αναβάθμιση "βλέπει" η Citi

  Γιατί είναι κρίσιμη η αξιολόγηση της Ελλάδας από την Fitch την Παρασκευή – Αναβάθμιση "βλέπει" η Citi
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tης Ελευθερίας Κούρταλη

  Η προγραμματισμένη αξιολόγηση της Ελλάδας από την Fitch Ratings την Παρασκευή θεωρείται πολύ σημαντική λόγω των συγκυριών αλλά και της ανάγκης να διατηρηθεί η ανοδική πορεία της χώρας προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ο οίκος βαθμολογεί την Ελλάδα με "ΒΒ" και σταθερές προοπτικές. Αν και η αύξηση του rating μπορεί να θεωρείται δύσκολη αυτή τη στιγμή, καθώς ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία για το μέγεθος και την ισχύ της ανάκαμψης της οικονομίας από το σοκ της πανδημίας, ενώ απτά στοιχεία για την πορεία των δημοσιονομικών και ειδικά για τα ελλείμματα απέχουν μήνες μακριά, ωστόσο η αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας από την Fitch σε θετικές από σταθερές θα δώσει ένα πολύτιμο και ισχυρό στήριγμα στην ελληνική οικονομία. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις του οίκου η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα κινηθεί στο 3% πριν εκτοξευθεί στο 7,6% το 2022. 

  Η νέα μετάλλαξη Δέλτα απειλεί την ανάκαμψη στην Ευρώπη η οποία μόλις ξεκίνησε, θολώνοντας το τοπίο για τον τουρισμό κατά το τρέχον πολύ σημαντικό τρίμηνο για τον κλάδο. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή, "ποντάροντας" αρκετά στο β’ εξάμηνο του έτους για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Πολλοί διεθνείς οίκοι προχώρησαν το τελευταίο διάστημα σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών τους για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ φέτος, τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 4,5%-6,5% παρά το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο εμμένει στην πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,6%, έναν στόχο που δεν θα αναθεωρήσει όπως έχει ανακοινώσει, λόγω των συνεχιζόμενων αβεβαιοτήτων. Ωστόσο στις "ανεβασμένες" τους προβλέψεις, οι διεθνείς αναλυτές έχουν βάλει έναν σημαντικό… αστερίσκο. 

  Αυτός δεν είναι άλλος από τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μία νέα μετάλλαξη του κορονοϊού η οποία και μπορεί να χτυπήσει την ανάκαμψη το τρέχον τρίμηνο. Για παράδειγμα, και η HSCB η οποία πρόσφατα διπλασίασε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη φέτος, τοποθετώντας την στο 4,5% από 2,2% που προέβλεπε πριν, τόνισε πως η ανάκαμψη της Ευρώπης όπως και της Ελλάδας εξαρτώνται σε τεράστιο βαθμό από την κατάσταση της πανδημίας, με τα νέα κύματα του κορονοϊού να αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο στις προοπτικές. Ένα κύμα της μετάλλαξης "Δέλτα" θα μπορούσε να απειλήσει περισσότερο την ανάκαμψη σε χώρες όπου δεν προχωρούν, όπως αναμενόταν, τα εμβολιαστικά προγράμματα, κατά τη βρετανική τράπεζα, με τον οικονομολόγό της Φάμπιο Μπαλμπόνι να εκτιμά πως σε περίπτωση που ο τουρισμός φτάσει το 30% των επίπεδων του 2019, αντί 40% που είναι η τρέχουσα πρόβλεψη, τότε αυτό θα αφαιρέσει τουλάχιστον 1,2% από το ελληνικό ΑΕΠ, δηλαδή η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 3,4%.

  Σύμφωνα με την Citigroup είναι πολύ πιθανό την Παρασκευή να έχουμε καλά νέα πάντως από την Fitch. Όπως επισημαίνει, η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα μία θέση πάνω από την Moody's και δίνει την ίδια βαθμολογία με την S&P, η οποία όμως δίνει στη χώρα θετικές προοπτικές. 

  Οι βασικοί αρνητικοί παράγοντες για την αξιολόγηση του οίκου, σημειώνει η Citi, είναι τα υψηλότερα τραπεζικά NPLs από τον μέσο όρο της ΕΕ και η υψηλή επιβάρυνση του χρέους. 

  Στους θετικούς παράγοντες ο οίκος τοποθετεί τον χαμηλότερο από τον αναμενόμενο αντίκτυπο της πανδημίας στο ΑΕΠ (με την πτώση να είναι σε μεγάλο βαθμό σύμφωνη με την υπόλοιπη ΕΕ), το χαμηλό κόστος δανεισμού το οποίο διατηρεί το ελληνικό δημόσιο χρέος βιώσιμο, και την πολύ ισχυρή στήριξη που θα δεχτεί η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, με την αποτελεσματική απορρόφησή των πόρων να θεωρείται  ωστόσο κρίσιμη. Όπως επισημαίνει η Citi, η Fitch δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε σχέση με τους άλλους οίκους στον δείκτη χρέους / ΑΕΠ.  

  Με δεδομένα τα παραπάνω αλλά και την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η αμερικανική τράπεζα καταλήγει ότι υπάρχει πιθανότητα η Fitch να ακολουθήσει την S&P και να αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως η αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές θεωρείται σημαντική καθώς μειώνει την απόσταση προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και "σφραγίζει" τη μόνιμη επιλεξιμότητα στην ΕΚΤ που είναι κρίσιμη για τα ελληνικά ομόλογα αλλά και τις ελληνικές τράπεζες. Μπορεί να υπάρχουν ενδείξεις και εκτιμήσεις ότι το πολύτιμο waiver της ΕΚΤ θα συνεχιστεί πέραν του Ιουνίου του 2022, ενώ επίσης είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι θα υπάρξει ένα πρόγραμμα - γέφυρα μετά το τέλος του PEPP - το οποίο θα έχει κάποιες από τις ευελιξίες του έκτακτου προγράμματος - ωστόσο τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμη.

  Ένα θετικό outlook σημαίνει "τυπικά" πιθανή αναβάθμιση σε διάστημα έως 12-18 μήνες, άρα είναι πιθανό η Ελλάδα να βρεθεί μία ανάσα πριν το investment grade εντός του 2022 και να το αποκτήσει τελικά ακόμη και στις αρχές του 2023, καθώς σήμερα η βαθμολογία της Fitch βρίσκεται δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

  Βασικός παράγοντας για να αποκτήσει η Ελλάδα αυτό το "ορόσημο" είναι, φυσικά, τα NPLs των ελληνικών τραπεζών. Κανένας οίκος δεν πρόκειται να βάλει την Ελλάδα στο γκρουπ του investment grade εάν δεν έχει "ξεφορτωθεί" το βάρος των NPLs. Καθώς το 2022 εκτιμάται ότι οι δείκτες κόκκινων δανείων θα έχουν υποχωρήσει σε μονοψήφια επίπεδα, αυτό αποτελεί άλλον έναν λόγο, και μάλιστα ισχυρό, για να πειστούν οι οίκοι, τη στιγμή που στο μέτωπο της ανάπτυξης εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα σημειώσει από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ε.Ε το επόμενο έτος. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ