Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 20-Ιουν-2021 12:34

  Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές των tankers

  Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές των tankers
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Γεωργίου

  "Βίοι αντίθετοι" για τα ναύλα από τη μία πλευρά και τις τιμές μεταχειρισμένων - νεότευκτων πλοίων από την άλλη στην αγορά των δεξαμενόπλοιων.

  Ειδικότερα, τα ναύλα στη spot διαμορφώνονται σε αρνητικά επίπεδα σε αρκετές εμπορικές διαδρομές, ενώ και οι χρονοναυλώσεις στα περισσότερα πλοία κινούνται χαμηλότερα του μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας.

  Μετά το "boom" στο περσινό πρώτο τρίμηνο, οι εφοπλιστές με στόλο tankers είδαν τα κέρδη τους να περιορίζονται, στο φόντο της πανδημίας και της περιορισμένης ζήτησης.

  "Μπαράζ" αγορών

  Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι διοχετεύουν σημαντικά κεφάλαια στην αγορά.

  Σύμφωνα με στοιχεία της ναυλομεσιτικής Allied Shipbroking, από την πρώτη ημέρα του 2021 και μέχρι τις 13 Ιουνίου, οι πλοιοκτήτες αγόρασαν συνολικά 261 tankers, ενώ στο σύνολο του 2020 απέκτησαν 363 πλοία αυτού του τύπου.

  Σε μία προσπάθεια ερμηνείας των κινήσεων των πλοιοκτητών, η ναυλομεσιτική Intermodal αναφέρεται σε μία συνηθισμένη επενδυτική στρατηγική στη ναυτιλία, την "αντικυκλική" (counter-cyclical), όταν, δηλαδή, επενδύεις σε μία "κακή" αγορά, επιδιώκοντας να "κερδίσεις" στην ανάκαμψή της.

  "Σήμερα βιώνουμε μία bullish αγορά χύδην ξηρού φορτίου και μία εξαιρετική αγορά containers, συνεπώς είναι λογικό να υποθέσουμε ότι τα tankers δεν είναι πολύ μακριά από τη δική τους ανάκαμψη.

  Με αυτό το δεδομένο, η επένδυση στη συγκεκριμένη αγορά είναι η μόνη counter cyclical κίνηση που μπορείς να κάνεις σήμερα, τουλάχιστον στους τρεις βασικούς κλάδους" εξηγούν οι αναλυτές.

  Στα ύψη οι αξίες των βαποριών

  Σε αυτό το πλαίσιο, η αξία των πλοίων σημειώνει σημαντική άνοδο. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία της Allied δείχνουν ότι στα νεότευκτα, ένα VLCC κοστίζει σήμερα (στοιχεία έως 11 Ιουνίου) περίπου 96 εκατ. δολάρια έναντι 93 εκατ. δολαρίων πριν από ένα μήνα και 88,4 εκατ. δολαρίων που είναι ο μέσος όρος της πενταετίας.

  Αντίστοιχα, ένα suezmax αποτιμάται στα 63,5 εκατ. δολάρια από 62 εκατ. (πριν ένα μήνα) και 58,5 εκατ. (μ.ο. πενταετίας).

  Στη second hand αγορά τώρα, ένα VLCC ηλικίας πέντε ετών τιμολογείται στα 70,5 εκατ. δολάρια (από 70 εκατ. και 67,9 εκατ. αντίστοιχα).

  Στα 48 εκατ. δολάρια ανέρχεται η αξία ενός suezmax πέντε ετών (από 47,5 εκατ. και 46,9 εκατ. αντίστοιχα).

  Θετικά σημάδια στην αγορά

  "Υπάρχει μία αίσθηση στην αγορά ότι τα ναύλα έχουν φτάσει στον πάτο" επισημαίνεται σε σχετική ανάλυση της νορβηγικής επενδυτικής τράπεζας Cleaves Securities, με τους αναλυτές να προβλέπουν σταδιακή επανεκκίνηση από τον προσεχή Ιούλιο.

  Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα σημειώσει άνοδο κατά 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα τους επόμενους έξι μήνες.

  Παράλληλα, ναυλομεσίτες λένε στο Capital.gr ότι υπάρχουν ήδη σημάδια αύξησης της ζήτησης και ότι αναμένεται ενισχυμένη δραστηριότητα από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

  Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μεγάλη ζήτηση στην Ινδία για αργό πετρέλαιο από τις ΗΠΑ και την ίδια ώρα η Κίνα εισάγει μεγάλες ποσότητες από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

  Παλαιότερα η Ινδία εισήγαγε περισσότερο από τη Σαουδική Αραβία, αλλά εσχάτως παρατηρείται μία "αλλαγή πλεύσης", η οποία ευνοεί τα πλοία, καθώς αυξάνονται τα τονομίλια.

  Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι πρώτα θα κινηθούν τα δεξαμενόπλοια, τα οποία μεταφέρουν προϊόντα που προέρχονται από τη διύλιση του αργού πετρελαίου (product tankers), όπως η βενζίνη και η κηροζίνη - καθώς θα απελευθερώνονται σταδιακά οι μετακινήσεις - και στη συνέχεια τα πλοία μεταφοράς αργού πετρελαίου, όπως τα VLCCs.

  To ανησυχητικό για την αγορά είναι ότι τα αποθέματα σε diesel και gasoline στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ (δεν υπάρχουν δεδομένα για την Κίνα) διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα.

  Με δεδομένο, όμως, ότι θα προχωρήσουν με θετικούς ρυθμούς τα προγράμματα εμβολιασμών, εκτιμάται ότι θα δούμε σύντομα τις πρώτες μειώσεις αποθεμάτων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ