Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Μαϊ-2021 21:00

  Ζήτηση για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια

  Πόσες επιχειρήσεις δικαιούνται δανεισμό μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Με το άνοιγμα της αγοράς, οι καταναλωτικές δαπάνες και ο προγραμματισμός για απόκτηση κατοικίας που είχαν μείνει πίσω για σχεδόν 12 μήνες, εμφανίστηκε έντονα από τα μέσα Απριλίου και όλο τον Μάιο, σύμφωνα με στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Μάλιστα, οι τράπεζες πρόκειται να ενισχύσουν συνεργασίες με εταιρείες επενδύσεων ακινήτων και με μεσιτικά γραφεία προκειμένου να αναπτύξουν ένα επιπλέον κανάλι πώλησης δανείων.

  Σε ό,τι αφορά στα στεγαστικά δάνεια, πέραν της ζήτησης, η οποία διακόπηκε από το τρίτο lockdown, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για αγορές κατοικιών από το εξωτερικό και μάλιστα από Έλληνες του εξωτερικού που ανήκουν στη γενιά του brain drain. Το ενδιαφέρον και η αναζήτηση ευκαιριών είχε εκδηλωθεί από το γ’ τρίμηνο του 2020 και είχε ως επίκεντρο την αγορά κατοικίας, με στόχο κυρίως την ενοικίαση ή τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση για τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Οι περιπτώσεις αγοράς κατοικίας για επαναπατρισμό ήταν σχεδόν ανύπαρκτες.

  Σε ό,τι αφορά στο ύψος των δανείων, τόσο οι Έλληνες όσο και οι ξένοι ενδιαφερόμενοι εμφανίζονται πιο συντηρητικοί από ό,τι στο παρελθόν. Αυτό φαίνεται τόσο από το ποσό που ζητούν, το ποσοστό κάλυψης της εμπορικής αξίας και τα τετραγωνικά μέτρα. Γενικότερα, οι Έλληνες και ξένοι που αναζητούν κατοικία προτιμούν ποιοτικότερες και νέες κατασκευές, λιγότερα τετραγωνικά μέτρα και δανείζονται για κάτω του 50% της εμπορικής αξίας, δηλαδή προτιμούν το μεγαλύτερο μέρος να το αγοράζουν με ίδια κεφάλαια.

  Καταναλωτικές δαπάνες

  Όσον αφορά στη ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια, αυτή εκδηλώθηκε κυρίως μέσω της αγοράς αυτοκινήτου, η οποία συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά και μέσω εξοπλισμού και εγκαταστάσεων που σχετίζονται με τις οικίες. Για παράδειγμα, οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου ή ηλιακών πάνελ, σε συνδυασμό ή μη, με τα προγράμματα "εξοικονομώ” αύξησαν τα καταναλωτικά δάνεια. Η διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι οι δανειολήπτες σήμερα δεν εμφανίζονται στην τράπεζα για να αιτηθούν κάποιο καταναλωτικό δάνεια. Τα δάνεια αυτά προσφέρονται μέσω των εμπόρων ή των προμηθευτών, πχ του εγκαταστάτη φυσικού αερίου, ή της λιανικής αλυσίδας οικιακών συσκευών κλπ. Οι τράπεζες έχουν αναπτύξει ήδη ένα δίκτυο μέσω αντιπροσώπων (εγκαταστάτες, λιανέμποροι, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων), κάτι το οποίο σκέφτονται τώρα να αναπτύξουν περαιτέρω και για τα στεγαστικά δάνεια, σε συνεργασία με μεσίτες.

  Επιχειρηματικά

  Αντίθετα, τα επιχειρηματικά δάνεια εμφάνισαν κόπωση, ύστερα από την κινητικότητα του πρώτου τριμήνου, η οποία εκδηλώθηκε κυρίως για λόγους αναδιάρθρωσης και προετοιμασίας ενόψει επανεκκίνησης. Στη συνέχεια, η ήδη υφιστάμενη ρευστότητα (10 δισ. ευρώ), ο τρίτος κύκλος εγγυοδοσίας, αλλά και η αβεβαιότητα της επανεκκίνησης έχουν αναστείλει προς το παρόν τη ζήτηση για επιχειρηματικά.

  Διαβάστε επίσης:

  Για δάνεια 20 δισ. ευρώ σε 30.000 projects ετοιμάζονται οι τράπεζες

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ