Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Ιουν-2021 15:32

  Πρεσάρισμα στις τράπεζες για περισσότερα δάνεια

  Σταϊκούρας: 'Ψήφος εμπιστοσύνης' της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας η σημερινή έξοδος στις αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Κλιμακώνονται οι πιέσεις προς τις τράπεζες προκειμένου να προχωρήσουν σε μεγαλύτερο βάθος την ανάλυση της πελατείας τους και σε επαναξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας, με έμφαση στη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων βάσει της βιωσιμότητας και όχι μόνο με στενά στοιχεία από τους ισολογισμούς.

  Στην τηλεδιάσκεψη της Τρίτης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας θα υπογραμμίσει τη συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όπως θα αναφέρει, η ενίσχυση της ρευστότητας αποτελεί βασικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής για την επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετέχουν η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, οι συστημικές τράπεζες και εκπρόσωποι από φορείς της αγοράς και Επιμελητήρια της χώρας.

  Το θέμα αυτό τίθεται κάθε Τρίτη στο υπουργείο Οικονομικών κατά τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ρευστότητας εδώ και αρκετούς μήνες. Τις τελευταίες εβδομάδες οι συζητήσεις έχουν κλιμακωθεί καθώς πλησιάζει η ώρα της αξιολόγησης από τις τράπεζες 1000 επιχειρηματικών σχεδίων από 170 τομείς στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

  Συνεπώς, η ταχύτητα της αξιολόγησης των σχεδίων, η επιλεξιμότητα για χρηματοδοτήσεις βάσει τραπεζικών κριτηρίων και των κριτηρίων του Ταμείου είναι καθοριστική. Ωστόσο, η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις σε όρους καθαρών ροών είναι αρνητική στο πρώτο πεντάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, ενώ το 2020, οι νέες εκταμιεύσεις ύψους 5 δισ. θεωρούνται μικρές σε σχέση με το επίπεδο της ρευστότητας που χορηγήθηκε από την ΕΚΤ, τα χαμηλά-μηδενικά επιτόκια, και το επίπεδο της κρατικής στήριξης (23 δισ. ευρώ). Έμφαση σε αυτό αναμένεται να δώσει την προηγούμενη ημέρα (Δευτέρα, 28 Ιουνίου) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής.

  Οι τράπεζες κατά τις συναντήσεις στο Συμβούλιο Ρευστότητας στο υπ. Οικονομικών και με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γιώργο Ζαββό έχουν αναφέρει ότι, από τα στοιχεία της υφιστάμενης και δυνητικής πελατείας, τα τραπεζικά κριτήρια χρηματοδότησης και τα κριτήρια του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν μπορεί να αφορούν περισσότερες από 20.000 ή το πολύ 30.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

  Ο αριθμός αυτός κρίθηκε μικρός σχετικά με το μέγεθος των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και του στόχου για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας. Συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι για πλατύτερη διάχυση της χρηματοδότησης, χωρίς αυτό να σημαίνει αύξηση κινδύνου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα ή απορρίψεις σχεδίων από το Ταμείο. Επίσης, η κυβέρνηση εξετάζει το σχεδιασμό μητρώου δανειοδοτήσεων, με στόχο την αποτελεσματικότερη βελτίωση των κριτηρίων χρηματοδότησης. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί από τεχνικής και νομικής άποψης να λειτουργήσει άμεσα.

  Το σχέδιο

  Έτσι, άμεσα, το σχέδιο τραπεζών-κυβέρνησης προβλέπει:

  - Πρώτον, πιο λεπτομερή αναζήτηση βιώσιμων επιχειρήσεων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν στις κατηγορίες που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης και στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Δηλαδή, βαθύτερο και λεπτομερέστερο screening της πελατείας των τραπεζών φτάνοντας μέχρι, λ.χ., και τις νεοφυείς επιχειρήσεις με καινοτόμα πλάνα τεχνολογίας, εντάσεως γνώσης και εξωστρέφειας (ανταγωνιστικότητα).

  - Δεύτερον, χρηματοδότηση καινοτόμων σχεδίων. Δηλαδή, η αξιολόγηση να μην περιορίζεται μόνο ανά επιχείρηση, αλλά και ανά business plan. Για παράδειγμα, μία μικρή και νέα επιχείρηση μπορεί να μην πληροί τυπικά όλα τα τραπεζικά κριτήρια χρηματοδότησης (μέγεθος, έτη λειτουργίας, κερδοφορία, κλπ.), αλλά να παρουσιάζει ένα βιώσιμο και κερδοφόρο επιχειρησιακό σχέδιο και επενδυτικό πλάνο. Οι τράπεζες θα πρέπει να εντάξουν και αυτές στις δυνητικά επιλέξιμες επιχειρήσεις.

  - Τρίτον, χρηματοδότηση και με κοινωνικό αποτύπωμα. Τα κριτήρια χρηματοδότησης, πέραν των τραπεζικών, δεν θα πρέπει να αποκλίνουν από τις τρεις βασικές αρχές του Ταμείου Ανάκαμψης. Πέραν των περιβαλλοντικών κριτηρίων, οι αρχές του Ταμείου (ESG) περιλαμβάνουν και εκείνες με κοινωνικό αποτύπωμα, ενισχύουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Στο κοινωνικό αποτύπωμα μπορεί να ανήκουν επιχειρήσεις που, αν χρηματοδοτηθούν, θα μειώσουν την ανεργία σε μια περιοχή, θα προσφέρουν εκπαιδευτικά προγράμματα ή θα αυξήσουν το κατά κεφαλήν εισόδημα. Στο κομμάτι του εταιρικού μετασχηματισμού θα πρέπει να προστεθούν, λόγου χάρη, χρηματοδοτήσεις για μεγέθυνση επιχειρήσεων, για υιοθέτηση των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης στην εταιρική κουλτούρα, κ.ά.

  - Τέταρτον, δημιουργία μητρώου δανειοδοτήσεων ώστε να παραχθούν συμπεράσματα για το ποιες επιχειρήσεις χρηματοδοτούνται και γιατί, αλλά και ποιες όχι και γιατί. Τα συμπεράσματα αυτά θα βοηθήσουν όλο το σύστημα να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και τα κριτήρια χρηματοδότησης. Το μητρώο αυτό θα απαιτήσει χρόνο διότι θα πρέπει να ξεπεραστούν αρκετά τεχνικά αλλά και νομικά θέματα. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έκανε σαφές ότι πρόκειται να προχωρήσει σε αυτό το σύστημα.

  Ήδη, οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει εσωτερικά συστήματα για την αξιολόγηση, συμβουλευτική και χρηματοδότηση επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων που εμπίπτουν στις κατηγορίες του Ταμείου Ανάκαμψης. Η κυβέρνηση τούς ανέθεσε την αξιολόγηση και τη χρηματοδότηση των σχεδίων διότι οι τράπεζες είναι αυτές που γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον την πελατεία τους, ενώ έχουν την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία, αλλά και το όφελος (κερδοφορία) από την αύξηση των χρηματοδοτήσεων.

  Δηλαδή, οι τράπεζες επιλέχθηκαν για ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, καθώς και περιορισμό της γραφειοκρατίας. Από την άλλη πλευρά, το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα πρέπει να αναλάβει τα αντίστοιχα ρίσκα για μεγαλύτερη κερδοφορία που θα έρθει μέσα από την ανάπτυξη και τα οργανικά δάνεια.

  Στις συναντήσεις, η πλευρά της κυβέρνησης σημείωσε ότι με τον Ηρακλή, αλλά και μία μεγάλη σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως ο νέος νόμος για το ΤΧΣ, ο νέος πτωχευτικός και άλλες που προωθούνται, στοχεύει στη μείωση του συστημικού κινδύνου, στον περιορισμό του κόστους κεφαλαίου, στην εύκολη και φθηνή άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές και στη διαφάνεια.

  Οι τράπεζες δήλωσαν "παρούσες" σε όλη αυτή την προσπάθεια και παρουσίασαν τα επικαιροποιημένα στρατηγικά σχέδια που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή στη σωστή αξιοποίηση της ευκαιρίας του Ταμείου Ανάκαμψης, τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και στην επένδυση των κεφαλαίων τους στη βιώσιμη ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ